”Kuinka asetan rajat tuntematta siitä syyllisyyttä? Yritän tehdä sen kunnioittavasti, mutta olen aina huolissani siitä, että loukkaan toista. Siksi vältän usein rajan asettamista ja petyn itseeni.” Näin kertoi eräs tuttavani, kun juttelimme hänen rajojen asettamisen vaikeudestaan läheisessä ihmissuhteessa.
Sain yleisön joukosta saman kysymyksen kesällä, kun olin luennoimassa Hidasta elämää -festivaaleilla. Tässä muutama helpottava vinkki, jos rajojen asettaminen tuntuu hankalalta.
- Hyväksy se, että tilanne saattaa tuntua hankalalta ja aiheuttaa syyllisyyttä tai huonoa omaatuntoa. Hankala olo ei tarkoita sitä, että teet väärin, vaan teet jotain uutta. Syyllisyys on vain yksi tunne muiden joukossa. Mitä rohkeammin asetat rajoja, sitä helpommaksi se muuttuu.
- Aloita rajojen harjoittelu jostain pienestä asiasta, mihin ei liity valtavaa tunnelatausta. Näin rajan asettamisen kynnys ei nouse liian korkeaksi.
- Opettele ilmaisemaan rajasi hyvissä ajoin. Siten et turhaan kerrytä mielipahaa ja rajan asettaminen neutraalilla tavalla on helpompaa.
- Muista, että et ole vastuussa siitä, mikä tunnereaktio toisessa nousee kun asetat rajan. Olet vastuussa omasta käytöksestäsi ja siitä, että ilmaiset rajasi kunnioittavasti ja ilman syyttelyä.
- Määrittele rajan asettaminen itsellesi niin, että kyse ei ole toista vastaan asettumisesta vaan keskinäisen kunnioituksen varmistamisesta. Annat toiselle mahdollisuuden rakentaa parempaa vuorovaikutusta ja luottamusta välillenne, kun ilmaiset hänelle tarpeesi.
- Muista, että rajat ovat välttämättömiä hyvinvoinnillesi ja terveille ihmissuhteille.
- Kokeile ilmaista rajasi niin, että pyydät toiselta yhteistyötä. Sen sijaan että sanoisit ”Tarvitsen sinulta tätä”, kokeile olisiko helpompi ilmaista rajasi pyytämällä ”Minulle on tärkeää että… miten voisit auttaa minua siinä?”