Väsyttääkö koko ajan? — Lääkäri kertoo yleisen syyn väsymykseen, joka on usein helposti hoidettavissa

Mainosyhteistyö: Ferrodan -rautavalmiste: Kotimaiset käyttäjien suosittelemat ja edulliset Ferrodan -rautavalmisteet löydät lähimmästä apteekistasi.

Haastateltava: sisätautiopin dosentti Esa Soppi, joka on kirjoittanut kirjan Rauta on kova aine
Haastattelija: Sanna Wikström, joka kärsi pitkään väsymyksestä


Väsyttää. Uuvuttaa. Päässä ei liiku mitään. Tavallinen arki väsyttää kohtuuttomasti. Mistä voi olla kyse?

”Väsymys on hyvin yleistä, ja usein oireeseen löytyy syy väsymyksestä kärsivän ihmisen elintavoista tai elämäntilanteesta: liian lyhyet yöunet, liikunnan puute, runsas tupakointi ja alkoholin käyttö sekä stressi ovat yleisimpiä syitä väsymykseen”, sanoo lääkäri Esa Soppi.

Jos väsymys on pitkäkestoista ja poikkeavaa ja siihen liittyy myös muita oireita, on syytä epäillä sairautta väsymyksen takana. Oireiden takana voi olla moniakin akuutteja tai kroonisia sairauksia, kuten diabetes, pahanlaatuiset kasvaimet, krooniset infektiot, D-vitamiinin puutos, uniapnea, jne. Samalla potilaalla voi olla samanaikaisesti moniakin sairauksia, jotka on selvitettävä.

Väsymyksen syy voi olla raudanpuute

Yleisimpiä syitä pitkäaikaiseen väsymykseen ovat esimerkiksi raudanpuute ja anemia. Raudanpuutteen oireita ovat mm.:

 • väsymys
 • aivosumu
 • muistin heikkous
 • hengenahdistus
 • päänsärky
 • aloitekyvyttömyys
 • suorituskyvyn aleneminen
 • alavireys ja masennus
 • lihas- ja nivelkivut
 • lihasjumit (hartia, selkä, alaraajat)
 • sydämen tykytys
 • rytmihäiriöt
 • kuiva iho ja hiusten lähteminen
 • suolisto-oireet

Pitkäaikaisen väsymyksen syytä kannattaa aina tutkia, jotta elämänlaatua voidaan parantaa.

Sanna: Olin ollut pitkään väsynyt: lihakset tuntuivat raskailta, pää tuntui sumuiselta, arkiset asiat vaativat erityistä ponnistelua ja sitten ne veivät kohtuuttoman paljon voimia: työpäivän jälkeen voimat olivat totaalisen loppu. Olisi tehnyt mieli vain maata ja nukkua – ja samalla takaraivossa raksuttivat syytökset, että olen saamaton, laiska ja kelvoton. Kunnes verikokeissa selvisi, että ferritiinitasoni eli varastorauta-arvoni oli 16. Selvisi, että raudanpuutetta on syytä epäillä, jos ferritiiniarvo on alle 30 – mutta oireita voi olla korkeammallakin ferritiiniarvolla. Lääkäri Esa Soppi, miksi pelkkä hemoglobiiniarvo ei välttämättä kerro syitä väsymykseen?

Esa: ”Rauta häviää varastoista aina ensin – ja vasta sen jälkeen alentuu hemoglobiini, mutta se ei välttämättä vaikeassa raudanpuutteessa saavuta anemiarajaa.”

Sanna: Minulla oli ollut hemoglobiini aina vähintäänkin kohtuullinen, joten en osannut epäillä, että veriarvoissani olisi ollut mitään vikaa. Mitkä ovat yleisimmät syyt alhaisiin ferritiiniarvoihin eli varastorauta-arvoihin?

Esa: ”Naisilla yleisimmät syyt ovat runsaat kuukautiset, raskaudet ja synnytysten aikaiset verenvuodot sekä verenluovutukset. Miehillä yleisin syy on varmaankin verenluovutukset. Tämän jälkeen yleisin syy molemmilla sukupuolilla lienee se, että äiti on ollut raskauden aikana raudanpuutteinen ja potilaan rautavarastot ovat jääneet jo syntymässä vajavaisiksi. Tällöin ongelma voi alkaa jo varhaislapsuudessa tai murrosiän jälkeen, jolloin tulee kasvupyrähdys, jossa lihasmassa ja verimäärän lisääntyminen vaatii runsaasti rautaa, ja naisilla tämän lisäksi kuukautisten alkaminen on lisärasite.

Muita syitä voivat olla huono yksipuolinen ravitsemus (mutta harvoin yksinään), pitkäaikainen happosalpaajien käyttö, keliakia, helikobakteeri-infektio verenvuoto suolistoon, kuten esim. haavaisessa paksunsuolen tulehduksessa sekä suolen limakalvon kasvaimissa.”

Matala ferritiini voi jäädä lääkärissä huomaamatta

Sanna: Miksi niin usein ei tule ajatelleeksi, että väsymyksessä voi olla kyse veriarvoista? Ja miksi monet lääkäritkään eivät ota väsymystä ja alhaista ferritiiniä tosissaan?

Esa: ”Kyseessä on varmasti tiedonpuute, eli puuttuu tieto siitä, että raudanpuuteanemiasta kärsii 1-2 prosenttia aikuisväestöstä. Ja raudanpuutteesta ilman anemiaa kärsii sen lisäksi ehkä jopa 400 000 ihmistä. 

Kyse voi olla myös siitä, että uskotaan muutamien ns. asiantuntijoiden mielipiteeseen nimittää ferritiinimääritystä huuhaaksi ja muoti-ilmiöksi. Kansainvälisesti ferritiinin merkitys raudanpuutteen diagnostiikassa on ollut tunnettua jo 50 vuotta.

Jos lääkäri ei ota asiaasi tosissaan, kannattaa varmaan vaihtaa lääkäriä. Omatoimista raudan käyttöä ilman asiantuntijan diagnostiikkaa, ohjausta ja seurantaa ei ole syytä harjoittaa.”

Nämä veriarvot kannattaa mittauttaa, jos väsyttää koko ajan

Sanna: Mitä veriarvoja kannattaa testauttaa, jos on jatkuvasti väsynyt? Ja voiko lisärautaa syödä, jos hemoglobiini on viitearvoissa?

Esa: ”Kannattaa hakeutua lääkäriin ja antaa lääkärin tutkia tilanne. Omatoimisesti ennen lääkäriin menoa tutkimukset kannattaa rajoittaa laskoon eli senkan, verenkuvaan ja ehkä ferritiinin mittaukseen sekä kilpirauhaskokeisiin.

Raudalla ei voi hemoglobiinia nostaa yksilöllisen geneettisesti määrätyn hemoglobiinitason yläpuolelle.”

Sanna: Olen kuullut usein, että rautakuurin yhteydessä ei anneta tarkempia ohjeita raudan imeytymiseen liittyen. Mitä kannattaa ottaa huomioon, jos veriarvot ovat alhaiset ja pitää alkaa ottaa lisärautaa?

Esa: ”Raudan käytön yhteydessä kannattaa rauta yrittää ottaa tyhjään vatsaan. Erityisesti maitoruokia, kalkkitabletteja, kahvia ja teetä kannattaa yrittää välttää.”

Sanna: Miksi ferritiiniarvoista on alettu viime aikoina puhua niin paljon? Onko aina ollut paljon alhaista ferritiiniä vai onko se vasta nyt jostain syystä muodostunut ongelmaksi?

Esa: ”Nämä ovat hyviä kysymyksiä, mutta näihin ei ole hyviä vastauksia. Minusta tuntuu, että oireisen raudanpuutteen esiintyminen olisi lisääntynyt, mutta siihen varmasti vaikuttaa tietoisuuden ja diagnostiikan lisääntyminen, raskaudenaikaisen säännönmukaisen rautahoidon lopettaminen muutamia vuosikymmeniä sitten sekä mahdollisesti ravinnon ja elintapojen muutokset.”

Väsymys voi helpottaa näin

Muistilista väsyneelle:

 1. Tarkista elintavat – ja pyri korjaamaan ne, jos niissä on parannettavaa.
 2. Mene lääkäriin ja tutkituta mahdolliset fysiologiset syyt.
 3. Jatka selvittämistä, kunnes syy löytyy.
 4. Jos kyse on alhaisesta ferritiinistä, ole kärsivällinen, sillä ferritiiniarvot eivät nouse nopeasti. 

Kotimaiset käyttäjien suosittelemat ja edulliset Ferrodan rautavalmisteet löydät lähimmästä apteekistasi.

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image