Joskus saatamme niellä tunteemme niin pitkään, että kun viimein ilmaisemme rajamme, se tapahtuu varsin kiukkuisesti. Toisessa ääripäässä on anteeksi pyytävä ja yliselittelevä tapa yrittää asettaa rajat. Kumpikaan ei oikein toimi. Rajat on parasta asettaa kohteliaasti, selkeästi ja anteeksi pyytelemättä.
Rajan asettaminen ei ole mikään “minä vastaan muut” -tilanne. Rajojaan ei myöskään tarvitse puolustella. Tässä hyväksi havaittu neljän askeleen tapa asettaa rajat:
1. Tiedosta rajasi.
Jotta rajoja voi ylipäätään asettaa, on tunnistettava missä omat rajat menevät. Pohdi tarpeitasi, arvojasi, periaatteitasi, itsellesi tärkeitä uskomuksia ja prioriteetteja. Mitä sinä tarvitset voidaksesi hyvin?
2. Ilmaise rajasi.
Pyri olemaan selkeä. Voit ilmaista syyn rajallesi, mutta älä sorru selittelyyn. Selittely vesittää usein koko viestin ja saatat päätyä väittelyyn rajoistasi. Esimerkki rajan selkeästä ilmaisusta: ”Tällä hetkellä minulla ei ole aikaa sitoutua sellaiseen. Kiitos kuitenkin, että ajattelit minua.”
3. Vahvista rajasi.
Meillä ihmisillä on taipumus ymmärtää asiat niin kuin itse haluamme. Läheisesi voi esimerkiksi ajatella, että olet liian herkkä ja rajasi on ylireagointia. Voi siis olla tarpeen varmistaa, että viesti meni perille niin kuin sen tarkoitit.
4. Päätä mitä rajan rikkomisesta seuraa ja toimi sen mukaisesti.
On hyvä miettiä ja ilmaista se, mitä rajan rikkomisesta seuraa. Jos on ollut lepsu rajojensa kanssa, ihmiset saattavat testata uusia rajojamme sivuuttamalla ne. Näissä tilanteissa on oltava valmis seisomaan sanojensa takana ja toteuttamaan se, mitä on päättänyt. Muuten vesitämme omat rajamme.
Kun ilmaisee rajansa, on hyvä välttää syyttelyä, aggressiivisuutta, puolustelua tai selittelyä. Viesti menee parhaiten perille, kun tiedostamme itse, mikä on meille tärkeää ja osaamme ilmaista sen rauhallisen jämäkästi ja selkeästi.
Kaipaatko tukea omien rajojesi tutkimiseen ja rohkeutta asettaa niitä? Uutuuskirjani Nyt riittää – rajat kiltteydelle on selkeä ja käytännönläheinen opas kaikille, jotka kaipaavat ymmärrystä ja neuvoja rajojen asettamiseen.