Kivimetsässä: Asutko lintukodossa vai terveydensiepparissa?

Koti on turvapaikka, rentoutumisen ja onnellisuuden kehto. Nyt kun talvi tekee tuloaan ja linnoittaudumme iltaisin koteihimme, on hyvä miettiä ovatko kodit enää sellaisia lintukotoja kuin tahtoisimme. Kodeissamme voi nimittäin piileskellä näkymättömiä, niin henkistä kuin fyysistä terveyttämme nakertavia tuholaisia.

Omakotiasukkaat voivat vielä onneksi päättää minkälaiselle tontille talonsa rakentavat tai minkälaiselta tontilta sellaisen ostavat. He voivat päättää ostavatko tai vuokraavatko kiinteistönsä järven/meren rannalta vai metsän reunamilta vaiko viihtyisältä pientaloalueelta kaupunkien läheisyydestä. Harva haluaa asua entisen kaatopaikan vierellä tai jonkun teollisuuslaitoksen läheisyydessä.

Kerrostaloissakin on valinnan varaa. Voidaan asua lähiössä, meren tai järven äärellä tai kaupungin keskustassa. Kerrostalohuoneistoja ostaessa moni haikailee ylimpään kerrokseen, omaan penthouseen, josta on mahtavat näkymät eikä naapureita yläpuolella. Uusien kerrostalojen hintoja vertaillessa ylimmän kerroksen huoneistot ovat aina niitä kalleimpia. Sijainti maksaa.

Mutta todella harva yläkerroksissa asuva tai sinne haikaileva tulee ajatelleeksi, että kalliilla ostettu tai vuokrattu koti voikin olla terveyttä nakertava yöunisieppari, jossa olo ei olekaan kuin lintukodossa. Paikka, jossa sydän voi eksyä rytmistään, jossa päätä kivistää ja suolistokin oireilee. Yöt voivat mennä pyöriessä ja tuskaillessa.

Vaikka ylimmistä kerroksista näkyy pitkälle eikä naapureita ole yläpuolella, minä en haluaisi asua siellä. En suostuisi maksamaan maltaita huoneistosta, joka voi paljastua terveydennakertajaksi ja sitä kautta sekundaksi. Uumoilen nimittäin, että tulevaisuudessa ylimpien kerrosten huoneistot myydään halvalla, sillä tiedostavat ihmiset eivät niissä enää halua asua.

Miksi ihmeessä? Siksi, että jos kerrostalon katolla sijaitsee matkapuhelintukiasema, voi perusterve ihminen sairastua yllättävästi, menettää yöunensa ja pikku hiljaa myös uupua ja masentua. Kotirauhaa rikkomaan saapuu kummallisia päänsärkyjä, sydänoireita, nivelkipuja ja omituista rauhattomuutta. Luksuskoti voi muuttua painajaiseksi vain siksi, että meillä Suomessa operaattorit saavat sijoittaa matkapuhelintukiasemia ja lähettimiä ihmisten kotien katoille kysymättä lupaa ja kertomatta sitä asukkaille: huoneistojen omistajille tai vuokralaisille.

Mielestäni jokaisella pitää olla oikeus tietää, onko hänen kotitalonsa katolla säteilylle altistava matkapuhelintukiasema. Ihmisillä pitää olla oikeus päättää ja saada tehdä henkilökohtainen valinta siitä missä ja miten asuu. Joku ei välitä voimajohdoista talonsa pihapiirissä, joku ei välitä jätevesilaitoksista kotinsa vieressä, joku ei välitä matkapuhelintukiasemistakaan, mutta joku toinen taas välittää.

Koska elämme jo muutenkin kehoa ja mieltä kuormittavassa, stressaavassa maailmassa ja arki on monella kiireiden kuorruttamaa, kodin pitää jatkossakin saada olla onnellinen turvapaikka ja rentoutumisen keidas. Siksi on mielestäni todella kummallista, että jotkut yritykset saavat pystytellä tukiasemiaan talojen katoille ilman, että siitä informoidaan asukkaille. Asuminen tukiasematalon penthousessa on mielestäni kuin leikkisi venäläistä rulettia oman aivoterveytensä kustannuksella. Alemmissa kerroksissa tilanne on parempi, mutta parasta on saada asua talossa, jossa ei ole tukiasemaa ollenkaan.

Mitä enemmän aivojen hyvinvoinnista ja toiminnasta tiedetään, sitä merkityksellisemmäksi nousee nukkuminen. Hyvä yöuni on ihmisen henkisen ja fyysisen terveyden kulmakivi. Huono uni piiputtaa sydämen ja vie muistin ja toimintakyvyn. Jos asuu tukiasema yläpuolellaan, jää vain arvailujen varaan, mikä pettää ensin: sydän vai pää.

Jos suunnittelisin muuttoa kerrostaloon, haluaisin ennen kaupantekoa tai vuokrasopimusta tarkistaa, onko talossa tukiasema katolla tai onko sellainen tulossa katolle. En missään nimessä haluaisi leikitellä omalla tai läheisteni terveydellä. Meillä Suomessa tieto matkapuhelintukiasemien määrästä, sijainnista ja tehoista on vain operaattoreilla ja rakennuslupatoimistoilla. Mielestäni kaikilla halukkailla pitäisi olla oikeus saada tietää, missä matkapuhelintukiasemat sijaitsevat. Tiedon pitäisi olla kaikkien nähtävissä esimerkiksi kaupunkien tai kuntien nettisivuilla. Yhtä lailla tärkeää olisi tietää, onko omaan kotitaloon suunnitteilla tulevaisuudessa matkapuhelintukiasemaa.

Ahvenanmaalla tilanne on toinen. Siellä tukiasematiedot ovat julkisia samoin kuin esimerkiksi Ranskassa ja sen siirtomaissa. Siellä ihmiset voivat oikeasti päättää asuvatko he lintukodossa vai terveydensiepparissa.

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image