6 tutkittua vinkkiä, joilla voit helpottaa jännitystä sosiaalisissa tilanteissa – Kokeile näitä sen sijaan, että yrität piilottaa ujoutesi

Toiset ihmiset ovat kuin sosiaalisia kissaeläimiä. He sukkuloivat seurueesta toiseen ja reagoivat nokkelasti keskustelussa tapahtuviin muutoksiin. Toisille rentoutuminen on vaikeampaa. On vaikea keksiä keskustelun aiheita, ja pää lyö herkästi tyhjää, jos joku esimerkiksi heittää jonkun spontaanin vitsin, johon pitäisi vastata. Sopivat sanat löytyvät usein vasta myöhemmin. Itse kuulun sosiaalisesti herkkänä ihmisenä jälkimmäiseen ryhmään. Etenkin nuoruudessani rentoutuminen suurissa ihmisryhmissä oli minulle erittäin vaikeaa, mutta iän myötä olen löytänyt keinoja olla rennommin oma itseni sosiaalisissa tilanteissa. 

Psykologinen tutkimus tuntee edellä kuvatun lukkoon menemisen kokemusmallin varsin hyvin. Ensisijaisesti taipumusta salpautua välittää perusluonteemme, mutta salpautumista voimistaa usein oma pyrkimyksemme kätkeä se muilta. Pyrkimys kätkemiseen käynnistää puolestaan dominonappuloiden kaatumisen kaltaisen efektin, jossa siirrymme tarkkailemaan itseämme ulkomaailman sijaan. Tässä itsetarkkailun tilassa sekoitamme itsetarkkailumme siihen, että muut ihmiset tarkkailevat meitä ja huomaavat sosiaalisesta epämukavuudestamme pienimmänkin vivahteen. Tämä lisää usein edelleen pyrkimystämme piilottaa salpautumisen kokemus, mikä lisää itsetarkkailua ja näin kierre on valmis.

Älä yritä piilottaa ujouttasi 

Kun reagoimme omaan salpautumiseemme kätkemällä sen, se voimistuu ja pitkittyy. Avain kokemusmallin purkamiseen onkin lakata piilottamasta omaa salpautumista muilta, sekä kääntää tarkkaavuus ulospäin muihin ihmisiin itsetarkkailun sijasta. Tässä muutama vinkki siihen, miten se onnistuu:  

1. Pyri olemaan kätkemättä salpautumistaipumustasi muilta. Sosiaalinen rohkeus ei ole muuttumista joksikin mitä emme ole, vaan sitä, että olemme aidosti oma itsemme. 

2. Pyri kääntämään sosiaaliset tuntosarvesi muiden ihmisten tarkkailuun itsetarkkailun sijasta. Voit tietoisesti pyrkiä kääntämään tarkkaavuutesi muihin ihmisiin keskittymällä esimerkiksi muiden ihmisten kehon kieleen. 

3. Keskity oppimaan toisista ihmisistä. Voit tarkoituksella ja avoimin mielin pyrkiä oppimaan toisesta jotakin. Muihin ihmisiin keskittyminen saa meidät usein unohtamaan itsemme, sen miltä meistä tuntuu tai miltä näytämme. 

4. Keskity yhteen ihmiseen kerralla. Usein meidän on helpompi kohdata yksittäinen ihminen kuin ryhmä ihmisiä. Voitkin muokata tilannetta mieluisammaksi pyrkimällä keskittymään yhteen ihmiseen kerralla, vaikka ympärillänne onkin useampia ihmisiä. 

5. Juttele siitä, mikä teitä yhdistää. Yleensä toimiva jäänmurtaja on keskustella jostain, mikä yhdistää sinua ja keskustelukumppaniasi. Jos et tunne henkilöä vielä, niin keskustele tilanteesta, jonka sillä hetkellä jaatte. 

6. Kerro jotain pintaa syvempää itsestäsi. Kun puhut avoimesti itsestäsi, synnytät psykologista turvallisuutta ja myös muut uskaltavat paremmin olla oma itsensä. Tästä on puolestaan seurauksena hedelmällisempää kanssakäymistä. 

Nuoruudessani verkostoitumistilanteet ja juhlat ahdistivat minua. Taustalla oli uskomus, että minun täytyy olla jotain muuta kuin olen. Nykyään olen hyväksynyt, että minusta ei koskaan tule ulospäinsuuntautunutta sosiaalista kissaeläintä, mutta samalla olen ymmärtänyt, että myös sosiaalisesti herkän yksilön sosiaalisilla voimavaroilla voi pärjätä varsin hyvin sosiaalisissa tilanteissa. 

Kirjoittaja Joni Martikainen on psykologi, tietokirjailija ja Ujonrohkaisija-palvelun päätuotekehittäjä. Ujonrohkaisija-palvelu on kehitetty sosiaalisesti herkille ja sosiaalisesta jännittämisestä kuormittuville. Se tarjoaa luotettavaa tietoa, yksilöllisen tilannekartoituksen, sosiaalisen harjoitteluohjelman ja asiantuntijan ohjausta. Lue lisää Ujonrohkaisija-palvelusta TÄÄLTÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image