Itsetunto vai itsetuntemus – kumpi on tärkeämpi?

Moni meistä toivoo parempaa itsetuntoa. Itsetunto rakentuu läpi koko elämän. Hyvä itsetunto perustuu kahteen myönteistä ja voimaannuttavaa olotilaa tuottavaan ihmisenä olemisen tapaan: ensiksikin kykyyn tehdä asioita ja saavuttaa toiminnan kautta haluamansa ja toivomansa. Toiseksi hyvä itsetunto rakentuu toisiin ihmisiin liittymisen, luottamuksen ja turvallisuuden tunteen kokemuksen kautta.

Toivotko sinä parempaa itsetuntoa? Oletko kenties tottunut elämään toisten ohjauksen ja käskyjen varassa tai jopa alistamisen uhrina?

Odotuksemme ja toiveemme, jotka eivät koskaan näe päivänvaloa ja täyty ja jotka hautautuvat toisten meille asettamien odotusten, käskyjen, alistamisen ja ohjauksen alle ja joiden täyttäminen ei tunnu hyvältä, nakertavat omaa voimaamme. Toisten odotusten täyttäminen vie meidät pikku hiljaa yhä kauemmas omasta taidostamme elää tässä ja nyt, omista arvoistamme ja mikä on meille merkityksellistä. Toisten odotusten täyttäminen horjuttaa perustavanlaatuisella tavalla yhteyttä itseemme, itsetuntemustamme ja itsetuntoamme.

Itsetunto ja itsetuntemus kulkevat käsi kädessä

Jotta voisi kokea omaavansa hyvän itsetunnon, on tiedettävä oma arvonsa, mitä haluaa ja on pystyttävä käyttämään omaa voimaansa. Mitä oma voima sitten on? Omassa voimassaan elävä ihminen pystyy luomaan omaa elämää, jolloin omasta voimasta tulee loputon hyvän energian lähde. Omassa voimassaan elävä ihminen kykenee hallitsemaan ajatuksiaan, myös hermostoaan ja elämään tässä ja nyt. Hyvän itsetunnon omaava, omassa voimassaan elävä ihminen hyväksyy myös rosoisuutensa, hän kykenee ohjaamaan valoaan ja varjoaan, hän kykenee ohjaamaan ajatuksiaan hyvältä tuntuvaan suuntaan. Hyvän itsetunnon omaava ihminen löytää omalta polultaan eksyneenäkin takaisin aitoon itseensä, omaan ytimeensä ja valoonsa.

Hyvän itsetunnon rakentaminen alkaa itsetuntemusta lisäämällä. Toimi näin, jos haluat lisätä itsetuntemustasi ja sitä kautta itsetuntoasi:

  1. Suuntaa huomio sinusta itsestäsi hyvältä tuntuviin asioihin ja tekemisiin, asioihin, jotka eivät vahingoita sinua.
  2. Tutustu ajatuksiisi, tuntemuksiisi ja uskomuksiisi. Mitkä niistä ovat totta ja mitkä niistä tukevat sinua elämän mittaisella matkallasi.
  3. Tutustu myös kehoosi ja sen tuntemuksiin läsnäolo- ja tietoisuustaitoja kehittämällä.
  4. Ole valmis vaihtamaan näkökulmaa.
  5. Opettele käyttämään omaa voimaasi ja suuntaamaan ajatuksesi kohti sinulle merkityksellistä ja arvokasta.
  6. Tunnista omat rajasi.
  7. Havainnoi, miltä hyvässä tunnetilassa eläminen voi tuntua. Pohdi, oletko joskus elänyt hyvässä tunnetilassa, miten siinä onnistuit ja mitä siitä seurasi?
  8. Makustele sanaa tahdonvoima ja mitä pienikin askel oman tahdonvoiman suuntaan voisi sinun elämässäsi käytännössä tarkoittaa juuri nyt.
  9. Haasta itsekriittinen puheesi, miten voisit myötätuntoisemmin, kiltimmin ja rakentavammin puhua itsellesi.
  10. Kommunikoi selkeästi.

Itsetuntemus auttaa vaikeuksissa

Elämässä tulee aina eteen asioita ja tilanteita, jotka eivät tunnu itsestä hyvältä. Hyvä itsetuntemus auttaa kuitenkin selviytymään ja menemään eteenpäin. Itsessään joutuu hyväksymään myös sen, että ei ole kaikessa hyvä, oikeassa, mokaa, satuttaa toista tai epäonnistuu. Haavoittuvuus, kärsimys ja virheet ovat osa kaikkien elämää ja osa jaettua ihmisyyttä. Itsemyötätunto ja armollisuus auttavat kestämään elämän iskuja ja haasteita, mutta ennen kaikkea kasvattamaan voimavaroja ja omaa voimaa.

Itsetuntoaan voi vahvistaa parhaiten vahvistamalla itsetuntemustaan, laajentamalla itsensä hyväksynnän ja myötätunnon aluetta haavoittuvuuteen, epäonnistumisiin ja siihen, ettei aina osaa kaikkea. Hyvän itsetunnon perusta nojaa itsetuntemukseen ja itsemyötätuntoon. Kun olet seuraavan kerran itsetuntoasi horjuttavassa tilanteessa, kysy itseltäsi: ”Mikä olisi parasta minulle juuri nyt?”

Artikkelikuva Mellamed on Pexels.


Tutustu työhöni täältä.

-20% tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
3 KORTTIPAKKAA yht. 49€!  
PUOTIIN
close-image