Näin sytytät sisäisen motivaation

HENRIIKA_BLOGI

“Johtaminen on ihmisten vapauttamista”, kirjoitti Heikki Peltola facebookin päivityksessä. Mitä se tarkoittaa? Kun johtaminen on ihmisten vapauttamista, se on heidän elämänenergiansa kuulemista ja kunnioittamista, heidän haparoivien askeltensa kannustamista ja unelmiinsa uskomista. Se on heidän kauneutensa huomaamista ja vapaan tahdon rakastamista. Se on inhimillisyyden rohkeutta ja uskallusta tuntea.

Edward Decin & Richard Ryanin kehittämän itseohjautuvuusteorian mukaan ihmisellä on kolme psykologista perustarvetta; omaehtoisuus, kyvykkyys ja yhteisöllisyys. Näiden tarpeiden täyttyminen on tärkeimpiä merkityksellisen elämän rakennusaineita. Vapaus tehdä omalla tavalla, oppiminen ja onnistuminen sekä turvan ja porukkaan kuulumisen tunne herättävät sisäisen motivaation, joka on niin jokaisen ihmisen kuin yrityksen keskeisin menestystekijä.

Vapautunut ihminen on yhteydessä lähteeseensä, hän kulkee omalla polttoaineellaan. Sisäinen motivaatio on monitasoisesti tuottavaa. Se tuottaa yhtä hyvin elämän energisyyttä, kykyä innostua ja tarttua käsillä oleviin asioihin, välittää toisista kuin tehdä taloudellisesti kovaa tulosta. Nykyinen motivaatiotutkimus ei onneksi ole enää niin kiinnostunut siitä, kuinka kontrolloida ihmisiä ulkopäin vaan siitä, miksi ihmiset valitsevat sitä mitä valitsevat ja mikä tukee ihmisten vapaaehtoista sitoutumista johonkin tavoittelemisen arvoiseen. Merkityksellisyys ja todelliset onnistumiset syntyvät hyvissä teoissa yhdessä muiden kanssa. Yrityksistä voittajiksi nousevat ne, jotka pystyvät johtamaan ihmisten sisäisen motivaation ja yrityksen tavoitteen samansuuntaisiksi.

Miten sisäisen motivaation hehkua voi tukea? Omaehtoisuuden tukeminen tarkoittaa yksinkertaisimmillaan aitoa kiinnostusta toisen kokemusta ja unelmia kohtaan. Se tarkoittaa toisen vapaan tahdon kunnioittamista ja tilan antamista tehdä asioita sillä tavalla kuin hän itse haluaa. Hyvät, perustellut pelisäännöt ja kannustava palaute tukevat oppimista ja onnistumista sekä lopulta kyvykkyyden kokemusta.

Mukaan ottaminen, myötätunto ja kokemus siitä, että toiset välittävät ja haluavat hyvää ovat keskeisiä yhteenkuuluvuuden vahvistajia. Kun ihminen kokee olevansa turvassa eikä energiaa mene turhaan ihmissuhdekiemurointiin, vapautuu tilaa kokeilla, luoda ja ajatella uudenlaisia ajatuksia.

Kuinka lopettaa koulukiusaaminen? Kuinka löytää työ, jota rakastaa? Ja kuinka auttaa isiä olemaan turvallisia ja luotettavia lapsilleen? Sohvi Haukkala haastatteli Unelmauutisiinsa Itseohjautuvuusteorian kehittäjää Richard Ryania.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image