Entä jos -podcastin jaksossa 6 Sanna Wikströmin vieraana on psykoterapian erityispsykologi Satu Pihlaja. Jaksossa puhutaan ”vääristä tunteista” ja siitä, mistä olemme saaneet käsityksen, että joitain tunteita ei saa näyttää. Kaikki Entä jos -podcastin jaksot voit kuunnella MAKSUTTA Hidasta elämää -sovelluksen Hetki itselle -audio-osiosta. Lataa ilmainen sovellus TÄSTÄ.
Jakso 6 käsittelee tunteiden tunnistamisen, ilmaisemisen ja käsittelyn haasteita maailmassa, jossa niitä usein tukahdutetaan.
Mistä tunteiden tukahduttaminen johtuu? Miksi tietyt tunteet ovat erityisesti aikuisille vaikeita? Tässä 8 kiinnostavaa nostoa podcastista – kuuntele aiheista enemmän sovelluksesta:
- Yhteiskunnalliset normit saattavat estää tiettyjen tunteiden ilmaisemisen: Satu Pihlaja nostaa esiin, kuinka tietyt tunteet, kuten viha tai suru, nähdään usein ”epäsopivina” tai ”väärinä” yhteiskunnassa. Näitä ”vääriksi” koettuja tunteita ei sallita ilmaista avoimesti, erityisesti julkisissa tai ammatillisissa ympäristöissä, mikä johtaa tunteiden tukahduttamiseen.
- Mitä tunteita lapsena on vahvistettu: Satu sanoo, että eri tunteiden vahvistaminen alkaa jo lapsuudessa, jos mukavia tunteita kuten onnellisuutta palkitaan, mutta hankalia tunteita kuten vihaa tai surua kielletään. Tämä saa meidät sisäistämään käsityksen ”oikeista” ja ”vääristä” tunteista jo kasvaessamme.
- Selviytymiskeinot ja tunteiden tukahduttaminen: Satu nostaa esiin, että ihmiset luonnostaan välttelevät epämukavuutta, myös tunneperäistä epämukavuutta. Tämä johtaa tunteiden välttelyyn tai tukahduttamiseen, kunnes ne saattavat purkautua räjähdysmäisesti sopimattomissa paikoissa.
- Tunteiden ilmaisu työpaikoilla ja ihmissuhteissa: Satu korostaa, että tunteiden ilmaiseminen, vaikka se ei johtaisikaan välittömiin muutoksiin, on tärkeää mielenterveydelle.
- Tunteiden käsittelyn tärkeys: Satu korostaa, että tunteilla on aina viesti, mutta niiden käsittely ei tarkoita, että toimitaan impulsseista tai reagoidaan heti. Esimerkiksi vihan tunne voi kertoa siitä, että rajoja on ylitetty, mutta sen ei tarvitse johtaa väkivaltaiseen toimintaan, vaan se tarjoaa mahdollisuuden käsitellä tunteita harkitusti.
- Tunteiden sisäänpäin kääntyminen: Tukahdutetut tunteet, kuten viha ja turhautuminen, voivat alkaa vaikuttaa itseämme kohtaan. Tämä sisäänpäin kääntyvä viha voi johtaa itseään moittivaan ajatteluun ja jopa masennukseen. Tunteiden piilottaminen voi luoda sisäisiä ristiriitoja ja vaikuttaa hyvinvointiin.
- Rajojen asettaminen: Yksi keskeinen teema on rajojen asettaminen ja niiden ilmaiseminen. Satu tuo esiin, kuinka rajojen asettaminen ei ole itsestäänselvyys, mutta se on elintärkeää mielen hyvinvoinnille. Kun rajat ylitetään, tunteet kuten viha heräävät, mutta niiden käsittely voi estää niiden suuntautumisen itseään kohtaan.
- Väärinymmärrykset ja tunteiden käsittely arjessa: Erityisesti työpaikoilla ja kouluissa ihmiset eivät aina sano suoraan, jos jokin ärsyttää. Tällöin tunteet saattavat purkautua väärissä paikoissa, ja se voi luoda ilmapiirin, jossa ihmiset tuntevat itsensä hämmentyneiksi ja väsyneiksi. On tärkeää tunnistaa, että tunteiden ilmaiseminen avoimesti voi parantaa tilannetta.
Kuuntele tämä ja muut Entä jos -podcastin jaksot maksutta lataamalla Hidasta elämää -sovellus. Lataa ilmainen Hidasta elämää -sovellus TÄÄLTÄ.
Hidasta elämää -sovelluksen mukana saat maksutta…
…tilattua ilmoitukset uusimmista sisällöistä. Kaikki hidastaelamaa.fi:n tekstisisällöt löytyvät nyt siis myös sovelluksesta.
…podcastit, osan meditaatioita ja muista audiosisällöistä. (Maksuttomat audiosisällöt saattavat vaihdella.)
Saat kaikki sadat audio- ja workshop-sisällöt käyttöösi sovelluksen sisässä olevasta Hetki itselle -rauhoittavasta äänipalvelusta kuukausihinnalla 8,90€ /kk tai vuosihinnalla 79€/v. Sisältöjä löytyy lapsille, nuorille ja aikuisille.
Kun kaipaat lohtua, tukea, mielenrauhaa ja välineitä jäsennellä sisäisiä kokemuksiasi, Hidasta elämää -sovellus on tukenasi ja turvanasi. Löydät siis yhdestä paikasta henkisen olkapään 💜