Uuden äärellä luonto on tuttu ja turvallinen lohduntuoja

Elämä muuttuu kaiken aikaa. Muutamme uuteen asuntoon, uudelle paikkakunnalle, aloitamme uudet opinnot, uuden työn. Muutumme ihmisinä, kasvamme ja opimme. Ihmissuhteemme muuttuvat ja muotoutuvat uusien elämäntilanteiden myötä. Jotkin ihmissuhteet päättyvät, tulee uusia. Elämä on luonteeltaan muuttuvaa.

Muutokset aiheuttavat monenlaisia tunteita ja tuntemuksia. Saatamme kokea iloa, innostumista, jännittyneisyyttä, toisaalta myös surua, kaihoa tai kaipausta. Saatamme kokea uuden äärellä ehkä epävarmuutta tai jopa pelkoa. Tai mitä tahansa muuta tunnetta.

Kaiken muuttuvuuden ja muutoksen keskellä kaipaamme jotain pysyvää, tuttua, turvallista ja lohdullista. Jos olemme jo lapsena oppineet olemaan luonnossa, voi se myöhemmin elämässä tuntua tutulta ja turvalliselta paikalta. Sellaiselta, jossa voi hengähtää elämän muutosten keskellä. Toisaalta, vaikkemme olisi lapsena tottuneet olemaan luonnossa, voi omaa luontosuhdettaan kehittää myös aikuisena. Konkreettisia esimerkkejä siitä, miten omaan lähiluontoon voisi lähteä tutustumaan, löydät mm. tästä aiemmasta postauksestani.

 

Luonnossa saa olla sellainen kuin on

Luonto ei vaadi tiettyä mielentilaa eikä asioita tiettyyn järjestykseen ennen luontoon menemistä. Luontoon saa mennä sellaisena kuin on, niine tunteineen, tuntemisineen ja ajatuksineen, mitä milloinkin on. Luonnossa on tilaa olla, tuntea ja ajatella tai olla ajattelematta. Luontoon voi mennä vain olemaan ja hengähtämään hetkeksi. Toisaalta luonto myös kuuntelee, jos haluaa purkaa sisintään. Luonto tukee ja kannattelee: puita saa halata ja kalliot kestävät vaikka laskisit niille kaikki taakkasi.

 

Luonto auttaa tutkimaan omia sisäisiä tunteita ja tuntemuksia

Luonnossa on tilaa kaikelle. Luonto ei kysele eikä pakota, se on lempeästi läsnä ja kuuntelee. Rauhoittava luontoympäristö tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä omien tunteiden ja tuntemusten äärelle. Kun pysähtyy ja rauhoittuu, voi mielen sopukoista nousta jotain tärkeää pintaan. Tunteet, ajatukset, toiveet ja kaipaukset, jotka usein jäävät huomaamatta arjen kiireissä ja älylaitteiden ärsyketulvassa, voivat luontoympäristössä päästä nousemaan esiin.

Luonnon seuraaminen voi auttaa elämän jäsentelemisessä ja syklisyyden ymmärtämisessä

Luonto muuttuu jatkuvasti, mistä vuodenajat ovat yksi selkeästi havaittava esimerkki. Syksyllä lehtipuut päästävät irti lehdistä, samoin ihmisillä on joskus aika luopua. Vastaavasti kevät on uusien alkujen aikaa, aivan kuten ihmiselämässäkin on luopumisen jälkeen tilaa jollekin uudelle. Luonto muistuttaa, että muutos on tarpeellinen ja tärkeä osa elämää.

Luonnosta voi löytää monia muitakin seikkoja, joiden kautta peilata ja pohtia ihmiselämää. Luonnossa jokaisella eläimellä on oma tehtävänsä ja paikkansa. Pienimmillä hyönteisilläkin on tärkeä rooli ekosysteemissä, samoin jokaisella ihmisellä on oma tärkeä tehtävänsä. Kasvit tarvitsevat suotuisat olosuhteet kukoistaakseen, niin myös ihmiset. Ja toisaalta; luonnossa kasvua voi löytää sellaisistakin paikoista, joissa sen ajattelisi olevan mahdotonta, esimerkiksi kallioiden koloista. Samanlaista sinnikkyyttä löytyy myös ihmisistä, me selviämme kyllä, vaikka se joskus tuntuisi mahdottomalta.

Luonnon suuruuden, avaran taivaan, jylhien vuorten, valtamerien ja avaruuden rinnalla ihminen voi hyvällä tavalla huomata oman pienuutensa. Puut elävät kymmeniä, satoja vuosia. Kalliot muotoutuvat vuosituhansien aikana. Valtavan laajaan ja pitkäikäiseen luontoon verrattuna ihmisen huolet ja murheet asettuvat sopivampiin mittasuhteisiin.

 

Luonto muistuttaa elämän ihmeellisyydestä

Ihminen koettaa usein järkeistää tapahtumia, tunteita ja asioita. Luonnontutkijat ovat pystyneet selittämään monia monimutkaisiakin luonnon prosesseja, mutta silti yhä edelleen moni asia luonnossa hämmästyttää ihmistä. Voimme huomata luonnon ihmeellisyyden lähiluonnossammekin. Miten sateenkaari muodostuu, miten linnun tietävät minne lentää talvehtimaan, miten hämähäkki kutoo verkkonsa. Ihmiselämän muutosten keskellä luonnon pienet ihmeet ovat hyvä muistutus siitä, että elämässä on aina jotain hyvää ja kaunista. Jos muutos on vaikea, kauneutta ja hyvyyttä ei ehkä aina näe. Mutta on se yhä olemassa, se vain odottaa, että löytäisit sen.

Luonto kannattelee

Vaikka muutos veisi ihmisen kokonaan uudenlaiseen ympäristöön, luonnosta voi löytyä samoja tuttuja ja turvallisia asioita sielläkin. Olen itse muuttanut useamman kerran aivan uuteen paikkaan, joskus vieraaseen maahankin. Sielläkin etsiydyin luonnon äärelle. Vaikka luonto oli ehkä erilaista kuin lapsuuden ympäristöissäni, löysin sieltäkin jotain tuttua. Tuulen humina, puiden vihreät sävyt, hiekkatie, perhoset, vesi, kivet. Ne tuntuivat turvallisilta kaiken muun ollessa uutta.

Kirjoitin joskus näin: “Aina olen palannut metsään. Tunteakseni kannattelevan maan ja ollakseni paikassa, jossa on aina lohtua ja rauhaa, vaikka muu maailma tuntuisi olevan ylösalaisin.” Muutostenkin keskellä luonnosta löytyy pysyvyyttä. Kalliot, merien aallot, tuulet, maa. Anna niiden lohduttaa ja kannatella, ne kestävät kyllä. Ne olivat jo ennen tätä muutosten aikaa, ja ne ovat sen jälkeen.

 

Tutustu myös täytettävään tehtäväkirjaan Minun luontoseikkailuni, joka kannustaa luontoon kaikkina vuodenaikoina 💚.

Löydät kirjan TÄÄLTÄ.

Kalenterit OSTA 3 MAKSA 2
PUOTIIN
close-image