Äitihaava tarkoittaa epäterveitä toimintamalleja sekä niiden taustalla vaikuttavia rajoittavia uskomuksia ja kipukohtia, jotka periytyvät naislinjoissa, äideiltä tyttärille.
Tunnistatko itseltäsi seuraavia tunnetottumuksia tai käyttäytymismalleja?
• Sinulla on vaikeuksia asettaa rajoja. Sinun on vaikea sanoa ei. Haluat olla kaikille mieliksi.
• Tuntuu, ettei mikään tekemäsi ole oikein tai riittävästi. Koet, että olet vääränlainen, että sinussa on jotain vikaa.
• Kuulet usein mielessäsi äidin kriittisen äänen. Mitä tahansa teetkin tai jätät tekemättä, tiedät hyvin, mitä äitisi tässä tilanteessa sanoisi.
• Toivot, että äiti päästäisi irti sinuun kohdistuvista odotuksista ja hyväksyisi sinut, näkisi sinut sellaisena kuin olet.
• Omaksut maskuliinisia toimintamalleja selviytyäksesi esimerkiksi työelämässä. Yrität piilottaa väsymyksesi tai feminiiniset piirteesi, kuten tunnereaktiot, herkkyyden tai äitiyteen liittyvät ongelmat.
• Et tunnista tai tunnusta fyysisiä, emotionaalisia, henkisiä tai taloudellisia tarpeitasi. Keskityt huolehtimaan toisten tarpeista. Kannattelet muita kaikin voimin, mutta sinulla on vaikeuksia asettua itse kannateltavaksi, ottaa vastaan tukea tai pyytää apua.
• Tunnet syyllisyyttä, jos et ole äitisi käytettävissä silloin, kun hän sanoo tarvitsevansa sinua – myös silloin, kun koet hänen toiveensa epäreiluina ja ylimitoitettuina. Kuormitut hänen toiveistaan usein.
• Elämäsi on tasapainoilua. Väistelet konflikteja, etkä uskalla tehdä valintoja tai suututtaa ketään. Pelkäät tuoda itseäsi esiin tai sanoa mielipidettäsi.
• Elämäsi on selviytymistä. Et anna itsellesi lupaa nauttia elämästä, kasvaa, saati menestyä. Et koe olevasi unelmiesi arvoinen.
”Tuntuu, etten ikinä ole tarpeeksi”
Saatat myös tunnistaa itsessäsi esimerkiksi seuraavia rajoittavia uskomuksia:
Olen vähemmän kuin muut. Olen huonompi kuin muut. En ole yhtä arvokas kuin muut.
Muiden tarpeet ovat tärkeämpiä kuin minun. Omista tarpeista välittäminen on itsekästä.
En saa näkyä enkä kuulua. Minun ääneni ei ole tärkeä. En ole tarpeeksi, mutta en saa myöskään olla liikaa.
Minulla ei ole lupa asettaa rajoja. Olen muita varten. Muiden hyvinvointi on minun vastuullani.
Minussa on jotain vikaa. Minua ei voi rakastaa. Minun pitää olla tietynlainen, jotta kelpaan.
En ikinä riitä sellaisena kuin olen.
Nämä rajoittavat uskomukset ovat äitihaavan ydin.
Rajoittavat uskomukset voivat heijastua vahingollisesti monille elämänalueille. Niistä vapautuminen auttaa voimaan kokonaisvaltaisesti paremmin ja elämään vapaammin omasta voimasta käsin, ilman turhaa syyllisyyttä.