Kun kumppanin käytös ärsyttää ja tekisi mieli sanoa suorat sanat, kysy itseltäsi nämä kysymykset

Jokaisen valituksen takana on jokin piilossa oleva tarve, jota emme sillä hetkellä tunnista. Silloin jos turhauttaa (mikä on tietysti inhimillinen tunne), on tärkeä taito harjoitella tutkimaan vähän syvemmin, että mitä kaipuita ja tarpeita turhautumisen taustalla on.

Tarve läheisyyteen? Tarve läsnäololle? Kaipuu tulla kohdatuksi ja nähdyksi syvemmin? Kaipuu tuntea olonsa halutuksi ja rakastetuksi?

Jos koemme että rakkaustankkimme ovat tyhjillään, olemme herkempiä turhautumaan ja näkemään myös toisen ongelmana. Aikuisena me olemme kuitenkin itse vastuussa tarpeidemme ilmaisusta, ja sen voi tehdä todella monella tapaa. Sen voi tehdä kutsuen, haavoittuvaisuudesta käsin, tai vaikkapa pienen flirtin sävyttämänä tai sitten syyttäen, voimakasta pettymystä ilmaisten.. Arvaat varmaan kumpi toimii paremmin.

Puhelimen akusta on aika selkeän simppeli nähdä, milloin latausta tarvitaan. Me ihmiset emme ole ihan yhtä läpinäkyviä, emmekä tietenkään aina itsekään tunnista milloin olisimme latauksen tarpeessa. Ja ei, tietenkään ei voi olla toisen ihmisen vastuulla “ladata meitä täyteen”, eikä varsinkaan osata lukea ajatuksiamme ja toiveitamme sen suhteen. Varsinkin silloin, jos koemme suhteessa olomme yksinäisiksi, ei tärkeiksi tai ei huomioiduiksi, alamme herkästi itsekin toimimaan ja reagoimaan tavoilla, jotka eivät välttämättä erityisesti ole luokseen kutsuvia.

Omien tarpeiden ja kaipuiden ilmaisu on taitolaji, joka lähtee siitä, että me itse tunnistamme, mitä kaipaamme. Kun ilmaisemme tarpeitamme kutsuina syytösten sijaan, on toisen on myös helpompi ottaa ne vastaan. Kun taas koemme suhteessa olomme rakastetuksi, huomatuksi ja tärkeäksi, se ruokkii suhteen me-henkeä ihan toisella tavalla.

Otetaan esimerkki. 

Tapa 1. ”Sä olet aina vaan puhelimella, kiinnostaako sua meidän suhde edes yhtään?”

Tapa 2. ”Hei rakas, olisi ihana viettää sun kanssa sellaista aikaa, et ollaan vaan toisiamme varten. Sopisiko jos pidetään illalla puhelimet poissa?”

Pohdittavaksi

1. Mitä sinä kaipaat tunteaksesi olosi rakastetuksi?

2. Tiedätkö mitä kumppanisi kaipaa?

3. Mistä merkeistä huomaat, että omaa akkua olisi tarpeen ladata?

Ja kyllä, on  valitettavasti olemassa tilanteita ja suhteita, joissa mikään määrä kaunista pyytämistä, kutsuja tai haavoittuvaista ilmaisua ei valitettavasti toimi. Tällöin se tuo meidät ison kysymyksen ääreen: onko minun hyvä olla suhteessa, jossa ei ole tilaa ilmaista toiveitani ja kaipuitani?


Kirjavinkki: Tunne itsesi parisuhteessa

Tunne itsesi parisuhteessa, kiinnostaa sinua, joka…

  • olet kiinnostunut itsetuntemuksesta
  • haluat ymmärtää itseäsi ja sitä kautta myös parisuhdettasi paremmin
  • tunnistat, että parisuhteissa aktivoituu tunteita ja käyttäytymistä, jota et oikein ymmärrä
  • haluat harjoitella kommunikoimaan tarpeistasi ja toiveistasi kypsällä tavalla
  • haluat katkaista toimimattomia reagointimalleja inhimillisesti.

Kannustava opas tarjoaa tietoa ja työkaluja parisuhteen ymmärtämiseksi. Kirja on kuin vertaistuki, joka kulkee rinnallasi kohti tietoisempaa parisuhdetta.

Tutustu kirjaan TÄÄLLÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image