Terveys ja tunteet: Tunteemme ovat eläviä tässä ja nyt

Tämä on ensimmäinen julkaisuni Hidasta Elämää -sivustolla. Juuri nyt tätä kirjoittaessani olen todella innostunut ja samalla minua hieman jännittää – perhosia vatsassa, positiivisella tavalla… ☺

Miksi juuri tämä aihe on minulle tärkeä? Tunteiden ja terveyden välinen yhteys on kiinnostanut minua jo vuosia. Mitä enemmän olen sukeltanut tunteiden maailmaan, sitä vakuuttuneempi olen siitä, että hyvinvointia ylläpitävät tunteet ovat olennainen osa kokonaisvaltaista terveyttä. Ja käänteisesti; sellaiset tunteet, jotka aiheuttavat meille stressiä, voivat olla vaikuttamassa sairastumiseen.

Psykofyysisenä fysioterapeuttina työskennellessä on luonnollista havainnoida omia ja asiakkaan tunteita sekä kehontuntemusten että tunteisiin liittyvän tarinan kautta. Psykofyysisessä kohtaamisessa tämä prosessi etenee monella tasolla: asiakkaalla voi olla kehon oire, jota havainnoidaan tunnetasolla tai on jokin toimintakykyä rajoittava tunne (esimerkiksi pelko tai ahdistus), jota havainnoidaan myös kehollisesti. Kehoa ja mieltä ei voi erottaa toisistaan – koemme kaikki kokemuksemme ja tunteemme yhtä aikaa kehossa ja mielessä. Tunteemme ovat eläviä tässä ja nyt.

Miten elinympäristömme vaikuttaa tunteisiimme ja terveyteemme? Se on tärkeä ja laaja näkökulma, ja tällä palstalla tarkastelen sitä pääasiassa sosiaalisen ympäristömme kautta. Elämme aina suhteessa johonkin, toisiin ihmisiin, työhön jne.

Myös kaikki menneet kokemuksemme, erityisesti varhaislapsuuden kokemukset, vaikuttavat meissä vielä tänä päivänä. Osa kokemuksistamme vahvistaa meitä ja antaa energiaa, osa taas kuluttaa energiaa ja rajoittaa elämäämme vielä aikuisenakin, kunnes tiedostamme omat rajoittavat uskomuksemme ja tunteemme, ja sallimme itsemme vapautua niistä.

Ihan ikiomaa, itselle tarkoitettua elämänpolkua kulkeminen, siinä on ainakin itselläni ajoittain haastetta! Henkilökohtaisesti uskon, että erilaiset kehon ja mielen oireet tulevat aika ajoin haastamaan meitä tarvittavaan elämänmuutokseen. Kun olemme valmiita pysähtymään, kuuntelemaan ja tiedostamaan oireiden viestit itselle, voimme saada kehomieleltämme viisaita vastauksia. Kehomielemme on älykäs, se tekee kaikkensa, jotta pysähtyisimme oman tarkoituksemme äärelle. Hidasta siis elämää, niin aistit ja tiedostat enemmän!

 

Näistä ja paljon muistakin teemoista aion kirjoittaa tästä eteenpäin – tervetuloa Terveyden ja tunteiden maailmaan!

Karita

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image