Kun tuntuu, ettei kuulu joukkoon – Näin kuulumattomuuden kierre syntyy

Jokainen kokee yksinäisyyttä joko jossain kohtaa elämänsä varrella hetkittäin tai kaiken aikaa. Pitkäaikainen yksinäisyys on voinut muuttua pysyväksi olotilaksi. Yksinäisyyden kokemus voi olla joko sosiaalista, jolloin läheiset ihmissuhteet puuttuvat tai emotionaalista, jolloin yhteenkuuluvuuden ja merkityksellisyyden tunne jää uupumaan ihmissuhteissa.

Yksinäisestä tuntuu tyypillisesti, että hän ei kuulu joukkoon eikä yksinäinen liioin usko, että voisi koskaan saada osakseen sitä hyvää, mitä muut saavat. Yksinäisyys voi vaikuttaa ihmisen käsitykseen omasta itsestä merkittävällä tavalla, sillä itsekritiikki, tyytymättömyys ja katkeruus saavat herkästi otteen yksinäisestä. Ulkopuolisuuden, kuulumattomuuden, kelpaamattomuuden, haavoittuvuuden ja arvottomuuden tunteet saavat vetäytymään syrjään ja eristäytymään, jolloin yksinäisyyden kierre on valmis.

Voi myös olla, että yksinäinen on ulospäin kovinkin sosiaalinen, mutta ainoastaan saadakseen hyväksyntää ja huomiota. Yksinäinen tekee kaikenlaista toisten hyväksi ja puolesta milloin ja missä vain. Tiedän tämän myös omasta kokemuksestani. Suorittamalla yksinäinen yrittää luoda yhteyttä tekemistensä ja toimeliaisuutensa kautta toisiin. Yksinäisen aito persoona ei tällöin välity vaan hautautuu syvemmälle ja syvemmälle. Yksinäinen ei enää osaa olla oma itsensä ja lopulta hän on hukassa myös itseltään. Minäpystyvyys, kyvykkyyden kokemus, omat voimavarat ja omanarvontunne ovat kadoksissa hyvien ihmissuhteiden luomiseksi ja ylläpitämiseksi.

Yksinäisyyden kokemuksen ehkäiseminen ja lieventäminen on oman hyvinvoinnin kannalta ensiarvoisen tärkeää. Yksinäisen on koettava riittävää turvallisuutta ja omanarvontunnetta, jotta hän uskaltaa paljastaa todellisen minänsä, tarpeensa ja toiveensa toisille.

Kerron sinulle seuraavaksi, miten itsemyötätunnon ja uteliaisuuden taidoista on apua yksinäisyyden helpottamiseen. Itsemyötätunnon ja uteliaisuuden taidoissa voi kehittyä läpi elämän.

Oman yksinäisyyden voi kohdata myötätuntoisella tavalla.  Itsemyötätunto tuo turvallisuutta, levollisuutta ja rauhallisuutta elämään ja lisää näin omanarvontunnetta. Omanarvontunne on itseksikasvamista ja sen hyväksymistä ja siitä kiinnipitämistä, että riitän tällaisena kuin olen.

Kannustan sinua:
– kiinnittämään huomiota siihen, millaisia ajatuksia mielesi tuottaa ja ovatko ajatukset totta.
– harjoittelemaan tietoista läsnäoloa, jolloin pääset paremmin pureutumaan ajatuksiin tunteittesi takana ja pohtimaan, mitkä ajatuksistasi ovat totta ja mitkä eivät ole. Tietoista läsnäoloa voi harjoitella vaikka kävelylenkin aikana tai tekemällä hengitysharjoituksia.
– keskittymään ajatuksiin, jotka tukevat sinua.
– käyttämään positiivisia ja hyväksyviä sanoja itsestäsi. Tee sanoista lista ja hoe niitä mielessäsi vaikka aina auto- tai bussimatkan aikana. Palauta mieleesi, mitä hyviä ja kannustavia sanoja sinulle on sanottu elämän varrella, lisää ne listaasi.
– miettimään millaisilla voimavaroilla olet selviytynyt tähän asti ja miten ne auttaisivat sinua nyt.
– muistamaan, että haavoittuvuus ja kärsimys ovat osa jaettua ihmisyyttä, kukaan meistä ei ole täydellinen tai rikkoutumaton.
– vaimentamaan kriitikon ääni pääsi sisällä ja sanomaan sille topakasti: olen kuullut tuon, nyt kita kiinni!
– ottamaan aikaa itsellesi ja ilahduttamaan itseäsi joka päivä!

Uteliaisuuden taito voi toimia yllättävälläkin tavalla yksinäisyyttä torjuen ja helpottaen. Utelias elämänasenne on voimavara ja vahvuus, joka on hyvä ottaa käyttöön, kun tuntuu, että yksinäisyys saa otteen. Uteliaisuus lisää itseohjautuvuutta, kokeilunhalua, muutoskyvykkyyttä, joustavuutta ja näkökulman vaihtamisen taitoa. Uteliaisuus kasvattaa henkistä sopeutumiskykyä ja helpottaa kaikkea sosiaalista kanssakäymistä. Uteliaalla asenteella varustetulla ihmisellä on oma elämä paremmin omissa käsissä.

Antaudu uteliaisuudelle ja lähde retkelle esimerkiksi taidenäyttelyyn, markkinoille ja toreille, messuille, kirjastoon tai mihin vain tapahtumaan tai harrastuspiiriin ja antaudu keskusteluun tuntemattomien kanssa. Ota harjoitus leikillisesti äläkä pahastu saati ota itseesi, jos et saa vastakaikua. Tee tästä harjoituksesta sinun oma projektisi, josta toinen ei tiedä mitään eikä hänen tarvitsekaan. Uteliaisuuden harjoittaminen antaa rohkeutta ja auttaa sietämään pelkoa, torjutuksi tulemista, riskejä ja epävarmuutta. Satunnaiset kohtaamiset ja keskustelut voivat nivoutua yhteen antoisilla ja kiehtovilla tavoilla.

Meille kaikille muistutukseksi: kuunnellaan yksinäistä, sillä inhimillisen epätäydellisyyden hyväksyminen meissä itsessämme ja toisessa vapauttaa uteliaisuutta ja murtaa näin yksinäisyyden kahleet.

Artikkelikuva Pexels Jure Siric


Tutustu työhöni täältä

3 KORTTIPAKKAA yht. 49€!  
PUOTIIN
close-image