Narsisti -termiä tulee käyttää vain silloin, jos kyseessä on diagnosoitu narsistinen persoonallisuushäiriö.
Narsistinen -sana taas kuvaa ihmistä, jolla on narsistisia piirteitä, mutta ei dianosoitua peroonallisuushäiriötä ja joka aiheuttaa toiminnallaan jatkuvaa pahaa oloa erityisesti omille läheisille.
Kohtaan usein työssäni terapeuttina ihmisiä, jotka painivat narsisti-syytösten kanssa. Syytökset äärimmäisestä itsekeskeisyydestä ja toisen tahallisesta vahingoittamisesta on voinut lausua ihminen, joka omaa itse vahvasti narsistisia piirteitä ja käyttäytyy itse juuri sellaisella tavalla, josta syyttää omaa läheistään.
Itsereflektiokyvyn omaaville, lempeille ja empaattisille ihmisille narsisti-syytökset sattuvat ja voivat aiheuttaa suurta ahdistusta, sekä epävarmuutta.
Jos sinun tai jonkin läheisesi on sanottu olevan narsisti tai toimivan hyvin narsistisella tavalla voivat seuraavat kysymykseni auttaa selkiyttämään onko todella kyse narsimista vai esimerkiksi siitä, että narsistinen persoona haluaa tarkoituksella herättää läheisessään epävarmuutta ja pelkoa.
Huomioithan, ettei näiden kysymysten perusteella kuitenkaan voida diagnosoida narsistista persoonallisuushäiriötä, vaan kysymykset ovat suuntaa antavia.
Epäiletkö olevasi narsisti?
- Oletko tuntenut aitoa suurta iloa, jos joku sinulle tärkeä ihminen on onnistunut jossain hänelle merkittävässä asiassa, eikä asia tuota sinulle itselle minkäänlaista hyötyä, esimerkiksi: statustasi nostavaa, mainettasi korostavaa, taloudellista hyötyä tai materaalista hyötyä?
- Pystytkö asettumaan aidosti sinulle läheisen ja tärkeän ihmisen asemaan ja kuvittelemaan, miltä hänestä tuntuu esimerkiksi silloin, kun hän on menettänyt jonkun hänelle rakkaan ihmisen?
- Kuunteletko ja otatko tavallisesti huomioon läheisesi toiveita ja mielipiteitä ja joustat mahdollisuuksiesi mukaan?
- Luovutko ja joustatko joskus omissa mielipiteissäsi huomatessasi, ettei mielipiteesi ollutkaan koko totuus?
- Myönnätkö joskus olevasi väärässä ilman, että se olisi ollut ainoa vaihtoehto selviytyä tilanteesta ehjin nahoin tai että olisit pyrkinyt vetäytymiselläsi manipuloimaan toisia?
- Koetko olosi rennoksi ja miellyttäväksi jos huomio ja keskustelut eivät aina koske sinua?
- Jos olet päättänyt saada jotain, mutta saat tietää asian tuovan (suurta) vahinkoa läheisillesi, luovutko päätöksestäsi ja pystytkö hyväksymään sen?
- Ajatteletko yhteiskunnan lakien ja kulttuurissamme vallitsevien sääntöjen esimerkiksi läheisten ihmissuhteiden osalta koskettavan myös sinua?
- Pystytkö ottamaan vastaan kritiikkiä ilman, että kostat tai pyrit loukkaamaan tai satuttamaan kritiikin antajaa?
- Pystytkö pyytämään anteeksi ja oletko aidosti pahoillasi, jos huomaat loukkaavasi tai jos sinulle kerrotaan, että olet loukannut toisen tunteita?
Jos vastasit suurimpaan osaan edellisistä kysymyksiin “kyllä“, sinulla hyvin todennäköisesti on vahva kyky tuntea empatiaa ja pystyt asettumaan muiden ihmisten asemaan. Nämä piirteet eivät kuulu narsismiin.
Empaattinen ihminen, joka osaa tarkastella asioita toisen ihmisen näkökulmasta, tuntee tuskaa nähdessään kärsimystä.
Narsistinen persoonallisuushäiriö ja vahvasti narsistiset piirteet taas aiheuttavat kyvyttömyyttä empatiaan, jolloin ihminen joko luonnostaan ohittaa muiden huomioimisen tai valitsee tietoisesti toimia itsekkäästi ajaen kylmästi aina vain omaa etua.
Narsistisessa käyttäytymisessä on tyypillistä oikeuttaa itselle kaikki teot ja syyllistää muita, olipa kyse sitten pienistä tai suurista asioista. Tätä ilmiötä kutsutaan narsistiseksi peilaamiseksi.
Narsistinen persoonallisuushäiriö ja vahvasti narsistiset piirteet estävät näkemästä ja tunnistamasta omaa toimintaa ja toiminnan seurauksia niin itselle, kuin muille. Tämän vuoksi erityisesti ihmisen oma epäily narsistisesta persoonallisuushäiriöstä on yleensä turhaa.
Ja niin kuin tekstin alussa jo mainitsinkin, on kuitenkin hyvin yleistä, että narsistin tai vahvasti narsistisia piirteitä omaavan kanssa lähisuhteessa oleva pohtii omaa mahdollista narsismiaan narsistisen henkilön yleisesti käyttämän syyllistämisen sekä manipuloinnin vuoksi.