3 tapaa manipuloida uhriutumalla – Näitä keinoja ei ole helppo huomata

Manipuloijasta voi ensiksi tulla mieleen voimakastahtoinen ja dominoiva henkilö, joka jyrää tahtonsa läpi keinoja kaihtamatta. Usein hienovaraisempaa ja tunteisiin vetoavaa manipulointia onkin vaikeampi tunnistaa. Tässä blogissa kuvaan, millä tavoin tunteisiimme vetoava, uhriutuva käytös, voi saada sinut toimimaan toisen tahdon mukaan melkein huomaamattasi.

Marttyyriksi heittäytyjä

Huomaat, että työkaverisi on jättänyt tekemättä jonkin tärkeän tehtävän. Kun mietit, miten toimisit, et haluakaan sanoa hänelle asiasta. Arvaat, että hän uhriutuisi ja väittäisi, että häntä aina syytetään kaikesta. Huomaat hoitavasi tehtävän hänen puolestaan vähin äänin, etkä edes mainitse asiasta kenellekään. Työkaverisi on nimittäin herkkä loukkaantumaan mistä tahansa, minkä voi tulkita kritiikiksi. Hoidat työtehtävän mieluummin itse, sillä et jaksa kuunnella välillä dramaattisiakin tunteenpurkauksia juuri nyt.

Näin tämä uhriutuja välttää korjailemasta omia virheitään. Hänelle ei viitsitä tai uskalleta työyhteisössä sanoa mitään kritiikkiä, koska hän joka kerran suurieleisesti ryhtyy marttyyriksi. On todella kuormittavaa kuunnella ja ottaa vastaan voimakkaita tunteenpurkauksia, ja siksi muut mieluummin hoitavat asiat niin, ettei marttyyrille tarvitse sanoa mitään kielteistä. Häntä saatetaan jopa kehua ja mielistellä, jotta hän pysyisi tyytyväisenä, eikä purkaisi kiukkuaan muihin. Näin hän kuitenkin saa muut hoitamaan omia töitään ilman, että hänen tarvitsee edes pyytää keneltäkään mitään.

Marttyyriksi heittäytyjä siis säätelee muiden toimintaa tunnereaktioillaan. Saatat alkaa luontaisesti vältellä tällaista henkilöä. Kohdatessasi hänet yrität olla mielin kielin ja vältät kritisoimasta häntä voimakkaan reaktion pelossa. Marttyyrillekin voi kuitenkin sanoa, että hänen reaktionsa tuntuu kohtuuttomalta ja kuormittaa muita. Ellei tämä henkilö saa palautetta toiminnastaan, hän voi jatkaa yhteisön hallitsemista tunteikkaalla käytöksellään.

Ajan hyödyntäjä

Työkaveri saattaa vaikuttaa kiireiseltä. Hänellä tuntuu olevan paljon tekemistä ja kiireiset aikataulut. Perjantai-iltapäivänä hän soittaa, ja pyytää apuaisi tehtävässä, jonka deadline on tällä viikolla. Hän ei millään ole ehtinyt tehdä työlästä hommaa viikon aikana. Tartut tehtävään, koska sillä todella on kiire, etkä harkitse asiaa sen kummemmin. Jälkikäteen saatat kuitenkin miettiä, miksei työkaveri tehnyt tai sanonut mitään aikaisemmin. Miksiköhän ylipäätään sinun piti tehdä tehtävä, joka oli työkaverisi pöydällä?

Samaa taktiikkaa käyttää se, joka soittaa viime hetkellä ennen lomalle lähtöä ja pyytää kastelemaan kukat tai ruokkimaan kissat reissun ajan. Hän ei millään ehdi järjestämään ketään muuta tällä aikataululla. En usko, että ajan hyödyntäjä välttämättä suunnittelee jättävänsä asioita viime tippaan. Hän on kuitenkin oppinut, että viime hetken kiireen tunne tarttuu toisiin ja saa vastaamaan pyyntöihin myöntävästi.

Reilu kyseenalaistaminen ja rajan vetäminen ovat parempia toimintatapoja. Onko tosiaan sinun vastuullasi, jos toisella on jokin asia hoitamatta? Jos sinulle ei sovi, saat vastata kieltävästi. Kiireessäkin on usein vaikka viisi minuuttia aikaa harkita. Jos olet puhelimessa, ota hetki itsellesi ja sano soittavasi takaisin. Saat itsellesi harkintahetken, jonka aikana voit miettiä, oletko todella valmis suostumaan.

Auttamishalun herättäjä

Hän on usein pulassa. Organisaatiomuutos sekoittaa hänen työnsä tai yllättävä muutos saa hänet hätääntymään. Muut paikkaavat hänen tehtäviään, koska kukaan ei halua kuormittaa häntä yhtään enempää, hänhän on jo aivan hädissään. Avuttomuutta ja hätää hyödyntävä henkilö herättää sinussa pelastajan. Omat työsi tai murheesi tuntuvat pieniltä häneen verrattuna.

Ystävänä hän on se, jolla on kaikkein suurin kriisi, yleensä toistuvasti. Sinun asioillesi ei jää tilaa, koska hänellähän on todella hätä. Empatiasi herää, hoivaat ja kuuntelet, kannattelet hänenkin tunteitaan. Siirrät luontevasti omat huolesi sivuun, nehän ovat pientä tähän hätään verrattuna. Jossakin kohtaa saatat huomata, ettet haluaisi vastata puhelimeen, kun hän soittaa. On kuormittavaa jatkuvasti kuunnella toisen murheita jos se ei ole vastavuoroista.

Ennen pitkää auttamishalun herättäjät jäävätkin yleensä yksin. Muut eivät yksinkertaisesti jaksa kannatella jatkuvasti toisen hätää. Työpaikalla saattaa lisääntyä epäreiluuden kokemus, kun muut hoitavat jatkuvasti jonkun henkilön töitä tämän puolesta. Silloin tilanteesta kannattaa keskustella avoimesti. Ystävyyssuhteessa saatat huomata olevasi hänen ainoa ystävänsä, jolloin asian puheeksi ottaminen on vielä vaikeampaa. Entä jos hän kokee hylkäämisenä sen, että pyydät vastavuoroisuutta huolien kuuntelemiseen? Keskusteleminen voi kuitenkin olla tärkeää. Muuten on riski, että ystävyys päättyy.

Haluatko oppia tunnistamaan manipulointia paremmin? Löydät siihen keinoja uudesta Nina Lyytisen ja Satu Pihlajan tietokirjasta Tunnista manipulointi ja löydä omat rajasi.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image