Ajatuksia voi sanoa mielemme kieleksi ja mieli puolestaan on se ihmeellinen ja näkymätön kapistus, jonka kautta me koemme lähes kaiken. Ajatukset ja mieli määrittelevät elämämme laadun – koemmeko sen hyväksi vai huonoksi. Ajatuksilla ja tunteilla on jatkuva kaksisuuntainen yhteys, mikä vahvistaa kyseistä kokemusta.
Vaikka omat ajatuksemme ovat vain harvoin totta, ollen tulkintojamme asioista, ihmisistä ja elämästä, niillä on kuitenkin vahva vaikutus. Mieli – etenkin tiedostamaton – uskoo ajatuksiamme niitä mitenkään kyseenalaistamatta.
Sekään, että ajatuksemme olisivat aivan puhtaasti vain omiamme, ei ole totta. Meihin ja ajatuksiimme vaikutetaan koko ajan. Vaikuttajia on paljon, vahvimmat niistä ego, pelko, häpeä sekä muut ihmiset, media ja ns. yleinen mielipide.
Ego, pelko ja häpeä muodostavat usein kolmen kimpan, joka tuottaa ne haitallisimmat, jumittavat, puutteesta ja rakkaudettomuudesta puhuvat ajatuksemme.
Oman sydämen puheen mukaiset ajatukset tunnistaa viisaudesta, runsaudesta, hyvyydestä ja rakkaudellisuudesta.
Vaikka meillä ei olisi mitään muuta valtaa, niin meillä on valta omiin ajatuksiimme. Vain me itse voimme päättää, mitä ajattelemme, muista vaikutteista huolimatta.
Voimme olla uskomatta haitallisia ajatuksia. Voimme valita ja vaihtaa, ravita ja olla ravitsematta. Voimme vaihtaa kielteisiä ja monin tavoin rajoittavia ajatuksia myönteisempiin, elämäämme ja unelmiamme eteenpäin vieviin. Sillä paremmat ajatukset, parempi elämä.
Miten sitten tunnistaa omia haitallisia ajatuksiaan – ajatusmalleiksi ja tiedostamattomaan mieleemme uskomuksiksikin juurtuneita?
Oikotietä tunnistamiseen ei oikein taida olla. Mutta teitä kuitenkin. Tunnistaminen edellyttää omien ajatusten, tunteiden ja reaktioiden tietoista havainnoimista ja pysähtymistä niiden äärelle. Tämä puolestaan edellyttää halua ja usein myös rohkeutta tutustua oman itsensä salaisimpiinkin nurkkauksiin. Harjoitus tekee tässäkin asiassa mestarin.
Tässä johtolankoja haitallisiin ajatusmalleihin. Voit lähteä tutkimaan niitä lempeästi ja uteliaasti.
1. Teet toistuvasti pieniä ja isoja valintoja omannäköistä ja itsestä hyvältä tuntuvaa elämää sekä omia unelmiasi vastaan. Vitkuttelet, sitkuttelet ja kehittelet moninaisia tekosyitä, miksi et juuri nyt voi ja kykene.
2. Sinun on vaikea tehdä valintoja. Pelkäät valitsevasi väärin. Pelkäät vastuuta, joka valintoihin kuuluu. Odotat päätöstä siltä kuuluisalta “joltakin muulta”.
3. Näet uhkia ja riskejä sekä virheiden ja epäonnistumisen mahdollisuuksia huomattavasti onnistumisen mahdollisuuksia enemmän. Vatvot menneitä ja jäät jumittamaan niihin sen sijaan, että katsoisit ja menisit eteenpäin.
4. Lokeroit itsesi lahjattomaksi geeniperimäsi määräämänä. Uskot, että et ole saanut lahjakkuutta siihen tähän tai tuohon. Siksi ei kannata ryhtyä.
5. Huomaat käyttäväsi ajatuksissasi ja puheessasi toistuvasti ilmaisuja ”aina tai koko ajan minulle käy niin”, ”ikuinen häviäjä” ja ”kaikki, koko maailma on minua vastaan”.
6. Huomaat käyttäväsi usein ilmaisuja ”täytyy”, ”pitää” ja ”on pakko”.
7. Syyttelet usein olosuhteita, tilanteita, tapahtumia ja muita ihmisiä asioista, joihin olisit voinut vaikuttaa. Koet olevasi voimaton ja syytön. Kaikki kurja vain tapahtuu sinulle.
8. Sinun on vaikea vastaanottaa muiden omistasi erilaisia mielipiteitä sekä rakentavaa palautetta. Loukkaannut herkästi ja koet, ettei sinua arvosteta.
9. Sanot usein KYLLÄ, vaikka sydämesi sanoisi EI.
Kymmenes mahdollisuus tunnistaa haitallisia ajatuksiaan perustuu alussa mainitsemani ajatusten ja tunteiden yhteyteen. Voit pysähtyä jonkin toistuvan ja kurjalta tuntuvan tunteen äärelle kyselemään, mitä kerrottavaa sillä mahtaisi olla. Minkälainen ajatus tai ajatusrypäs kyseisen tunteen taustalla lymyää.
Iloa ja hyötyä koko elämän ajan tuovien ajattelu- ja samalla myös tunnetaitojen harjoittelun voi aloittaa pelin ja leikin avulla jo lapsena. Siinä auttavat kirjoittajan kehittämät lasten ajatuskortit
KIVAT & KURJAT AJATUKSET
Voit tilata kortit täältä