Narsismi on yksi vakava ja varteenotettava syy pitkittyneisiin ja ongelmallisiin huoltajuusriitoihin.
Tutkimus on osoittanut patologisiin huoltoriitoihin osallisten vanhempien olevan narsistisempia, empatiakyvyttömämpiä, itsekeskeisempiä ja kyvyttömämpiä käsittelemään haastavia ja jännittyneitä vuorovaikutustilanteita.
Myös vieraannuttamisen on osoitettu olevan yhteydessä narsismiin sekä empatiakyvyttömyyteen.
Huoltoriitojen pitkittäminen erityisesti silloin, jos narsistinen henkilö on tullut jätetyksi voi olla vastareaktio, kosto entiselle kumppanille hylätyksi ja jätetyksi, sekä loukatuksi tulemisesta.
Empatiakyvyttömyys ja toisen ihmisen asemaan asettumisen taidon puuttuminen aiheuttavat sen, ettei narsistinen ihminen ymmärrä tai välitä teoillaan olevan merkitystä oman lapsenkin hyvinvointiin.
Huoltoriitojen pitkittyminen on raskas prosessi, joka aiheuttaa ei-narsistiselle vanhemmalle monenlaisia haasteita. Epävarmuus, turhautuminen, ahdistus, pelko ja pitkittynyt stressi ovat tavallisimpia terapia-vastaanotolla kohtaamiani haasteita. Nämä ihmiset tarvitsevat saada jaksamisensa avuksi mahdollisimman hyvää ja riittävää tukea.
Edesmennyt asianajana Markku Salo pohti kirjassaan Varo narsistia narsistien olevan merkittävä yhteiskunnallinen ongelma, koska narsistit käyttävät eri viranomaistahoja, etenkin tuomiostuinta, alistamisen ja vallankäytön välineenä – usein entisiä kumppaneitaan ja lapsiaan kohtaan.
Salo moittii kirjassaan viranomaisia ja tuomioistuinta liiallisesta narsistin suojelemisesta ja kehottaa suojelemaan ennen kaikkea lapsia ja narsistin uhreja.
Vahvistamalla omaa jaksamistasi vahvistat vanhemmuuttasi ja sitä myötä myös lastasi
Vaikka joutuisitkin korjaamaan toisen vanhemman jälkiä ja tuhoja ota se työnä, joka sinun on vain tässä elämänvaiheessa tehtävä. Se ei tule kestämään loputtomiin, vaikka odottavan aika onkin tuskallisen hidas.
Kaiken tuon ns.ylimääräisen työn vuoksi on äärimmäisen tärkeää, että pidät hyvää huolta itsestäsi ja omasta jaksamisesta.
Oma hyvinvointi on kaiken lähtökohta. Jos ei itse jaksa, ei ole voimia auttaa muitakaan.
Panosta ja kohdista ajatuksesi ja energiasi ennen kaikkea omaan vanhemmuuteesi, sekä kaikkeen siihen hyvään, jonka olet huomannut olevan hyödyksi niin sinulle, kuin lapsellesikin. Tee lisää sitä mikä toimii!
Vahvista positiivista hyvää, jota sinun ja lapsesi välisessä suhteessa jo on. Laita suurimmat energiasi asioihin, joihin sinä pystyt vaikuttamaan.
Listasin alle keinoja, joiden avulla voit vahvistaa itseä, sekä omaa jaksamista:
- Panosta yöuniin. Uni on kaiken A ja O. Riittävä unenmäärä aikuiselle on 7-9h yössä.
- Panosta myös terveelliseen ja ravintorikkaaseen ruokavalioon ja pidä ruokailuväli tasaisena (syö 4-5h välein).
- Täydennä vitamiinivarastoihisi ainakin D, C ja B -vitamiineja.
- Ulkoile ja harrasta liikuntaa. Vältä raskasta liikuntaa, jos olet rasittunut tai hyvin stressaantunut.
- Vältä alkoholia tai muita päihteitä, ne eivät ole ratkaisu vaikeisiin ongelmiin, vaan usein luovat niitä lisää.
- Näe ystäviä tai soita heille. Keskustelu luotettavien hyvien läheisten ja tuttavien kanssa auttaa monella tapaa.
- Panosta sellaisiin ihmissuhteisiin, joissa voit aidosti hyvin. Hyvät ihmissuhteet ovat parantavia.
- Meditoi, se auttaa tutkitustikin stressiin, ahdistukseen ja masennukseen. Voit aloittaa kuuntelemalla yhteistyössä Kupariketun kanssa tekemiäni terapeuttisia meditaatioita täällä!
- Tanssi, laula ja leiki. Älä luovu niistä asioista, jotka joskus tekivät sinut iloiseksi.
- Ota omaa aikaa ihan joka päivä, edes puolen tunnin tai lyhyen kävelylenkin ajan.
- Hae rohkeasti ammattiapua, ansaitset saada apua.
Vaikeina hetkinä suosittelen pysähtymään, sulkemaan silmät, hengittämään syvään ja tekemään mielikuvaharjoituksen, jossa olet tulevaisuudessa 10-20 vuoden päässä tästä hetkestä.
Kuvittele, että olet tilanteessa, jossa lapsesi on jo aikuinen ja hänellä on ehkä jo oma perhe.
Mitä silloin haluat hänelle kertoa ja mitä uskot hänen sinulle vastaavan ja sanovan?
Anna itsellesi lupa pohtia näihin vastauksia hyvin lempeästä ja lohdullisesta näkökulmasta käsin.
Lisää tietoa narsismista, vertaistarinoita, sekä terapeuttista apua ja tukea vaikeista kokemuksista selviytymisen tueksi kirjassani: Hyvästit narsistille – Tervetuloa oma elämä