5 tapaa luoda uutta lämpöä suhteeseen, jonka kuumin liekki on hiipunut

Kun rakkaan näkeminen ei enää kutkuta vatsanpohjaa tai läikäytä sydäntä, mitä tehdä? Miten suhdetta voi lämmittää, kun toisen tavat alkavat jo ärsyttää, ja vanhat erimielisyydet palaavat hiertämään mieltä?

Hidasta elämää -kirjoittaja Mitra Vasara ehdottaa uudessa Meidän vuosi -tehtäväkirjassaan (Bazar 2023) pareille keinoja lämmittää suhdetta ja pitää yllä liekkiä. Kirjassa rakennetaan rakkautta sen päälle, mikä suhteessa on jo vahvaa ja hyvää sekä syvennetään suhdetta, ystävyyttä ja kumppanuutta entisestään. Tässä Mitralta viisi tapaa viritellä uutta lämpöä suhteeseen.

Mitra Vasara. Kuva: Raisa Taurinka

1. Katsastakaa, missä suhde menee nyt ja miltä se tuntuu

Mitä arvostatte toisissanne? Mikä ärsyttää? Mikä suhteessa toimii edelleen loistavasti? Mihin kaipaisitte muutosta? Pohtikaa asioita ensin yksin ja keskustelkaa sen jälkeen teemat läpi yhdessä. Antakaa kummallekin aikaa kertoa omasta kokemuksestaan keskeyttämättä.

Kun asiat eivät enää paina omaa sydäntä eivätkä ole välillänne, pääsette luomaan uutta puhtaalta pöydältä. Niin kauan, kun piilottelette todellisia tunteitanne (vaikkapa siinä pelossa, että toinen loukkaantuu), välillänne on turhaa etäisyyttä.

2. Muistelkaa suhteen parhaita hetkiä, tunnelmia ja tapahtumia – sekä menneestä että nykyhetkestä

“Tykkään siitä, kun sinä…” Tämä herättää kiitollisuutta, positiivisuutta sekä toiveikkuutta. Suhteessanne on ollut ja on edelleen paljon hyvää. Stressaantuneena tulee keskityttyä helposti hankaliin tilanteisiin ja ympärillään näkee pelkkiä ongelmia – myös suhteessa. Kun stressaantunut asenne vaihtuu kiitollisuuteen, olo rentoutuu ja paineet helpottavat.

3. Tehkää tilaa teille

Vaikka teillä ei olisikaan aikaa kaikkeen mahdolliseen, voitte aina tehdä kalenteriinne hieman tilaa johonkin kohtaan, jollekin kivalle asialle. Tehkää yhdessä jotain hauskaa, ihanaa, rentouttavaa, lämmintä… Vaikkette pääsisikään kylpylään viikonlopuksi, voitte ehkäpä saunoa rauhassa tunnin. Tai mennä aikaisemmin sänkyyn ja jutella lähekkäin, maata sylikkäin tai ottaa aikaa erotiikalle – ennen kuin olette liian väsyneitä. Keskustelkaa yhdessä siitä, milloin voisitte pitää jonkin yhteisen hetken ja mitä toivoisitte, että se pitää sisällään.

“Parisuhdeaika” nostaa monille stressireaktion ja paineita. Unohtakaa koko käsite ja kaikki paineet. Mistä te oikeasti haluatte nauttia yhdessä? Jutella hassuja ja lusikoida jäätelöä samasta paketista? Tanssia olohuoneessa? Makoilla alasti pimeässä? Tehdä keskusteluharjoituksen, joka avaa teille jotain tiettyä teemaa tai tunnetta?

4. Kokeilkaa koskettamista

Kokeilkaa koskettamista myös silloin, kun se ei ensimmäiseksi tule mieleen. Keho on yllättävän usein valmis halaukseen, syliin tai erotiikkaan. Mieli sen sijaan ei. Kokeilkaa koskettaa toisianne jollakin rennon ja helpon tuntuisella tavalla myös sellaisessa hetkessä, jossa mieli näkee parempana pitää etäisyyttä.

Tietenkään omia tai toisen rajoja ei koskaan rikota – jos jompikumpi ei oikeasti halua halata tai muuten koskettaa, niin ei tietenkään tehdä. Harjoituksen ideana on päästä mielen tasolta kehon ja sydämen tasolle, sillä vaikka mieli näkee yleensä esteitä koskettamisen tiellä, keho on usein valmis nauttimaan ja sydän rakastamaan.

5. Keskittykää kiitollisuuteen

“Sä et tajuu.” vai “Rakas.” – kummalla asenteella menet suurimman osan ajasta? Anna kiitollisuuden näkyä hymyssäsi, puheissasi ja katseessasi. Sinulla on mahdollisuus jakaa elämäsi tämän ainutlaatuisen ihmisen kanssa. Vietätkö sen ärsyyntyneenä tai toivoen, että toinen muuttuu? Vai vietätkö sen kiitollisena kaikesta hyvästä, jolloin lämpö ja läheisyys vahvistuvat välillänne entisestään?

Tarkkaile, millainen asenne sinulla on itseäsi ja rakastasi kohtaan, vaikkapa viikon ajan. Näetkö rakkaassasi enemmän korjattavaa vai ihailtavaa? Entä onko sinussa enemmän virheitä vai rakastettavaa? Jotkut virheet on toki syytä korjata, mutta kenestäkään meistä ei koskaan tule täydellistä. On parempi uskaltaa rakastaa itseään ja omaa rakastaan virheineen kaikkineen – jotenkin kummasti virheet myös vähenevät helpommin, kun annat kritiikin sijaan tukea, armoa ja rakkautta.

Mitra Vasaran uusi Meidän vuosi – lempeä matka parille (Bazar 2023) on tehtäväkirja, joka johdattelee vuoden mittaiselle matkalle, joka kuljettaa teitä kohti lämpimämpää, syvempää ja antoisampaa parisuhdetta.

Meidän vuosi on tehty Teille, jotka…

  • haluatte syventää parisuhdettanne, ystävyyttänne ja kumppanuuttanne
  • koette, että suhde jää arjen keskellä vaille huomiota
  • tahdotte kokea entistäkin enemmän lämpöä, lempeyttä ja läheisyyttä välillänne
  • haluatte ehkäistä kriisit ja panostaa suhteeseenne ajoissa
  • ette halua “työstää” suhdettanne, vaan kaipaatte helppoja tapoja panostaa siihen
  • sytytte ajatuksesta, että voitte syventää myös eroottista suhdettanne entisestään.

Voit tutustua kirjaan TÄÄLLÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image