Aistitko herkästi toisten tunteet? – Näin voit suojautua raskaiden tunteiden tarttumiselta

Kirjoittaja Anna Peltola on psykologi, psykoterapeutti (kognitiivis-integratiivinen psykoterapia) ja tietokirjailija. Häneltä on äskettäin julkaistu teos nimeltä Tunnetartunta (Tuuma-kustannus 2024). Peltolan mielestä tunnetartunnat ihmisten välillä voivat voimaannuttavina olla elämän parasta antia, ja ne toimivat hänen työssään myös tärkeinä työvälineinä. Toisaalta hän kokee tärkeäksi lisätä tietoisuutta myös tunnetartunnan kuormittavista vaikutuksista.

Anna Peltola. Kuva: Heidi Strengell

Oletko joskus huomannut ahdistuksen tunteen painavan rinnassa ja sykkeesi kiihtyneen, vaikka äskettäin olit rauhallisin mielin? On mahdollista, että toisen ahdistus on juuri tarttunut sinuun. Mielen hyvinvoinnille tunnetartuntojen kuormittavat vaikutukset ovat suurimmillaan silloin, kun ne jäävät tiedostamatta.

Tunnetartuntojen käsittelyssä tärkein osuus onkin se, että tunnistamme tunnetartunnan tapahtumisen. Esimerkiksi ahdistuksen tai pelon tunteen tarttuessa tapahtuman käsittelyä helpottaa ymmärrys siitä, että raskas tunnetila ja kehon reaktiot eivät olekaan omiamme.

Vuorovaikutustilanteissa on tärkeää muistaa pysähtyä ja kysyä itseltään aika ajoin, kenen tunnetta kannan.

Ahdistuksen tai pelon tunteen tarttuessa tapahtuman käsittelyä helpottaa ymmärrys siitä, että raskas tunnetila ja kehon reaktiot eivät olekaan omiamme.

Tunteet tarttuvat, koska haemme yhteyttä toiseen ihmiseen

Niin myönteiset kuin epämiellyttävätkin tunteet tarttuvat herkästi ihmisten välillä. Tunnetartunnan taustalla on evoluution aikana rakentunut taipumuksemme pyrkiä tunneyhteyteen ja empatiaan toisten ihmisten kanssa.

Tunneyhteyden saavuttamiseksi jäljittelemme vuorovaikutustilanteessa toisten ilmeitä, ääntä ja eleitä. Peilatessamme toisten ihmisten kehon kieltä tunnetilamme alkavat samankaltaistua eli kehossamme ja mielessämme muodostuu heijaste toisen tunnetilasta.

Samankaltaistumista voi tapahtua ihmisten välillä jopa hermoston tasolla, jolloin esimerkiksi sydämen sykkeet voivat hakeutua samaan tahtiin.

Tunneherkkyys ja voimakas empaattisuus toimivat monella tavoin elämää rikastuttavina voimavaroina, mutta tutkimusten mukaan ne myös altistavat toisilta ihmisiltä tulevalle tunnekuormitukselle.

Empaattisille ihmisille on ominaista havainnoida tarkasti ja osin tiedostamattaankin ympäröivää tunneilmapiiriä. Siksi empaattiset ja tunneherkät ihmiset voivat kärsiä muita enemmän esimerkiksi stressaantuneesta ja jännitteisestä ilmapiiristä sekä tuntea voimakkaasti toisten ahdistusta, ärtymystä tai epätoivoa.

Tunnetartunnan taustalla on evoluution aikana rakentunut taipumuksemme pyrkiä tunneyhteyteen ja empatiaan toisten ihmisten kanssa.

Mitä siis tehdä, jos tunnistat aistivasi herkästi muiden tunnetiloja ja toisten raskaat tunteet tuottavat sinulle liiallista painolastia?

Näin voit suojautua toisten tunteilta ja tunnetartunnoilta

1. Opettele huomaamaan hetket, joissa tunne tarttuu.

Tunteet tarttuvat kehon välityksellä, joten opettele seuraamaan oman kehon tuntemuksia ja muutoksia niissä.

Vuorovaikutustilanteissa melko nopeat muutokset kehon tuntemuksissa auttavat tunnetartunnan tunnistamista. Jos huomaat vaikkapa sykkeesi kiihtyneen, vaikka äsken olit rauhallinen, on toisen tunnetila voinut siirtyä sinuun.

Tunnetartunnan käsittelyä auttaa omien kokemusten reflektointi esimerkiksi itsekseen pohtimalla tai jakamalla niitä muiden kanssa.

2. Säätele katsekontaktin määrää, rentouta kasvojen lihakset ja ravistele kehoa.

Tunnetartuntoja tapahtuu, kun peilaamme toistemme ilmeitä ja eleitä. Peilausta tapahtuu aina etenkin kasvojen ilmeiden välityksellä, joten kasvojen lihasten rentouttaminen on toimiva tapa purkaa tunnetartunnan vaikutuksia.

Haitallisen tunnetartunnan tunnistaessasi voit myös tietoisesti säädellä katsekontaktin määrää ja tehdä rentouttavia kehon ravisteluja. Nämä keinot purkavat tunnetartunnan ja toisen peilaamisen kehollisia vaikutuksia.

Hengitä syvään ja suo itsellesi vielä lempeä halaus.

3. Kiinnitä huomio hengitykseen.

Koska tunteet ovat kehollisia, tunnetartunnat vaikuttavat herkästi myös vireystilaamme.

Jos huomaat ajautuneesi raskaan tunnetartunnan vuoksi kiihtyneeseen ylivireyden tilaan, pyri jarruttamaan tartunnan vaikutusta rauhoittamalla hengitystäsi ja pidentämällä vähitellen uloshengitystäsi. Muista hengittää nenän kautta. Voit pyrkiä maadoittumaan aistiesi kautta takaisin tähän hetkeen.

Jos puolestaan tunnistat tunnetartunnan johtaneen hidastuneeseen ja tahmeaan alivireystilaan, kaikki mielen ja kehon aktivoinnin keinot auttavat purkamaan tunnetartunnan vaikutusta.

4. Etsi sopivat palautumisen keinot.

Tunneherkkien ihmisten on tärkeää oppia tunnistamaan itselleen sopiva ”annos” muiden tunteille altistumista. Kiinnitä huomiota ja etsi keinoja palautumiseen.

Moni löytää voimaannuttavaa vastapainoa tunnekuormitukselle esimerkiksi virikkeiden karsimisesta, levosta, hiljentymisestä, luonnon rauhasta, käsillä tekemisestä tai liikkumisesta. Tärkeintä on oppia tunnistamaan itselle sopivat ja mielekkäät tavat palautumiseen.

5. Tunnista omat rajat.

Hyvä itsetuntemus ja itsensä hyväksyminen auttavat empaattista ja tunneherkkää ihmistä tulemaan toimeen muilta tulevien tunnetartuntojen kanssa. Itsetuntemuksen avulla myös omien rajojen tunnistaminen ja pitäminen selkiytyvät. Suuntaa empatiaa ja myötätuntoa myös itseäsi kohtaan.


Haluatko tietää enemmän tunteiden tarttumisesta?

Anna Peltolan Tunnetartunta-kirja vastaa esimerkiksi näihin kysymyksiin:

  • Miten tunnetartunnat näkyvät elämässämme ja ihmissuhteissamme ja miten ne vaikuttavat meihin?
  • Miten voimme estää toisen ihmisen kiukkua, paniikkia tai ahdistusta tarttumasta itseen?
  • Miten ihanista tunnetartunnoista pääsee nauttimaan täysillä niin töissä kuin vapaa-ajalla?
  • Miten voimme itse levittää ympärilleen turvallisuuden tunnetta, rauhallisuutta ja vakautta?
  • Miten voimme oppia tulkitsemaan oman kehomme antamaa tietoa tunteista?

Voit tilata Tunnetartunta-kirjan itsellesi tarjoushinnalla 29,90 € ilman postikuluja 21.4. asti. (Norm. 39,90 € + postikulut 4,90 €.) 

Saat kirjan tarjoushintaan ilman postikuluja TÄÄLTÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image