5 asiaa, joiden avulla herkkä voi huolehtia jaksamisestaan työelämässä

Katja Kokko on ura- ja työhyvinvointivalmentaja, työnohjaaja (STOry), työkykykoordinaattori ja kirjoittaja. Hän työnohjaa ja valmentaa lempeän ratkaisukeskeisellä, voimavara- ja vahvuusperustaisella otteellaan sekä yksilöitä että ryhmiä. Katja on pohjakoulutukseltaan KTM, ja aikoo seuraavaksi opiskella NLP:tä.

Miten toimisin, jotta säilyttäisin työkykyni parhaana mahdollisena myös tulevassa työelämässä, pohtii moni herkistä. Itse asiassa melkein jokainen käy toisinaan tätä pohdintaa, ja hyvä sitä on käydäkin.

Pidä kiinni inhimillisestä

Mukana olo kiivaan hektiseltä näyttäytyvässä nykytyössä tuntuu meistä herkistä toisinaan mahdottomalta. Mutta ei se sitä ole; pysyttele vain inhimillisyyden puolella.

Inhimillistä ja kestävää työskentelyn ja toiminnan tapaa tarvitaan silloinkin (eli: nyt) kun tekoäly tekee osan työstämme. Tekeehän se hyvin sen työn, jossa toivottavasti pysyttäytyykin.

Inhimillisenä sinua, sinun kosketustasi sanoin ja teoin, tarvitaan aina. Suojaat siis itseäsi olemalla jatkossakin inhimillinen. Taitavasti inhimillinen.

Pysyttele kohtuumäärissä

Herkkänä kaipaat kenties työhösi kohtuullisuutta, armollisuutta, lempeyttä ja sopusointuja – niin itsekin kaipaan. Tykkään kuitenkin tavoitteellisesta ja johdonmukaisesta työskentelystä. Enkä näe näissä mitään ristiriitaa.

Tee jatkossakin hankintoja ja matkoja harkitusti. Silloin voit helpommin pitää työmäärän kohtuullisena. Kohtuullisuudesta kumpuaa paljon hyvää työtä, niitä huomattavasti parempia työpäiviä.

Pysyn virkeästi virittyneenä, en humpsahda ali- tai ylivirittyneisyyteen. Kohtuullisen tehokkaana olen pitkäkestoisen hyvävoimainen. Työhön ryhtyminen taas seuraavana aamuna tuntuu kivalta, kun ei ole väsyttänyt itseään väärissä vireissä.

Ota työrauha, huolla työvälineesi

Me herkät tahdomme työn rauhan, jonka synnyttää psykologinen turvallisuus. Yhdessä onnistuminen ja luottamus toisiin synnyttävät turvallisuutta, silloin myös aikaansaannosta syntyy. Innostavassa työssä ja ilmapiirissäkin, ja varsinkin siinä, me yllämme pitkälle ja saavutamme haluamamme.

Suojaamme silloin sitä ihan tärkeintä. Kaikkein kallisarvoisinta, autenttisinta, ikiomaa ja siksikin juuri niin somaa – juuri sitä meidän kannattaa huoltaa, ottamalla ja antamalla työllemme rauha. Huoltamalla itseä; jakamalla, puhumalla, joogaamalla, hengittämällä levon hetkissä – mitä ikinä ja vaikka kaikkea.

Tiedosta arvosi ja löydä yhteinen ilo

Pidän sinnikkäästi kiinni vapaudesta, rohkeudesta, totuudesta, aitoudesta ja luovuudesta. Näiden avulla olen itselleni arvokas, tapahtuipa elämän pyörteissä ja töiden toisinaan pyörittäessä, mitä hyvänsä. Arvokkuudella eteenpäin.

Naurua, iloa ja kepeyttä, niistäkin on suojaava työ ja työelämä tehty! Yhdessä nauraminen, kaikenlaisista asioista huvittavien puolten näkeminen, on usein ihan parasta yhteistyön rakennusainetta.

Hae tasapuolisuutta ja yhdenvertaisuutta

Onneksi on olemassa työpaikkoja ja yhteisöjä, joissa tasapuolisuus ja yhdenvertaisuus toteutuu arkipäivässä. Se toteutuu kauniissa käytöstavoissa ja arvostuksessa, joka ei jää juhlapuheen tasolle. Se toteutuu huomaavaisuutena ja välittämisenä. Se toteutuu siis aivan tavallisessa, hyvässä kanssakäymisessä. Se ei vaadi kovaa puserrusta, vaan ilmentyy pienissä asioissa. Soittona takaisin, mukavana viestinä, luontevana kannustuksena. Meihin jokaiseen kohdistuvana tasapuolisuutena ja yhdenvertaisuutena. Läsnäolona, jossa ei tarvitse erikseen alleviivata että olet arvokas ja teet tärkeää työtä, se on jokaiselle aivan itsestään selvää.

Ihan ennen kaikkea, suojaudu siltä ettet ala mitään kuorta kasvattamaan. Pysyt vaan ihanasti sinuna itsenäsi, luottaen vahvasti siihen miten herkkyydestäsi, sen superturvasta, käsin teet itsellesi – ja meille toisille – oman itsesi näköisiä, hyviä töitä.

Muistat, että jokainen meistä kasvaa oman herkkyytensä mittaiseksi. Sinussa sitä mittaa kyllä on. Mittaat vähän tarkemmin.

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
Saat -30% alennuksen korttipakoista etukoodilla KORTIT30 
PUOTIIN
close-image