Nämä 6 asiaa onnelliseksi haluavan on tunnistettava itsessään

Minua on kasvumatkallani auttanut työkalu nimeltä Human needs psychology, vapaasti suomennettuna ihmisen tarvepsykologia. Teorian pohjana toimii näkemys siitä, että kaikki ihmisen toiminta perustuu kuuden erilaisen tarpeen täyttämiseen.

Tarvepsykologia on testattu malli joka jättää yksilöllisyydellekin tilaa. Se kertoo, että jokainen meistä täyttää tarpeitaan eri tavoin. Jokaisen kohdalla myös jokin näistä tarpeista muotoutuu selkeimmin hallitsevaksi.

Sen lisäksi, että tarpeet ohjaavat toimintaamme, ne ovat myös karttamme kohti täyttymystä ja onnea.
Sen lisäksi, että tarpeet ohjaavat toimintaamme, ne ovat myös karttamme kohti täyttymystä ja onnea.

Kuudesta perustarpeestamme yksi tai kaksi korostuu ja muodostuu päivittäistä toimintaamme eniten ohjaavaksi. Ohjaksiin päätyvä tarve vaikuttaa elämäämme todella paljon. Osaat varmasti kuvitella, että ohjakset saava varmuuden ja turvallisuuden tarve luo elämälle erilaisen suunnan kuin vaikkapa vaihtelun tarve.

Tarpeemme ovat kaiken taustalla toimiva järjestelmä, jonka päälle rakentuu monisyinen ja yksilöllinen säännöstö. Tarpeiden ymmärtämisen lisäksi on tärkeää tulla tietoiseksi siitä, mitkä ovat sisäisiä sääntöjämme tietyn tarpeen täyttymiselle, eli tietyn tunteen kokemiselle. Kun ryhtyy tutkimaan omia sääntöjään, saattaa huomata esimerkiksi turvallisuuden tunteen syntymiselle olevan sellaisia edellytyksiä kuten “minun täytyy olla täydellisessä hallinnassa kaikesta ympärilläni olevasta” tai, että “minulla täytyy olla tietty määrä rahaa tililläni voidakseni kokea turvallisuutta”.

Elämäsi näyttäisi erilaiselta jos sisäisessä sääntökirjassasi sanottaisiin seuraavaa; “olen turvassa, pelkoni eivät ohjaa elämääni, vaan kuljen tietoisena elämänvirrassa” ja “taloudellinen turvani syntyy itsestään kun tiedän tekeväni sitä mikä minua inspiroi”.

Yhden tai kahden tarpeen korostumisesta huolimatta, täytämme kaikkia tarpeitamme jollain tapaa, niin rakentavilla kuin haitallisillakin keinoilla. Kun jokin toiminto tai asia elämässämme täyttää hyvin kolmea tai useampaa tarvetta, muodostamme siihen suurella todennäköisyydellä riippuvuuden.

Ihmisen 6 perustarvetta ovat:

  • varmuus ja turvallisuus
  • vaihtelu
  • merkityksellisyys
  • yhteys ja rakkaus
  • kasvu
  • osallistuminen

Kehoitan sinua pysähtymään pohtimaan mitkä kaksi tarvetta voisivat olla jokapäiväistä elämääsi ohjaavia. Entä mitä keinoja käytät tarpeidesi täyttämiseen? Voit myös kokeilla tutkia sääntökirjaasi kysymällä itseltäsi minkälaisia edellytyksiä sinulla on vaikkapa sille, että koet olosi varmaksi ja turvalliseksi. Kirjoitan tulevissa postauksissa hieman lisää jokaisesta tarpeesta.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image