ADHD-ihminen kokee kipua ja syyllisyyttä siitä, ettei häntä ymmärretä – Hyljeksityksi joutuminen tekee kipeää iästä riippumatta

Te, joiden elämässä (suvussa, tuttavapiirissä tai työpaikalla) on ADHD-piirteinen ihminen, olette saattaneet todeta hänen tapansa käsitellä asioita hyvin erilaiseksi kuin ns. neurotyypillisen ihmisen. Ehkä tyypillisimpiä haasteita aiheuttavat ADHD-ihmisen vaikeus keskittyä kuuntelemaan, ellei aihe ole erityisen tärkeä hänelle, liian pitkä ja polveileva puhe, jota muut eivät jaksa seurata sekä liiallinen impulsiivisuus, eli esim. vaikeus pysähtyä sen äärelle, mitä oikeasti on viisasta sanoa toisille. ADHD-ihmisille hyvin tyypillistä on myös vahva oikeudentaju, mikä saattaa vaikuttaa ihmissuhteiden laatuun.

ADHD-ihmisen aivot toimivat joko liian hitaasti tai liian nopeasti. Ajoittain voi olla kuullun tai luetun ymmärtämisen vaikeutta, toisinaan ajatus kulkee jo kilometrin edellä muita, minkä vuoksi muiden on vaikea ymmärtää, mitä ADHD-ihminen yrittää asiallaan lopulta ilmaista.

Kun ADHD-ihminen on kasvanut lapsesta asti sellaisessa ympäristössä ja ilmapiirissä, jossa häntä ei ole monistakaan syistä ymmärretty, vuorovaikutuksen lukot siirtyvät väistämättä aikuisuuteen moninaisiksi sosiaalisiksi ongelmiksi.

Lapsuudessa et voi vielä ymmärtää erilaisuuttasi etkä varsinkaan sitä, miksi sinua arvostellaan tai jopa rangaistaan siitä, millainen olet omana itsenäsi. Et myöskään voi ikäsi puolesta vielä ymmärtää, mikä elämässä on normaalia ja mikä epänormaalia ihmisten välillä, niinpä saatat alkaa pitää normaalina sitä, miten sinua kohdellaan.

Solubiologi Bruce Lipton on on sanonut, että alle 6-vuotiaana aivomme imevät kuin sieni kaikki asiat itsestämme totuutena – näistä syntyykin vuosien saatossa pysyviä uskomuksia siitä, millainen olen, mitä ansaitsen ja mikä on paikkani.

Nuoruudessa, kun olet todennäköisesti pyrkinyt selviytymään elämässä yrittämällä olla samanlainen kuin muut, itsetuntosi ja -luottamuksesi karisevat entisestään. Sinua pidetään outolintuna; jos joskus uskallat olla oma itsesi, ilmaista ja puhua itseäsi kiinnostavista asioista, sinua katsotaan kuin kummajaista, sinulle käännetään selkä ja vaihdetaan puheenaihetta muiden kanssa. Et kuulu joukkoon, se tulee sinulle pomminvarmasti selväksi.

Viimeistään nuorena tilanne voi tyypillisesti polarisoitua joko niin, että ADHD-nuori alkaa kapinoida tai niin, että hän alkaa sopeutua, miellyttää ja maskata, jotta häntä ei hylättäisi osana omaa sosiaalista piiriä. Usein nämä näkymättömät lapset jäävät täysin huomiotta, silti he kärsivät tilanteesta, johon he ovat oppineet sopeutumaan. He saattavat ahdistua ja masentua ja kärsiä erilaisista syömishäiriöistä.

Aikuisiän haasteet

Aikuisuudessa tulee vastaan monenlaisia ihmissuhde- ja työyhteisöongelmia, varsinkin jos erityisen neuropiirteisyyden laatu ei ole itsellä tiedossa.

Pidät itseäsi ainoana ongelmien aiheuttajana ja siten saatat syyllistyä ja alkaa ottaa vastuullesi myös sellaisia asioita, jotka eivät lähtökohtaisesti sinulle edes kuulu. Kun muut huomaavat tämän, he saattavat alkaa pitää sinua yhteisön “mustana lampaana”, jota on helppo syyttää ihan kaikesta. Ja näinhän sinä itsekin uskot, ihan lapsesta asti kestäneen “aivopesun” sekä lukemattomien samoin toistuvien kokemustesi johdosta. Uuvut vähitellen tämän valtavan, sekä ulkoa että sisältä tulevan taakan alle.

Tämä tarina on liiankin tuttua kohtaamieni nepsyihmisten elämässä, myös omassani – jokaisella toki hieman eri tavoin ilmaantuen. Näiden tarinoiden “aliteksti” pitää sisällään usein valtavaa sisäistä kipua ja vaikeita tunteita: syyllisyyttä, häpeää, surua, pelkoa, itsevihaa, hämmennystä, turtuneisuutta, kelpaamattomuutta, riittämättömyyttä.

Onneksi moni itseään ymmärtämään oppinut on pystynyt nousemaan entistä vahvempana sieltä syvästä suosta, jossa on joutunut rämpimään kenties jo vuosikymmenten ajan. Monia on helpottanut diagnoosin saaminen – toisilla ei ole välttämättä diagnoosiin tarvetta, jos oma neuropiirteisyys on sitä laatua, että se ei hankaloita arjen toiminta- ja työkykyä liikaa, kunhan itseymmärrystä on tullut lisää.

Minulle itselleni on ollut tärkeää ymmärtää hermostoni erityisyys ja ainutlaatuisuus ja tämän osalta minua on auttanut ehkä eniten se, kun 7 vuotta sitten kävin toiminnallisen neurotieteen hermostotesteissä, joissa minulle avautuivat aidot, synnynnäiset vahvuuteni, joita olin siihen asti pitänyt vain huonoina piirteinäni, kun olin lähinnä vertaillut itseäni muihin. Tällöin en edes vielä tiennyt, että nämä piirteet olivat myös ADHD-piirteitäni.

Mikäli sinulla on ADHD tai selviä nepsypiirteitä, ja tämän kirjoituksen aihe on omasta elämästäsi tuttua, kokeile seuraavaa:

Mieti, voisitko pienin askelin sallia itsellesi lisää myötätuntoa, kun ymmärrät paremmin omien neuropiirteittesi merkityksen menneissä elämäsi tapahtumissa. Aina kun koet kipua, syyllisyyttä, häpeää, riittämättömyyttä tai muita itseäsi lamaannuttavia tunteita, sano itsellesi hiljaa kymmenen kertaa: “Annan itselleni anteeksi”.

Jos voit toistaa tätä “rituaalia” säännöllisesti, esim. joka ilta nukkumaan mennessäsi, kehosi ja mielesi alkavat viikko viikolta vapautua kokemastasi aivopesusta, jolloin aivoillesi ja kehollesi avautuu mahdollisuus kokea jotain aivan uutta.

Muistathan, että sinä olet tärkeä ja ainutlaatuinen juuri sellaisena kuin olet! Ansaitset hyvää! Sinulla on oikeus olla sinä ja kasvaa yhä syvällisemmin itseäsi ymmärtäväksi ihmiseksi. Elämä toivookin sinulta juuri sitä <3


Harjoituksen lähde: Kuhiseva mieli – nainen ja ADHD (Bazar Kustannus & Hidasta elämää 2024)

Artikkelikuva: Depositphotos

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image