Nyt on paras aika saunavihdan tekoon – Tee oma vihta ja kokeile hoitavaa vihdontaa

Kansanviisauden mukaan paras aika koivuvihtojen tekoon on kesä-heinäkuussa. Tähän aikaan lehdet ovat tarpeeksi isoja ja riittävän pehmeitä. Vihtoja voi tehdä myös loppukesästä, mutta tällöin lehdet voivat olla turhan kovia. Tässä parhaat vinkit vihdantekoon ja hoitavaan vihdontaan Saunologia-sivustolta:

1. Kerää ainekset

Vaikka koivu, erityisesti rauduskoivu, on nykysuomalaisten parhaiten tuntema vaihtoehto, ei se ole ainoa. Koivu, kataja ja pihlaja ovat perinteiset vihta-ainekset. Katajan saatavuus on kuitenkin heikko, mutta lähinnä perinteen katoaminen on hävittänyt pihlajan. Vihdan tekemistä voi kokeilla käytännössä mistä tahansa lehtipuusta, vaikka vaahterasta tai lepästä.

Kannattaa muistaa, että oksien kerääminen ei kuulu jokaisenoikeuksiin vaan siihen tarvitaan maanomistajan lupa.

2. Sido vihta saunamestarin neuvoilla

Vihdanteko-ohjeet löydät Maailman paras vihta -lyhyelokuvasta, jossa intohimoinen suomalaisen saunaperinteen elvyttäjä Pentti Hakala paljastaa maailman parhaan vihdan ohjeen. Katso kolmen minuutin mittainen ohje TÄSTÄ.

3. Nauti hoitavasta hyvän olon vihdonnasta

Kokeile liettualaista hoitavaa vihdontaa: Vihdonta alkaa ilman kosketusta. Vihtoja aloittaa kuuman ilman liikuttelun katosta alaspäin vihtojen avulla. Ensin lämmitetään ja vihdotaan jalat. Vihdottava makaa vatsallaan, jalat koukussa ja jalkaterät kohti kattoa.

Vihta lämmitetään lämpimässä ilmassa ja se painetaan päin jalkoja. Lämpimän ilman ja vihtojen kontaktin avulla saadaan jalat lämpiämään. Tämän jälkeen edetään ylempiin ruumiin osiin, varoen kuitenkin sydäntä ja jatkuvasti suojaten pää kuumuudelta sekä vihtomiselta.

Löylyn luonti vihdonnan aikaisesti on olennaista. Sen avulla saunan kattoon luodaan ”löylykakku”, jos vihdoilla kaavitaan lämmintä ilmaa.

Yhtä tärkeää on myös raittiin ilman saanti. Sitä tarjoillaan vihdottavalle käsittelyn aikana. Se saadaan ikkunasta, ovesta tai tarkoitukseen tehdystä tuuletusluukusta noin 5-10 minuutin välein. Vihdottavalla pitää olla koko ajan mukava olo.

Karjalaisrouvan ohje saunavihdan säilöntään talven yli

Vihtojen säilöntä talven varalle alkaa niiden valmistuksen jälkeen kuivauksella. Kuivaa vihtoja pystyasennossa parin päivän ajan katon tai katoksen alla, mutta muutoin lähes ulkoilmaolosuhteissa.

Kuivatuksen jälkeen vihdat varastoidaan esimerkiksi viileässä kellarikomerossa laatikkoon ladottuna kerroksittain. Vihtojen väliin heitetään karkearakeista suolaa. Tämä vaikuttaa vihtojen säilyvyyteen niin, että etteivät ne mm. kuivu liiaksi. Tällä menetelmällä vihta säilyy helposti vaikka seuraavaan kesään.

Kuivattu vihta herätetään upottamalla se veteen. Mitä kuumempaa vettä, sitä nopeammin vihta virkoaa. Vihtaa liotetaan vedessä, kunnes se on pehmennyt.

Kurkkaa myös Hyvää oloa saunomalla – Saunafulness -kirja.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image