Erityisherkkä on usein myös empaatti – Katso tunnistatko itsesi näistä 10 piirteestä

Erityisherkillä ja empaateilla on yhteneväisiä ominaisuuksia. Uskon, että moni erityisherkkä on myös empaatti. Empaatiksi kutsutaan henkilöä, joka on poikkeuksellisen tietoinen toisten ihmisten tunteista, tarpeista ja jopa kehollisista tuntemuksista. Empaatin on erityisen tärkeää opetella asettamaan terveitä rajoja ja muistaa huolehtia omasta jaksamisestaan. Ylikuormittunut empaatti saattaa jopa sairastua, mikäli hän kanniskelee toisten ihmisten tunteita, kipuja ja kolotuksia liian pitkään. Maadoittuminen ja luontoyhteys ovat erityisen tärkeitä voimaantumisen lähteitä empaateille.

10 empaatille tyypillistä ominaisuutta

1. Aistit toisten ihmisten tunteet herkästi ja saatat jopa erehtyä luulemaan niitä omiksesi

Olen tavannut lukuisia ihmisiä, jotka ovat niin herkkiä aistimaan tunteita, että eivät aina osaa tehdä eroa toisten ihmisten tunteiden ja omiensa välillä. Empaatti aistii tarkasti toisen ihmisen tunnetilan, vaikka tämä yrittäisi peitellä tunteitaan. Tämä voi aiheuttaa empaatissa ristiriitaisen olon, ellei hän ymmärrä, mistä on kyse. Ihminen puhuu yhtä, mutta koko hänen kehonkielensä, äänensä ja energiansa viestii jotain aivan muuta.

2. Tunnetilasi saattaa muuttua kuin taikaiskusta

Etenkin väkijoukoissa empaatin olotila saattaa muuttua hetkessä. Ikään kuin nappaat toisen ihmisen tai ihmisjoukon tunteet itseesi. Tämä on tapahtunut itselleni useaan otteeseen ja ensi alkuun se oli hämmentävää. Pikkuhiljaa opin huomaamaan, mitä tapahtui ja missä tilanteessa ja erottelemaan, onko tunne omani vai tuliko se jostain muualta. Jos tunnetila muuttuu äkillisesti, voi kysyä itseltään onko tunne oma vai toisen.

3. Ymmärrät sanomattakin, mitä toinen tarvitsee

Empaatit ovat erinomaisia tulkitsemaan sanatonta viestintää. Ymmärrät usein puolesta sanasta, mitä toinen tarkoittaa tai mitä hän kaipaa. Vähänkin läheisempien ihmisten kanssa yhteys on suorastaan telepaattinen.

4. Sinulta kysytään neuvoja

Empaatin puoleen käännytään kun tarvitaan apua. Kävelet kadulla, ja vaikka ympärilläsi on kymmeniä muita ihmisiä, eksyksissä oleva turisti kääntyy puoleesi kysymään ohjeita. Ystäväpiirissäsi olet se, jonka puoleen käännytään kun kaivataan lohtua ja viisaita neuvoja.

5. Aistit ympäristösi ilmapiirin

Empaatikko kokee ympärillään olevan energian ja ilmapiirin voimakkaasti. Jostain selittämättömästä syystä et viihdy tietyissä paikoissa, kun taas toisaalla tunnet olosi rennoksi ja iloiseksi. Itselläni oli aikanaan työhuone alueella, jossa oli historian saatossa tapahtunut väkivaltaisia asioita. Tietämättä edes alueen historiasta, ennen kuin vasta jälkikäteen, muutin pian toiseen osoitteeseen, sillä tunsin oloni epämiellyttäväksi.

6. Väkivalta ja kärsimys tuntuvat niin pahoilta, ettet seuraa uutisia tai voi katsoa väkivaltaisia ohjelmia tai kauhuelokuvia

Jos joudut todistamaan toisten kärsimystä, vaikka se olisi vain keksittyä ja tv-ruudussa, saatat voida jopa fyysisesti pahoin. Eläydyt niin voimakkaasti muiden kokemuksiin (vaikka ne olisivat kuvitteellisia henkilöhahmoja), että jätät mieluummin moiset kokemukset väliin ja vältät painajaisunet.

7. Tunnet ylitsepursuavaa rakkautta ja suojelunhalua viattomia luontokappaleita ja lapsia kohtaan

Sinun ei tarvitse kuin katsoa hellyyttävää kuvaa suurisilmäisestä eläin- tai ihmisvauvasta ja tunnet sydämesi paisuvan rakkaudesta ja liikutuksesta. Sinulla on sisäänrakennettu halu suojella elämää. Saatat olla niin hellämielinen, ettet henno tappaa hyttystäkään ja pelastat kaikki pienetkin ötökät, jos ne ovat vaarassa tavalla tai toisella.

8. Aistit toisen ihmisen kivun omassa kehossasi

Kursseillani on ollut toisinaan niin herkkiä ihmisiä, että he ovat joutuneet jättämään koulutuksen kesken, sillä he ovat ottaneet muiden osallistujien vaivat itseensä. Muiden päänsäryt, selkäkivut ja kaikenlaiset kolotukset ovat tuntuneet liian voimakkaasti. Kuulostaa kenties uskomattomalta, mutta on arkipäivää monelle empaatille ja herkälle ihmiselle.

9. Tunnistat kun sinulle valehdellaan

Herkkä empaatti vaistoaa, kun ihmisen sanat, kehonkieli ja energia eivät ole linjassa keskenään. Pienet mikroilmeet ja äänensävy paljastavat valheen. Kenties muistat tilanteen, jossa sinusta tuntui siltä, että nyt ei jokin ole kohdallaan? Jälkikäteen sait tietää, että vaistosi oli ollut ihan oikeassa. Herkkä intuitiosi tiesi totuuden, vaikka kenties halusit uskotella itsellesi toisin.

10. Sinulla on rauhoittava vaikutus muihin ihmisiin

Ihmiset hakeutuvat usein empaattien läheisyyteen ja saattavat jopa ääneen todeta, kuinka rauhallinen olo heille tulee tällaisen ihmisen läsnä ollessa. Eräällä kurssilla mieheni viereen istahtanut ystäväni tuli jälkikäteen sanomaan, miten ihanan rauhoittavaa hänen vieressään oli istua. Empaatille on helppoa ja turvallista avautua henkilökohtaisista asioista ja usein käy niinkin, että ventovieras ihminen päätyy purkamaan sydäntään empaatille.

Jos englanninkieli sujuu ja kaipaat hyvää käsikirjaa aiheesta, suosittelen lukemaan psykiatri Judith Orloffin kirjan The Empath’s Survival Guide.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image