Allergiat ja niiden luonnollinen hoito (osa 2/3)

Ruoka ja allergiat

Gluteeni aiheuttaa monelle ongelmia. Erityisesti gluteeniviljat kuten vehnä. Toisaalta en lähtisi tuomitsemaan gluteenia täysin, vaan kysyisin kysymyksen, miksi gluteiini aiheuttaa meissä monissa niin voimakkaita reaktioita? Onko se kyseinen aine, vai elimistömme sisäinen tila, joka reagoi niin vahvasti gluteeniin? Joka tapauksessa, tai pahimmillaan, keho voi hyökätä itseään vastaan, jos se ei pysty käsittelemäänä esim. kotimaisia viljoja, joissa gluteenia on reilusti. Ja nykyinen vilja ei valitettavasti enää ole ravintoarvoltaan sitä mitä se oli 100 vuotta sitten.

Toinen ruoka-aines on ehdottomasti maitotuotteet, ennenkaikkea käsitellyt maitotuotteet. Maidon kaseiini on monille erittäin vaikea ainesosa käsiteltäväksi. Maito tuottaa myös limaa elimistössämme, joka ei ole allergisille se kaikkein optimaalisin tila. Maito ei ole millään tavalla välttämätön ruokavaliossamme, mutta moni siitä kuitenkin hyötyy. Jos maito toimii, niin suosittelen panostamaan luomulaatuiseen raakamaitoon.

Joillakin jopa hyvälaatuinen maito aiheuttaa ongelmia. Monesti syynä saattaa olla maidon kaseiini, joka on yleisimpiä proteiineja, joita maidossa esiintyy. Yksi vaihtoehto voisi olla vuohenmaito, jossa kaseiini on eri muodossa. Myöskin hapattaminen muuttaa maidon koostumusta helpommin sulavaksi. Oma suosikkini on luomulaatuinen vuoden raakamaitoon tehty kefiiri, jossa hapatetaan maito, ilman kuumennusta.

Mineraalipuutokset voivat olla yksi osatekijä, mikä aiheuttaa elimistössämme vastareaktioita. Moni kärsii esim. sinkin ja magnesiumin puutteesta, vitamiinien kuten C ja E vähäisestä saannista, elintärkeiden rasvojen puutoksista, kuten omega-3. Ja toisaalta saamme monesti liikaa härskiintyneitä rasvoja esim. kuumennetuista kasviöljyistä, jotka jumiutuvat kehoomme vaikeuttaen elimistöämme toimimasta parhaalla mahdollisella tavalla.

Miten tilannetta voi kehittää elinvoimaisempaa kohti?

Tärkeintä on vapauttaa itsensä ruoista, jotka aiheuttavat tilanteen. Pahimpia allergisoijia näyttäisi olevan hiiva, soija, gluteiini, maitotuotteet ja kananmunat. Kokeile elää ilman näitä 1-2 kuukautta. Tulokset saattavat ihmetyttää.

Syyn poistaminen on kaikkein oleellisinta. Jonkin verran voi tehdä yksittäisillä lisäyksillä, mutta yhdessä ne tekevät lähtemättömän vaikutuksen. Syyn poistaminen + ravinnollista lisäystä = elinvoimaisempi yksilö.

Keuhkoille betakaroteenia, joka edesauttaa vastustuskykyämme ja taistelee tulehduksia vastaan. Joka päivä olisi hyvä saada tätä elintärkeää ainetta, joka on A-vitamiinin esiaste. Hyviä esimerkkejä ovat mm. porkkana, kaalit, goji-marjat, bataatti, spirulina, pinaatti, timjami, ristikukkaiskasvit kuten nauris. Maksimoidaksesi betakaroteenin imeytyvyyden, olisi ne syytä nauttia raakana soseutettuna, tai kevyesti höyrytettynä, sekä mielellään rasvan kanssa nautittuna (esim. porkkana + luomu kirnuvoi).

C-vitamiini, erittäin tärkeä vesiliukoinen vitamiini, jota saa mm. sitrushedelmistä, kotimaisista marjoista kuten tyrni, hilla ja mustaherukka, tuontimarjoita kuten camu-camu, amla ja kiivit. Marjojen lehdet esim. musta/punaherukanlehdet ovat todella hyviä c-vitamiinin lähteitä. Samoin kaalikasvit, erityisesti hapankaali! Kaikki marjat ovat loistavia kokonaisuuksia, varsinkin kun niitä saadaan luonnonversioina eli villimarjat kunniaan.

Tiesitkö, että punaviinin kovasti terveysvaikutteinen ainesosa, löytyy huomattavasti suurempina määrinä meidän puolukoistamme? 🙂

Mehiläisten siitepöly toimii voimakkaana ”rokotteena”, josta me saadaan paras hyöty, jos löydämme sitä paikallisena. Silloin se sisältää ympäristöstä löytyvät ainesosat todella pienissä määrin, antaen samalla hurjan kattauksen elimistöä tukevia aineita meille käyttöömme. Muutenkin paikallinen ruoka on parasta, se mukauttaa kehoasi parhaiten ympäristöösi. Mitä vähemmän käsiteltyä ja puhtaamapaa, sen parempi.

Jos käytät lihaa, käytä kohtuudella ja panosta laatuun, esim. pienkaloja, joista saamme hyviä rasvahappoja, tai riistalihaa.

Kuinka suuri on altistuminen myrkyille päivittäin? Tämä määrittää sen, mihin kuntoon elimistömme on jatkossa menossa. Eli kuinka pitkä on aika, jolloin altistut myrkyille. Mistä saat suurimman määrän kehoasi rasittavia elementtejä. Jos äitisi tulisi viemään sinulta rakkaimmain ruokasi pois ikuisiksi ajoiksi, mikä se olisi? Mitä nautit määrällisesti eniten ruokavaliossasi? Kokeile elää 30 päivää ilman sitä, tai vaihda ainakin laatua parempaan.

Ehdotuksia, ehdottomuuksien sijaan. Nautinnollisuutta ja antoisuutta hetkiisi!

Lue artikkelisarjan ensimmäinen osa täältä ja kolmas osa täältä.

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image