Kohdellaanko sinua töissä kuin ilmaa? – Kokeile näitä keinoja, jos sinut sivuutetaan

Oletko tuntenut olosi joskus työpaikallasi näkymättömäksi? Keskustelivatko muut kuin et olisi ollut paikalla? Ehkä työtoverit ohittivat kommenttisi tai kritiikkisi. Tai ehkä he osoittivat elein tai muilla keinoin, ettet kuulu joukkoon.

Näkymättömäksi tekeminen on yksi seitsemästä vähättelevästä herruustekniikasta. Alun perin viisi erilaista herruustekniikkaa nimesi norjalainen psykologi ja filosofi Ingjald Nissen 1940-luvulla. Sosiaalipsykologi Berit Åsin teki tekniikat tunnetuksi 1970-luvulla ja lisäsi mukaan kaksi muuta tekniikkaa.

Herruustekniikat ovat ikivanhaa vallankäyttöä, joita ihmiset ovat hyödyntäneet oman asemansa pönkittämiseen todennäköisesti koko ihmishistorian ajan. Voit siis olla varma, että herruustekniikoita on käytetty työelämässä jo ennen sinua, ja niitä tullaan käyttämään myös sinun jälkeesi. Et siis ole yksin tämän ilmiön kanssa, vaikka näkymättömäksi tekeminen voi saada sinut kokemaan olosi yksinäiseksi.

Mitä voit tehdä tilanteessa?

Se, miten voit vastustaa herruustekniikoita, on kiinnostanut Tukholman yliopiston tutkijoita. He ideoivat 2000-luvun alussa erilaisia tapoja, joiden avulla on mahdollista haastaa herruustekniikka ja viedä tilannetta rakentavaan suuntaan. Voit kokeilla seuraavia tutkijoiden ehdottamia keinoja, jos joku yrittää tehdä sinut näkymättömäksi:

  1. Reagoi nopeasti ja ota tilaa itsellesi. Pyydä muita kuuntelemaan ja toista tarvittaessa sanottavasi. Kerro rauhallisesti, että sinulla on oikeus tulla kuulluksi ja nähdyksi.
  2. Älä syytä, vaan mieluummin kysy. Voit muotoilla kysymyksesi esimerkiksi: ”kuulinko oikein, että”, ”tarkoitatko oikeasti” tai ”sanoitko niin”.
  3. Pysy ystävällisenä. Älä näytä keskustelijoille, jos olet vihainen tai turhautunut. (Tästä kirjoituksestani saat tukea ystävällisenä pysymiseen.)
  4. Jos mahdollista, hyödynnä huumoria tilanteessa.

Vai tarvitsetko enemmän aikaa pohtia?

Ymmärrän oikein hyvin, jos tilan ottaminen tutkijoiden ehdottamalla tavalla tuntuu sinusta hyvin haastavalta. Ehdotan lisäksi seuraavia tapoja edetä haastavassa tilanteessa:

  1. Pohdi rauhassa, miten sinun kannattaisi toimia, ja toimi vasta myöhemmin. Voit keksiä keinoja yhdessä esimerkiksi työkaverisi tai työterveyshuollon kanssa.
  2. Ota ohitetut kommenttisi uudelleen esille toisessa palaverissa ja huomauta, ettei kukaan kommentoinut aiemmin ehdotuksiasi ja mielipiteitäsi.
  3. Pyydä esihenkilöä tai kollegaa tukemaan sinua seuraavalla kerralla.

Lue myös muut blogikirjoitukseni

Käsittelen seuraavissa blogikirjoituksissani kuutta muuta herruustekniikkaa. Seuraavassa kirjoituksessani annan vinkkejä, miten voit vastustaa naurettavaksi tekemistä ja ohjata tilannetta rakentavampaan suuntaan.

Jos kohtaat työpaikallasi henkistä väkivaltaa, ehkä myös muut blogikirjoitukseni kiinnostavat sinua. Esimerkiksi tässä kirjoituksessa käsittelen vähättelyn tunnistamista ja tässä kirjoituksessa työpaikkakiusaamisen pahenemista. Toivottavasti kirjoituksistani on apua haastavassa tilanteessa.