Matkalla itseni puolelle olen oivaltanut, että lempeys itseäni kohtaan antaa ensisijaisesti voimaa ja vie elämääni haluamaani suuntaan. Ja kun puhun lempeydestä, on hyvä muistaa, ettei se ole missään muodossa synonyymi laiskottelulle. Ja toisaalta – sekin on ihan terveellistä ja salittua välillä. Kaiken ei tarvitse aina olla tehokasta ja mitattavissa. Voit vain olla ja tehdä hyvää itsellesi.
Miksi lempeys on niin vaikeaa?
Tuntuu siltä, että joillekin suurin este lempeyden tiellä on nimenomaan pelko siitä, että myötätunto ja armollisuus itseä kohtaan tekevät meistä heikkoja, edustavat liian pehmeitä arvoja, osoittavat itsekurin puutosta tai saamattomuutta. Ehkä yhteiskunta on opettanut meidät uskomaan, että itsensä jatkuva haastaminen, ylittäminen ja suorituskeskeisyys ovat ainoita oikeita polkuja menestymiseen.
Usein tuntuu, että vain lujan ponnistelun ja ankaran yrittämisen jälkeen arvostamme itseämme – ja myös toisiamme. Ihan kuin kaikki itseen tai muihin kohdistuva myötätunto täytyisi aina ensin ”ansaita”. Tähän itsekin sorruin vuosien ajan, mutta nyt uskallan kysyä, miksi ihmeessä?
Ehkä meitä huolettaa, että itseemme kohdistuvan lämmön ja empatian myötä ottaisimme asiat liiankin rennosti. Sen seurauksena menettäisimme elämämme hallinnan, emmekä olisi yhtä arvokkaita ja tehokkaita – epäonnistuisimme, olisimme huonompia ja heikompia kuin toiset. Näin sen ei kuitenkaan pitäisi olla eikä tutkimuksien mukaan itsemyötätunnolla edes ole tällaisia vaikutuksia – itse asiassa päinvastoin.
Ja kun puhun lempeydestä, on hyvä muistaa, ettei se ole missään muodossa synonyymi laiskottelulle. Ja toisaalta – sekin on ihan terveellistä ja salittua välillä. Kaiken ei tarvitse aina olla tehokasta ja mitattavissa. Voit vain olla ja tehdä hyvää itsellesi.
Mitä lempeys mahdollistaa?
Tutkimustulosten perusteella itseensä lempeästi ja myötätuntoisesti suhtautuvat ihmiset ovat keskimäärin tyytyväisempiä elämäänsä, tyytyväisempiä parisuhteissaan ja kokevat vähemmän ahdistusta ja masennusta verrattuna ihmisiin, jotka suhtautuvat ankarammin itseään kohtaan. Tämän tunnistan täysin myös omasta elämästäni katsoessani, mitä elämäni tunteineen oli ennen lempeämpää elämää ja mitä se on nyt
Itsemyötätuntoiset ihmiset myös kohtaavat vastoinkäymisiä paremmin niistä lannistumatta, ottavat enemmän vastuuta omista virheistään ja osaavat olla tarvittaessa jämäkämpiä.
Myös toivo elää lempeydessä ja siinä, että kohtaan itseni sekä kaikki tunteeni sellaisina kuin ne tulevat. Hyväksyn, että nyt on vaikeaa ja se saa harmittaa. Välillä kyyneleetkin ovat herkässä. Itku puhdistaa ja sillä on tärkeä rooli vaikeiden hetkien prosessoinnissa – siinä, että pidän kiinni toivosta ja lempeydestä.
Myös toivo elää lempeydessä ja siinä, että kohtaan itseni sekä kaikki tunteeni sellaisina kuin ne tulevat.
Mitä lempeys sitten tarkoittaa?
Ystävällisyys itseä kohtaan ja oman itsensä puolella oleminen eivät tarkoita siis samaa kuin aikaansaamattomuus tai veltto joutenolo – eikä sitä voi verratta myöskään alisuoriutumiseen.
Omienkin kokemuksieni perusteella koen asian olevan toisin: jatkuva itsensä äärirajoille vieminen, itsekritiikki ja vaativuus tekevät todennäköisemmin rumaa jälkeä – sekä mieleen että kehoon. Sen sijaan lempeä, hyväksyvä ja rakastava suhtautuminen itseeni, myös omiin virheisiini ja epäonnistumisiini, on porttini parempaan elämänlaatuun ja yleiseen tyytyväisyyteen. Ja tutkimusten mukaan myös siihen tehokkuuteen ja aikaansaamiseen.
Eli ei tarvitse pelätä, että myötätunto itseä kohtaan vaikuttaisi heikentävästi esimerkiksi kunnianhimoon; itseensä myötätuntoisesti suhtautuvat ovat suuntautuneet tutkimusten mukaan enemmän henkilökohtaiseen kasvuun kuin ne, jotka jatkuvasti kohtelevat itseään ankarasti ja kritisoiden.
Lempeys itseä kohtaan ei näin olleen missään muodossa saa ihmistä laskemaan rimaansa. Päinvastoin, kun ihminen suhtautuu esimerkiksi epäonnistumiseen lempeämmin, hän on vapaampi haastamaan itseään ja ylittämään tavoitteensa. Lempeyden myötä voimme löytää siis sisäisen rauhan ja parhaan potentiaalimme sekä hyväksyä itsemme sellaisena kuin olemme.
Elämässä voi menestyä myös lempeyden voimalla – ei vain hampaat irvessä, väsyneenä ja väkipakolla. Itsesi puolella oleminen ja lempeys ei ole siis laiskottelua, vaan kaikkea muuta ja paljon enemmän.
Lempeyden myötä voimme löytää siis sisäisen rauhan ja parhaan potentiaalimme sekä hyväksyä itsemme sellaisena kuin olemme.
5 lempeää vinkkiä, miten olla hyvä myös itselle:
- Mieti, mitä sanoisit ystävällesi tai rakkaallesi? Miten rohkaisisit tai lohduttaisit häntä – ja tee samoin itsellesi!
- Kun olet hyvä myös itsellesi, sinulla on enemmän annettavaa muille.
- Kaiken ei tarvitse aina olla tehokasta tai tuottavaa, joskus puhdas lepo on parasta, mitä voit itsellesi antaa.
- Sinun ei tarvitse ansaita lempeyttä itseäsi kohtaan – riittää, että olet.
- Kun pidät itsestäsi huolta, pidät samalla huolen siitä, että jaksat myös huomenna.
Opi lisää lempeydestä itseä kohtaan lunastamalla Annukan maksuton Lempeyden työkirja täältä.