Mietitkö usein, miten saisit asiat järjestymään? – Tässä menee terveellisen pohdinnan raja

Tiedätkö sen tunteen, kun jotain asiaa tai ongelmaa kääntelee ja vääntelee tuloksetta mielessään? Ajatukset palaavat asiaan yhä uudelleen, mutta ratkaisua ei synny eikä asia suostu poistumaan mielestä.

Tällainen menneiden tai mahdollisesti tulevien asioiden miettiminen, varmistelu, on yksi mielen selviytymiskeinoista, joilla pyrimme ratkaisemaan asioita, helpottamaan omaa oloa ja vahvistamaan turvallisuuden tunnetta. Usein teemme myös suunnitelmia, joiden tarkoitus on pitää tilanne hallinnassa tai estää jotain ikävää tapahtumasta. Kokenut terapeutti Marika Rosenborg kirjoittaa uutuuskirjassaan Varmistelusta vapauteen (Bazar, 2024) siitä, mitä voit tehdä, jos tällainen varmistelu on sinulle tyypillinen selviytymiskeino.

Marika Rosenborg. Kuvaaja: Emma Ronkainen.

– On täysin ymmärrettävää ja inhimillistä toivoa, että kaikki menisi hyvin. Tietysti haluamme, että me ja meille rakkaat ihmiset, eläimet ja asiat ovat turvassa. Jos mieli on usein täynnä uhkakuvia ja Mitä jos? -kysymyksiä tai jos vaikkapa huomaat vältteleväsi tiettyjä tilanteita, voi olla vaikea keskittyä nykyhetkeen ja huomata kaikki se, mikä elämässä on hyvin. Olennaista on huomata oma tarve huolehtia siitä, etteivät uhkakuvat toteudu ja ymmärtää, että varmistelun ja kontrolloinnin tarve perustuu yleensä pelkoon. Varmistelu on siis eräänlaista turvakäyttäytymistä, Marika Rosenborg kertoo.

Mikä sitten on “terveellistä” pohdintaa?

– Hedelmällistä pohdintaa on sellainen, jossa päästään johonkin lopputulokseen. Ei välttämättä heti tai huomenna, mutta johon liittyy jonkinlainen prosessi. Voi myös olla, että joskus joutuu hyväksymään, että vastausta tai ratkaisua löydy ja siitä huolimatta pystyy jatkamaan eteenpäin ilman että jää jumittamaan asiaan. Haluan muistuttaa, että jos nämä olisivat tahdon asioita, ei varmistelusta kärsisi niin moni ihminen. Jotta kehästä voisi irrottautua, tarvitaan harjoittelua.

Näin varmistelu näkyy eri elämänalueilla

Varmistelu liittyy yleensä asioihin, jotka koemme erityisen tärkeiksi. Esimerkit on poimittu Varmistelusta vapauteen -kirjasta.

Ihmissuhteissa

Jatkuvana kyseenalaistamisena muun muassa tällaisten kysymysten kautta: Pidetäänkö minusta? Rakastaako kumppanini varmasti minua? Rakastanko minä häntä? Olisinko onnellisempi jonkun muun kanssa? Olenkohan ihastunut enemmän työkaveriini kuin vaimooni, koska viihdyn paremmin hänen seurassaan? Pitääkö minun nyt erota? Mistä tiedän, että kumppanini on se oikea? Mitä ystäväni ajattelevat minusta? Olenko pettymys vanhemmilleni?

Työssä

Minä olen eniten vastuussa, ja siksi minun pitää ponnistella parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Se ilmenee muun muassa kyseenalaistamisena: Teinkö tarpeeksi hyvän esityksen koulutuspäivään, ehkä vielä hieman parannan sitä ennen kuin menen nukkumaan? Olenko tarpeeksi pätevä tähän työhön? Pitäisikö minun hakea parempaa paikkaa? Hukkaanko elämäni tässä tehtävässä? Mitäköhän tiimini ajattelee minusta? Onkohan pomoni minuun tyytymätön, koska ei ole pitkään aikaan keskustellut kanssani?

Opiskelussa

Jatkuvaa pohdintaa siitä, valitsinko oikean alan ja onnistunko opiskelussani. Mistä tiedän, että tämä ammatti on minulle oikea? Mitä jos en haluakaan tehdä tätä työtä? Petytäänkö minuun, jos valitsen mitä itse haluan?

Päätöksenteossa

Valinnanvaikeus useamman vaihtoehdon välillä voi johtaa lopulta kokonaan vaille jäämiseen, sillä tilaisuus menee ohi. Taustauskomuksena on, että toinen tai jokin vaihtoehdoista on väärä ja jokin oikea. Murehtimisen herättämä ahdistus huonon valinnan tekemisestä saa aikaan viivyttelyä.

Omassa kehonkuvassa

Hyväksynnän hakeminen omaan kehoon liittyvillä teoilla tai toimenpiteillä, kuten laihduttamalla, treenaamalla tai muilla kehon paranteluun tähtäävillä toimenpiteillä. Oman rakastettavuuden liittäminen omiin ulkoisiin ominaisuuksiin.

Kohtaamattomuudessa

Minkä tahansa pelottavan asian, ihmisen, paikan tai tekemisen välttely sen tähden, että pelkää sen herättämiä tunteita. Välttely voi kohdistua myös ajatuksiin. Tämä saa aikaan pelon vahvistumista.

Tulevaisuuskuvissa

Kaikenlainen tulevaisuuteen liittyvä murehtiminen, joka voi kohdistua itseen, läheisiin, lemmikkeihin, luontoon, maailmantilanteeseen, ilmastoon tai lähes mihin tahansa.

Terveydessä ja siisteydessä

Omaan tai muiden terveyteen ja kehoon liittyvä liiallinen, aikaa ja rahaa vievä tarkkailu ja sairaudenpelko. Ylenmääräinen tarve huolehtia siisteydestä, koska lika ja epäjärjestys tuottavat hankalia tunteita.

Sukupuoli-identiteetissä ja seksuaalisuudessa

Ahdistava huoli omasta sukupuoli-identiteetistä tai seksuaalisesta suuntautumisesta.

Uskonnoissa ja ideologioissa

Elämäntarkoitukseen, henkisyyteen tai uskontoihin liittyvä pohdinta ja niihin liittyvät kysymykset ja valinnat.

Miksi varmistelusta kannattaa pyrkiä irti?

Varmistelun ja murehtimisen ongelmana on, että siihen voi jäädä koukkuun – vaikkei se edes auta. Pahimmillaan varmistelukäytös vain vahvistaa huolehtimista, ajatuskehän kiertämistä ja kontrollin tarvetta. Silloin voi päätyä kiertämään kehää, jossa ahdistus vain kasvaa.

Varmistelusta vapauteen (Bazar, 2024) on sinulle, joka huomaat palaavasi huolestuneena samoihin asioihin yhä uudelleen. Kirja autttaa hellittämään henkisestä mailanpuristuksesta ja kohtaamaan epävarmuutta aiheuttavia asioita ja tilanteita. Se antaa eväitä omien rajojen selkeyttämiseen ja rohkeutta kohdata elämän epävarmuus. Hankalien tunteiden käsittely voi tuntua pelottavalta, mutta lopputulos todella palkitsee. Kirja on antoisaa luettavaa esimerkiksi täydellisyyden tavoittelijalle, ylivastuulliselle huolehtijalle tai ahdistuksen tunnetta välttelevälle.

Löydät kirjan ja sen lukunäytteen TÄÄLTÄ.