Paluu töihin rentouttavan kesäloman jälkeen saattaa aluksi tuntua hankalalta, mutta normaalisti arkirytmiin pääsee kiinni parissa viikossa. Pahimmillaan lomaltapaluuahdistus voi kuitenkin aiheuttaa vakavia stressioireita. Jos työelämään sopeutuminen tuntuu ylivoimaiselta, kannattaa apua lomaltapaluuahdistukseen hakea esimerkiksi työterveyshuollosta.
Nyt työpaikoilla taas haikaillaan jälleen mennyttä kesää ja totutellaan arkirytmiin letkeiden kesälomapäivien jälkeen. Osalle ihmisistä lomaltapaluu voi kuitenkin muodostua normaalia, vaaratonta jännitystä suuremmaksi ongelmaksi.
“Joillekin ihmisille työhön palaamiseen liittyy niin paljon ikäviä tunteita, että lomaltapaluuangsti muuttuu todelliseksi ahdistuneisuudeksi tai masentuneisuudeksi. Tästä voi aiheutua perinteisiä stressin oireita, kuten unettomuutta, ruokahalun katoamista, alakuloa ja ahdistusta”, kuvailee Terveystalon johtava työterveyspsykologi Tanja Lappi.
Lomaltapaluuseen liittyvät oireet johtuvat elämänrytmin muutoksesta
Lomalla nukutaan pidempään, syödään epäsäännöllisemmin, käytetään enemmän alkoholia ja usein myös liikutaan vähemmän. Jokaisen ihmisen elimistö ja psyyke reagoi jollakin tavalla muuttuneeseen rytmiin. Suurimmalla osalla työikäisistä ihmisistä rytmin muutoksenvaikutukset ovat hallittavia ja menevät nopeasti ohi. Osalla ihmisistä vaikutukset ovat pitkäaikaisempia, ja niiden hallitseminen omin konstein ei onnistu.
“Lomaltapaluun jälkeen itselleen pitää myös antaa aikaa, eikä odottaakaan, että heti ensimmäisellä viikolla olisi täydessä iskussa”, Lappi neuvoo.
Normaalisti oireiden pitäisi mennä ohi ja arjen lähteä sujumaan muutamassa viikossa. Jos näin ei tapahdu, voi ahdistuksen taustalla olla muita syitä, kuten ylikuormittuneisuutta pidemmältä aikaväliltä, piilevää masennusta tai työyhteisön ongelmia.
“Monet tekevät töitä jaksamisen äärirajoilla ympäri vuoden ajatellen, että kesälomalla ehtii sitten levätä. Mutta jos uupumus on kertynyt koko vuoden tai jopa useamman vuoden ajan, niin kesäloma ei välttämättä ole tarpeeksi pitkä aika palautumiseen. Silloin uupumus voi iskeä syksyllä jo muutaman viikon työnteon jälkeen“, Lappi kertoo ja jatkaa:
“Jos normaali arki ei ala sujumaan, tai esimerkiksi unirytmi takkuaa vielä kahden viikon jälkeenkin, kannattaa asiaan tarttua ja pyytää apua esimerkiksi työterveyshuollosta. Hyvän kesäloman jälkeen olon pitäisi olla levännyt ja työntekijän valmis ottamaan vastaan uusia asioita. Kesäloma nollaa normaalisti työmuistiamme ja aivojamme kuormittavat pienet lillukanvarret ovat unohtuneet loman aikana.”
Lomaltapaluun vaiheet
1. Lomalta irtautuminen: Alakuloisuus siitä, että ihana loma on ohi.
2. Uuteen rytmiin sopeutuminen: Elämänrytmin muutos voi aiheuttaa stressin oireita.
3. Orientoitumisen tarve: Mitä pitää tehdä, mikä jäikään kesken? Työtehtäviin palaaminen vaatii aikaa.
4. Arjen sujuminen: Kun rutiineista työelämän ulkopuolella saa taas kiinni, alkaa arki pikkuhiljaa pyöriä.
5. Normaali työnteko: Työteho palautuu normaaliksi yleensä parissa viikossa lomaltapaluun jälkeen.
(Lähde: Työterveyslaitos)
Vinkkejä stressin lievittämiseen:
3 helppoa tapaa rauhoittaa tilanne töissä
Näin käytät vihreää väriä lievittämään stressiä
Näin hidastelet töissä – ja pomokin tykkää
Näin tulisi syödä stressaantuneena
Välineitä stressin hallintaan
Tiesitkö tämän stressistä?