”Oli elämää mullistava kokemus, kun aloin kohdella itseäni hyvin” – Reija Könönen ymmärsi nelikymppisenä, miten ankara hän oli aina ollut itselleen

Kirjoittaja Andy Hopi luotsaa vuosittain Tampere-talossa järjestettävää Täysii-seminaaria, joka järjestetään tänä vuonna 12:tta kertaa. Tässä koko kansan tapahtumassa puhujat jakavat rohkeasti omat samaistuttavat ja rosoisetkin tarinansa, joista saat monipuolisia näkökulmia ja eväitä henkilökohtaiseen kasvuusi.


Kuvittele itsesi tilaisuuteen, jossa joudut aivan yllättäen ja täysin valmistautumatta pitämään puheen. Tihenevätkö sydämenlyöntisi pelkästä ajatuksesta?

Esiintymispelosta kärsinyt Reija Könönen joutui tällaiseen tilanteeseen ystävänsä syntymäpäivillä. Reija oli tottunut siihen, että esiintymisistä selviäminen oli vaatinut etukäteen vimmattua valmistautumista. Prosessiin kuului myös itsensä moittiminen jälkikäteen, koska valmistautumisesta huolimatta kaikki ei kuitenkaan ollut sujunut täydellisesti. Tällä kertaa jokin oli kuitenkin muuttunut. Reija nimittäin istui puheen jälkeen alas.

Ennen hän olisi mennyt syrjään häpeämään, koska puhe ei ollut mennyt niin hyvin kuin hän olisi sen halunnut menevän. Nytkin hän tunnisti häpeän tunteen tulevan vierailulle, mutta tunne jatkoi pian matkaansa. Syöminen sai jatkua rennoissa merkeissä. Tietoisuuden valtasi ymmärrys, että jotain merkittävää oli tapahtunut. Reilun vuoden verran aktiivisesti tehdyt harjoitukset olivat toimineet.

Polku jota seuraamalla löytyi jatkuvasti uutta

Vuonna 2005 Reija oli stressaantunut ja nukkunut huonosti, joten hänen huomionsa kiinnitti rentoutusopastajakurssin esite. Hän ajatteli, että jos kurssilla opetetaan muita rentoutumaan, niin siinä samalla varmaan oppii rentoutumaan itsekin. Puolen vuoden kurssi antoi oppia siitä, miten paljon omilla ajatuksilla voi elämäänsä vaikuttaa.

Tämä oli alku polulle, jota seuraamalla on jatkuvasti auennut jotain uutta. Omasta toiminnasta tietoiseksi tuleminen toi Reijalle ymmärryksen, miten paljon hän oli elänyt omaa elämäänsä automaattiohjauksella. Reija oppi myös tunnistamaan tarkemmin omia tunteitaan, kun ennen hänellä oli ollut vain epämääräisen paha olo.

Oli merkittävä muutos, kun oppi ymmärtämään paremmin itseään ja sisäistä puhettaan. Reija huomasi, kuinka suuri merkitys hyvinvointiin on omilla ajatuksilla – ja miten niihin voi vaikuttaa.

Itsemyötätunto avautuu syvällisemmällä tasolla

Aberdeenin yliopistossa yhdistyi kaksi intohimoa, ihmismielen toiminta ja Skotlanti. Ison-Britannian saaren pohjois­osassa sijaitsevassa opinahjossa oli mahdollista kouluttautua mindfulnessin maisteriksi. Opinnot sisälsivät paljon harjoitteita.

Rohkeasti Reija pääsi myös yli kielimuurista, vaikka välillä joutuikin sanomaan sen minkä osasi sen sijaan mitä olisi halunnut sanoa. Opintojen isoin oivallus liittyi itsemyötätuntoon. Toki Reija oli tästä kuullut ennenkin, mutta tällä kertaa käsite aukesi syvällisemmällä tasolla. Reija ymmärsi, kuinka ankara hän oli itseään kohtaan ollut ja vaatinut itseltään ihan kohtuuttomia. “Oli elämää mullistava kokemus, kun oikeasti aloin kohdella itseäni hyvin”, hän sanoo.

Jo ennen opintojen aloittamista Reijan sydäntä lähellä olivat olleet erityisesti Skotlannin saaret, joilla hän käy ystävänsä kanssa saarikierroksilla. Mitä pienempi saari, mitä vaikeampi päästä, sen parempi!

Rohkeasti rehellinen

Taustalla on usein monia erilaisia uskomuksia, jos emme uskalla olla rohkeasti rehellisiä. Usein mietimme, mitä sanoistamme seuraa ja mitä muut niistä ajattelevat. Mietimme, pystymmekö täyttämään sen, mitä luulemme muiden meiltä odottavan. Tällöin emme ole oman elämämme pääroolissa, vaan annamme ihmisten yhteisössä äänioikeutemme pois.

Jo lapsuudessa on saattanut muodostua uskomus, että oma mielipiteemme ei ole tärkeä tai oikeanlainen tai meillä ei ole oikeutta sanoa sitä. Rohkeasti rehellinen -kirja sai alkusysäyksen, kun Reija tapasi työkuvioissa Sanna Laakkion. Vaikutuksen Reijaan teki Sannan olemus, joka oli mukavalla tavalla suora, mutta samalla kuuntelevainen. Reija tiedusteli, voisiko hän haastatella Sannaa, jotta voisi ammentaa oppia häneltä. He tapasivat useamman kerran ja ystävystyivät. Yhdellä kävelyllä Töölönlahdella nousi idea kirjan kirjoittamiseen aiheen tiimoilta.

Moni kirjaa varten haastatelluista ihmisistä kertoi, että kun he ovat lähteneet puhumaan omaa totuuttaan, he ovat saaneet valtavasti lisää energiaa. Vie nimittäin suunnattomasti voimia, jos yrittää olla joku muu, kuin oikeasti on. Tällöin ihminen elää jatkuvasti valmistautuen ja ennakoiden, on aina vähän varuillaan.

Kun tästä tulee tietoiseksi ja uskaltaa päästää irti asioiden turhasta kelailusta etu- ja jälkikäteen, energia alkaa virrata aivan eri tavalla. Kun on rehellisesti oma itsensä, laskeutuu mielenrauha. Elämä muuttuu rennommaksi, vapaammaksi ja täydemmäksi. Eräs kirjaa varten haastatelluista henkilöistä pääsi jopa eroon ahtaan paikan kammostaan, kun uskalsi alkaa puhua omaa totuuttaan.

Rehellisyyden vastakohtana Reija ei näe epärehellisyyttä, vaan piiloutumisen. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole olla ”totuuden torvi”, joka vain toitottaa rehellisesti omaa näkemystään. Tärkeää on myös arvostaa ja kuunnella muita.

Rohkeasti rehellinen -kirja (Bazar 2023) julkaistiin päivänä, jolloin haastattelin Reijaa. Päivän voidaan ajatella olevan kirjan syntymäpäivä. Tämä syntymäpäivä on merkittävä päivä heille, jotka saavat kirjasta rohkeutta puhua omaa totuuttaan. Jos olet piilotellut itseäsi ja ajatuksiasi, rohkaisee Reija nousemaan samaan linjaan muiden kanssa. Ei ylemmäs, ei alemmas, vaan samaan linjaan.

Lisää Reija Könösen ajatuksia pääset kuulemaan Täysii-seminaarissa Tampereella.

TÄYSII 2023 -seminaarin teemana on YHTEYS, josta puhumassa ovat 12 eri alan huippuosaajaa, mm. Sanna Wikström, Reija Könönen, Mitra Vasara ja Ilkka Koppelomäki. Seminaari järjestetään Tampere-talossa lauantaina 18.11.2023.

Kirjoittamalla tilauksen yhteydessä Lisätiedot-kohtaan alennuskoodin HIDASTA, saat lipuista 10%:n alennuksen sekä TÄYSII 2022 -seminaarin videotallenteet (arvo 47 €) kaupan päälle.

Lisätietoja ja liput löydät TÄÄLTÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image