Lasten tunteet ovat yhtä isoja kuin aikuisen – ota todesta nämä 5 lapselle vaikeaa kokemusta

Lapset kohtaavat isoja tunteita jo pienenä – kuten aikuisetkin. Joskus aikuisen on vaikea jäsentää lapsen tunteita, koska lapsen kokemus satuttaa aikuistakin niin paljon. Kuinka puhua lapsen kanssa yksinäisyydestä, kuolemasta tai esimerkiksi kiusaamisesta?

Tässä viisi vaikeaa asiaa lapselle, joihin hän tarvitsee meiltä aikuisilta sanoittamista ja tukea. Lainaukset ovat tunteita käsittelevistä Jukka Hukka -lastenkirjoista, jotka on suomentanut Arja Pikkupeura.

1. Yksin jääminen

”Jukka jähmettyy, rinnastakin ahdistaa. Hänet jättääkö Katri? Niin käydä ei saa! Vaan pois juoksee Katri, ei vilkaise taakseen… Hukan hyljätyn sydän lyö haljetakseen.” (kirjasta Jukka Hukka ja hirveä harmi – Itseluottamuksen vahvistaminen)

2. Läheisen menettäminen

”Jukka, surusi helpottaa voi itkien. Kyynel poskella viesti on rakkauden. Hän lähellä on myös pois lähdettyään, sen tuntea, nähdä voi sydämellään.” (kirjasta Jukka Hukka ja Iso Hukka – Menetyksestä ja surusta selviäminen)

3. Huolet

”Hän huoliaan repussa piilossa kantaa, niiden aina itseään vaivata antaa. Ei osaa hän murheita mielestään päästää, kavereitaankin hän niiltä koettaa säästää.” (kirjasta Jukka Hukka ja lohikäärmevauva – Rauhoittumisen harjoitteleminen)

4. Kiusaaminen

”Jotkut, joita on loukattu itseään, pahan tahtovat panna kiertämään. Jotkut kiusaavat muita, kun eivät voi tietää, miltä toisesta tuntuu ilkeyttä sietää. He rakkautta, lempeyttä tarvitsevat, oma urhea itsesi siis olla saat.” (kirjasta Jukka Hukka ja kirjava takki – Ystävällisyys ja toisten huomioiminen)

5. Pelko ja sen kohtaaminen

”Syvään hengitä, selkäsi voit suoristaa. Mielikuvitus kamalan saa muuttumaan. Teet hassuksi, söpöksi, pieneksi sen, koettaa kannattaa taikaa rohkeuden!” (kirjasta Jukka Hukka ja varhohirviö – pelon ja jännityksen kesyttäminen)

Palkitun kirjailijan Avril McDonaldin kirjat pohjautuvat psykologisiin tutkimuksiin, mutta toimivat kuitenkin hyvin käytännön kasvatustilanteissa. Suomennettuihin kirjoihin on myös lisätty tehtäviä satuun liittyvien tunnetaitojen harjoittelemiseksi lasten kanssa. Tehtävät on koonnut kasvatustieteen tohtori Liisa Ahonen.

Lue lisää kirjoista ja Jukka Hukka -tunnekorteista: jukkahukka.fi

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image