Kirjoittaja Heli Pruuki on perhepsykoterapeutti, pari- ja seksuaaliterapeutti, vireysvalmentaja ja sosiaalietiikasta väitellyt teologian tohtori. Heli on myös kirjailija ja luennoitsija, joka on kirjoittanut useita yleistajuisia tietokirjoja tunteista ja perheen ihmissuhteista niin aikuisille kuin lapsille. Uusimman ietokirjansa Lohtu – Miten selviydyn (Tammi, 2025) Heli kirjoitti yhdessä psykoterapeutti Pirkko Lahden kanssa.

Mikä sinua lohduttaa?
Erilaiset raskaat vaiheet – kuolemansuru, mutta myös monenlaiset elämänsurut ja kuormituksen aiheet – kuuluvat osaksi ihmiselämää. Niiden keskellä voi pärjätä hiukan paremmin
tunnistelemalla, mistä itse saa lohtua.
Voi sanoa, että lohtu on turvan ja toivon sisarus. Pysähdy siis hetkeksi pohtimaan lohtuasi – sitä kaikkea, mistä sinä saat lohtua, turvaa ja toivoa elämääsi. Mitkä kaikki ovat sinun omia lohtukeinojasi? Jos työstäisit oman ”lohtukirjasi”, mitä siihen kirjoittaisit, mitä kuvia siihen liittäisit, mitä ääniä, makuja ja tuoksuja siihen lisäisit?
Ketä ajattelet, kun kaipaat lohtua?
Keiden ihmisten kuvia kuuluisi omaan lohtukirjaasi? Ketkä ovat sinun turvaihmisesi? He voivat olla eläviä, mutta tärkeät ihmiset elävät sydämissämme myös kuoleman rajan ylitettyään. Lisää lohtulistallesi kaikki elävät ja edeltä menneet, jotka ovat tarjonneet sinulle yhteyttä, suojaa, lohtua, turvaa, rakkautta. Tule tietoiseksi siitä, ketkä ihmiset ja mitkä ihmissuhteet ovat sinulle tärkeimpiä. Kenen seurassa olet turvassa ja voit hyvin? Vahvista niitä suhteita.
Joskus turvaihminen voi olla myös joku, joka ei ole erityisen läheinen tai jota et ehkä ole edes tavannut, mutta jota arvostat ja jonka ajatuksista saat voimaa. Ketkä kaikki ovat elämäsi varrella
vaikuttaneet sinuun hyvällä tavalla, tarjoten viisautta ja vakautta?
Ajattele myös elämäsi eläimiä. Yhteys toislajisen kanssa – usein koiran, kissan tai hevosen, mutta myös muiden eläinten – on aitoa yhteyttä, vastavuoroista rakkautta, toisinaan silkkaa lohtua. Lisää
lohtukirjaasi kaikki nyt elävät ja jo kuolleet sinulle rakkaat eläimet. Ajattele jokaista erikseen.
Luonto hoitaa
Luonto on parantola. Luonnossa hengitys tasaantuu, asiat asettuvat mittasuhteisiin. Vaikkapa metsässä, tunturissa tai veden äärellä voi kokea olevansa osa ympäröivää kokonaisuutta. Voi
saada syvän kokemuksen elämän virtaamisesta eteenpäin silloinkin, kun oma elämä tuntuu olevan seisahduksissa.
Onko sinulla lempimaisema, lempipolku, lempilinnunlaulu, lempipuu, rakas metsä, oma rakas kalliopaikka? Merkitse lohtukirjaasi sinulle henkilökohtaisesti tärkeitä asioita yhteydessäsi luontoon. Kirjaa sinne sinulle rakkaat kukat ja kasvit, lohduttavat säätilat ja lempivuodenaikasi.
Luovuus on oiva lohtukeino. Taide eri lajeineen läpäisee kerroksia – se on ihmisenä olemisen jakamista syvillä tasoilla. Mitkä ovat omia keinojasi käyttää luovuuttasi, tuottaa taidetta tai nauttia
taiteesta?
Kirjallisuus, teatteri, elokuvat, kuvataide, musiikki kaikissa muodoissaan, visuaalinen taide, kehollinen ilmaisu, tanssi… mitkä taidelajit puhuttelevat sinua ja mitä niistä käytät itseilmaisuusi? Mitkä kirjat, runot, taideteokset, laulut ja sävelmät koskettavat ja lohduttavat sinua? Mikä näytelmä tai elokuva läpäisi kerroksiasi? Kokoa niitä lohtukirjaasi.
Lohtu voi tulla koetuksi monilla syvillä tasoilla, myös henkisellä ja hengellisellä tasolla. Silloin se tarjoaa kokemusta yhteydestä, ymmärryksestä, turvasta ja toivosta. Kuvaile lohtukirjaasi omia tärkeitä turva-ajatuksiasi, ohjaajiasi, rukouksiasi. Kerro siihen, mihin luotat ja mitä ajattelet elämäsi tarkoituksesta.
Tekeminen voi antaa lohtua
Mitä teet lohduttautuaksesi tai saadaksesi mielenrauhaa? Joku lohduttautuu käsitöillä, toinen puutarhanhoidolla, joku ottaa käteensä kirjan tai kuuntelee lohtumusiikkiaan. Joku lähtee lenkille, toinen hakeutuu joukkueurheilun pariin tai sen yleisöön. Moni haluaa olla hyödyksi toisille ja lähtee toimimaan, esimerkiksi vapaaehtoistyöhön.
Luontoaktiviteetit, kuten sienestys, marjastus, vaeltaminen, hiihto tai kalastaminen eivät aina tule nähdyiksi lohtukeinoina, mutta tokihan ne sellaisestakin käyvät silloin, kun lohtua tarvitaan. Sauna tai kylpy lämmittää kehon lisäksi sydäntä.
Se kaikki, mistä saat tavallisena aikana jatkuvuutta, voimaa ja iloa elämääsi, voi olla vaikean ajan lohtukeinosi. Jatka sitä, mikä tuo elämääsi hyvää. Arki kannattelee kaikissa elämäntilanteissa. Koti on turvapaikka. Ajattele kotiasi. Mikä on siellä lempipaikkasi, vaikkapa lempituolisi? Rakenna kodista omaa turvapaikkaasi ja vaali siellä kauneutta, mitä se sinulle merkitseekään. Laita nähtävillesi kuvia ja esineitä, jotka muistuttavat tärkeistä asioista. Kirjaa lohtukirjaasi omat arjen lohtuasiasi, kuten lempipuuhasi, lohturuokasi, lohtupyjamasi, lohtuvillasukkasi. Tarjoa itsellesi tällaisia arjen turvasatamia.
Puhu itsellesi rohkaisun sanoja
Jos sinulla on taipumus kohdella itseäsi vaativasti ja ankarasti, tarvitset lohtuun erityisesti itsemyötätuntoa. Kun tunnistat oman tunteen ja voinnin, etsi sen alla olevaa tarvetta. Ota se vakavasti, etenkin isoissa asioissa. Auta itseäsi saamaan sitä mitä tarvitset ja ottamaan niitä askelia, jotka ovat sinulle hyväksi ja oikein. Kyseessä ei ole itsekkyys vaan vastuunotto: tämä on tie lohdun äärelle ja parempaan vointiin.
Mitä sanot peilille? Katso itseäsi kauniisti ja arvostaen, ja etsi suuhusi rohkaisun sanat, joita voit toistaa itsellesi joka päivä. Muutenkin huolehdi itsestäsi erityisen hyvin ja katsele itseäsi hellin silmin silloin, kun tarvitset lohtua ja turvaa. Kävelytä, pese, syötä, nukuta, auta kontaktiin toisten kanssa. Kohtele itseäsi niin kuin rakasta ihmistä, joka sinä oletkin. On ok ja normaalia, että ihminen voi joskus huonosti ja kokee vaikeita, raskaita vaiheita ja tunteita. Tunteet ovat kuin pilvet. Ne menevät ohi ja muuttuvat, aina.
Anna lohdun yllättää
Kun olet saanut lohtukirjaasi koottua, katsele sitä tutkiskellen. Tämä on sinun ikioma lohtusi. Mutta älä tee lohtukirjaasi valmiiksi. Jätä siihen aina tilaa uudelle. Sillä lohtu yllättää. Se on voikukka asfaltinraossa tai auringonsäde, joka läpäisee likaisen ikkunan. Se on vieraan mummon hymy bussissa tai ohikulkevan lapsen kikatus. Kun silmät ja sydän avautuvat lohdulle, se laajenee, muuttuu ja muuttaa ihmistä.
Lisää lohdusta ja muita ihmisiä lohduttavista asioista voit lukea Heli Pruukin ja Pirkko Lahden kirjasta Lohtu – Miten selviydyn.