Hirssilaatikko

Kiinalaisessa lääketieteessä ajatellaan, että ihminen on kuin puu; jos juuret eivät ole kunnossa, ei mikään kehossa toimi niin kuin pitää. Suolistossa syömämme ravinto virtaa samalla tavoin kuin vesi ja ravinteet puun juurissa. Kun suolisto ja vasta toimii oikein, ihminen kukoistaa. Siksi terve suolisto voi parantaa vakavistakin sairauksista.


Perna on kiinalaisen lääketieteen mukaan ravinnonjakelukeskus. Perna ja vatsalaukku on ensimmäisenä ottamassa ruoan vastaan suusta, joten on tärkeää että tämä ”etulinja” on kunnossa. Pernan ja vatsan toimintaa voi ylläpitää vaikkapa hirssin käytöllä. Hirssi on oletettavasti maailman vanhin vilja ja luontaisesti gluteeniton. Se on ravintoarvoiltaa parasta mahdollista viljaa ja se on helposti sulavaa, eli sopii hyvin vatsavaivaisille. Hirssi on emäksistä, se poistaa elimistöstä haitallista limaa ja aiheuttaa vain harvoin allergiaa. Hirssi sisältää paljon rautaa, magnesiumia, sekä kaliumia ja sillä sanotaan olevan pernaa ja vatsaa suojaava vaikutus.

Vaikka pyrinkin välttämään kaikkia viljoja mahdollisimman paljon, hirssiä vasani tuntuu sietävän hyvin. Hirssi on myös miedon makunsa vuoksi loistava raaka-aine korvaamaan esim. erilaisissa laatikoissa perinteistä makaronia. Lapsesta saakka hirssipuuro on ollut minulle myös puurojen aatelia…

Tässä kehittelemäni Hirssi-laatikko, jonka tein jääkaapin jämistä (luomujauheliha minulla on tosin aina pakkasessa). Pitkästä raaka-ainelistasta huolimatta ruoka on erittäin helppo valmistaa. Maku oli suhteellisen mieto ja koostumus oli sopivan kevyt. Eli siksi tässä mielestäni oikein toimiva arkiruoka. Reseptin kasviksia kannattaa vaihdella oman maun mukaan ja sen mitä nyt kaapista sattuu löytymään. Kasvisversion saa myös helposti jättämällä jauhelihan pois ja lisäämällä vain kasvisten määrää. Vaihtoehtoisesti taas täysin viljattoman laatikosta saat, kun jätät hirssin pois, tällöin kannattaa nesteen määrää hiukan vähentää.

Huom! Tämä resepti on tehty 1000g jauhelihamäärän mukaan ja siten annos on melko iso. Sopivan n. 4 hengen laatikon saat kun puolitat reseptin annoksen.

Hirssilaatikko

3 dl hirssiä

1 rkl voita ja oliiviöljyä paistamiseen

1 sipuli

3 isoa porkkanaa

6 kynttä valkosipulia

1 kg luomujauhelihaa

1 – 2 tl ruususuolaa (maun mukaan, mutta muista myös fetan suolaisuus)

1 rkl kuivattua oreganoa

1 rkl kuivattua basilikaa

0,5 – 1 tl cayennepippuria

½ parsakaali

½ kukkakaali

200 g herneitä

200 g maissia

4 dl luomukermaa tai kaurakermaa (myös kookoskerma toimisi varmasti)

4 dl vettä

4 kananmunaa

mustapippuria

200 g fetajuustoa

Keitä huuhdotut hirssisuurimot lihaliemessä tai suolavedessä noin 10 min. Kuullosta sipuli ja valkosipuli oliiviöljy/voi seoksessa. Lisää pilkotut porkkanat ja paista hetki. Lisää vielä jauheliha ja mausteet, paista kunnes jauheliha on lähes ruskistunut.

Lisää lopuksi pilkotut kaalit sekä herneet ja maissit (itse käytin pakasteherneistä ja maisseja). Sekoita joukkoon siivilöidyt, keitetyt hirssit ja fetajuusto. Laita seos voideltuun uunivuokaan ja kaada joukkoon muna-kerma-vesiseos ja ripottele päälle juustoraastetta. Paista vuokaa 200 asteessa noin 45 – 60 minuuttia, tai kunnes se on sopivasti jähmettynyt. Tarjoa vaikka salaatin ja puolukkahillon kera.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image