Suorittamisen taustalla on usein arvottomuuden kokemus – Tämä voi auttaa puurtajaa hellittämään

Jos ei ole alitajuisesti sellaista tunnetta, että ole tällaisenani arvokas, voi olla vaikeaa nähdä tekemistensä merkitystä ellei a) ponnistele b) siitä ole jotain superhyötyä. Paikkaamme monesti alitajuista arvottomuuden kokemusta paahtaen tekemällä – ja usein tuo sama, huomaamatonkin arvottomuuden kokemus on myös syy siihen, miksi sivuutamme levon ja ilon tarpeitamme, miksi unelmiemme siivet ei aina tunnu kantavan, tai ettemme edes ihan uskalla unelmoida tai avautua uusille jutuille.

Eräs aivan olennainen hoiva alitajuiselle arvottomuuden kokemukselle on tehdä ja toteuttaa juttuja, jotka tuntuvat kivoilta. Ilman mitään muuta erityistä syytä. Jos elämässä ei ole tilaa ja aikaa itselle, kuinka voisikaan olla arvokas ja riittävä olo tällaisenaan? Kun puurramme hampaat irvessä tai paahdamme arkea kuvitellen, että ei ku näin tää on pakko tehdä, ei tässä nyt oikeasti mitään vaihtoehtoja ole ja lepääminen on syntistä, luomme itsellemme lisää pahdettavaa.

Paahtaessa ei edes ehdi huomata mikä riittää, koska yleensä suorittamiseen liittyy hermoston yliviritystila. Silloin meitä ohjaa aivojen pelkokeskus, eli yritämme taklata kaikkia mahdollisia uhkia, ahdistuksia ja mössöfiiliksiä paahtamalla. Kipitämme kaameaa kyytiä karkuun turvattomuuden, arvottomuuden ja usein myös yksinäisyyden tunteitamme. 

Se on tosi inhimillistä! Suorittaminen (tai alisuorittaminen!) on selviytymiskeino, jota tarvitaan usein jossain määrin niin kauan, kunnes alamme vahvistaa sisäistä turvaamme. Silloin hermosto rauhoittuu, aivojen etuotsalohko aktivoituu – ja näemme selkeämmin mikä riittää ja mikä tuntuisi oikeasti hyvältä sen sijaan, että vain selviydymme. Voimme oppia luomaan sisäistä turvaa ja rauhoittamaan hermostoamme – ja yksi valtavan tärkeä osa siitä on myös kuulluksi tulemisen kokemus. Ystävien, perheenjäsenten tai meidän jeesaajien avulla.

Paahtamiselle hyvää lääkettä on siis 1. Itseen priorisoiminen – järjestä / kalenteroi itsellesi lepoaikaa ja tilaa kivoille jutuille (suorittamatta) 2. Sisäisen turvan vahvistaminen parasympaattista hermostoa säännöllisesti aktivoimalla (tällä videolla kerron, miten) 3. Uskallus jakaa omia syvempiä kuulumisia ystäville / puolisolle / auttajalle 4. Lempeys itseä kohtaan – paahtaminen ja suorittaminen ei haittaa! Mutta saat itse valita, kuinka elämääsi haluat elää. Olet aivan yhtä kykeneväinen tietoisesti muuttamaan tapojasi kuin tiedostamattasi ajatutumaan niihin.


Voimauttavat kurssini ja terapeuttisen valmennukseni löydät TÄÄLTÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image