Erityisherkkä ja ADHD-ihminen eivät aina ole helpoimpia kumppaneita, mutta parisuhdetaitoja voi jokainen opetella – 6 vinkkiä

Jo lapsena ihastelin mummoa ja pappaani ja haaveilin, että toivottavasti minäkin saisin kokea tuollaisen elämän mittaisen aidon rakkauden. Ei heillä varmasti helppoa ollut ja tahtoa kysyttiin moneen otteeseen, mutta aina viimeisiin hetkiin asti heidän välisen rakkauden pystyi aistimaan.

Elämän varrella usko on meinannut horjua. Voiko tuollainen kestävä ja aidosti onnellinen suhde olla oikeasti mahdollista? Ajattelin, että onko vielä olemassa
muita ihmisiä, jotka jakavat kanssani tämän unelman?

Vaikka välistä on ollut heikkoja hetkiä on tuo jo lapsena sisäistetty unelma piirretty sydämeeni niin vahvasti, että en vaan voi olla uskomatta siihen. Ja
kun katson elämääni nyt tästä kohdasta on selvää, että kaikella on ollut tarkoituksensa. Kuusi vuotiaan tyttäreni sanoja lainaten: “Elämässä tärkeintä
on olla elossa ja rakkaus.”

Haaveilen siitä, että kaikilla ihmisillä, jotka vain haluavat olisi mahdollisuus kestävään ja onnelliseen parisuhteeseen. Ja myös taidot rakkauden ylläpitämiseen. Terve ja hyvinvoiva suhde on elämässä merkittävä voimavara. Turvasatama, jonne mennä lepäämään silloin kun maailma runnoo. Elämässä kaikkeen ei voi vaikuttaa, eikä nallekarkit varmasti mene tasan. Uskon kuitenkin, että omilla ajatuksilla on suuri voima siihen mitä elämä eteen tuo.

Herkkinä ihmisinä ei murun kanssa varmastikaan olla mitään helpoimpia kumppaneita. Syvästi tunteminen, tunteiden vaihtelu ja jatkuva ajatusvirta
asettaa omia haasteita, vaikka ne ovat myös meidän suhteen rikkauksia. Ollaankin puhuttu paljon siitä, miten meidän suhteesta ei olisi tullut yhtään
mitään, jos oltaisiin kohdattu nuorempana. Ei vielä tunnettu itseämme eikä tiedostettu piirteitämme. Elämyshakuinen erityisherkkä minä ja ADHD:n omaava muru.

Jokaisessa parisuhteessa on omat haasteensa ja suhteessa on tarkoituskin kasvaa yksin ja yhdessä. On kuitenkin paljon taitoja, joita voi tietoisesti
harjoitella ja toteuttaa, jotta suhteella olisi hyvät mahdollisuudet selvitä haastavimmista ajoista ja syventyä entisestään.

Tässä on meidän suhteen tärkeimmät taidot. En ole parisuhteiden ammattilainen, mutta meidän suhteen asiantuntija olen. Jos joku voi saada vertaistukea, oivalluksen tai hyvää mieltä siitä, että jaan paloja suhteestamme ja ajatuksistamme on haaveestani rakkauden puolestapuhujana tullut taas askeleen verran konkreettisempi.

  • Tunnista luontaiset rakkauden kielet. (sanat, teot, lahjat, laatuaika ja kosketus) Minä osoitan rakastavani eniten kosketuksen kautta. Muru taas tekojen.
  • Opettele sanoittamaan ajatuksiasi, tunteitasi ja tarpeitasi rehellisesti oman kokemuksesi kautta. Herkätkään ihmiset eivät ole ajatusten lukijoita, vaikka herkästi tunnetiloja aistivatkin. Sanoittamalla tuot näkyväksi sisästä maailmaasi ja ylläpidät suhteen yhteyttä. Joskus omat tunteet ja ajatukset on hemmetin pelottavia, mustia eikä todellakaan kovin rakentavia. Terveessä suhteessa on kuitenkin tilaa ja rakkautta myös varjoille.
  • Kunnioita toista aina. Vaikka haluaisit tuoda ilmi suhteen epäkohtia tai jotain mikä sinua ärsyttää, muista että puhut rakkaallesi. Muruttelemme toisiamme usein riidellessäkin ikään kuin kertoaksemme, että rakastan sinua vaikka olenkin eri mieltä.
  • Luota toiseen ja luottakaa rakkauteenne. On inhimillistä, että joskus pelottaa tai mustasukkaisuus nostaa päätään. Kerro tunteitasi, mutta luota toiseen. Kun yhteys on hetkittäin katkolla luottakaa siihen, että osaatte navikoida taas toistenne luo.
  • Olkaa loputtoman kiinnostuneita itsestänne ja toisistanne. Ihmiset kasvaa ja muuttuu ja niin sen kuuluukin olla. Tee matkaa itseesi ja jaa oivalluksia kumppanillesi, niin suhteenne syvenee luonnollisesti. Jos kumppanisi rakastaa sinua ja haluaa olla kanssasi hän hyväksyy ja arvostaa kasvuasi.
  • Panosta suhteeseen. Monille ihmisille parisuhde on elämän tärkein ihmissuhde. Näkyykö tämä myös ajankäytössäsi? Paras tapa osoittaa rakkautta on olla läsnä.

Jokainen rakkaus on ainutlaatuinen. Muodostaahan sen uniikit yksilöt omine luonteineen, piirteineen ja kokemuksineen. Mitä sinä voisit oppia ja tehdä, jotta suhteenne voisi hyvin?

Moni ihminen jakaa kanssani unelman loppuun asti käsi kädessä kulkevasta rakkaudesta. Tilastot sen sijaan osoittavat karua faktaa. Voisiko olla toisin? Ero on joskus ainut hyvä vaihtoehto, mutta voisiko silloinkin uskaltaa luottaa tulevaan. Jotain parempaa voi olla luvassa, kun sallit sen itsellesi ja aika on oikea.

Joku päivä elämääsi voi ilmestyä ihminen, joka jakaa kanssasi saman unelman. Näin kävi minulle. Murulla on samanlainen kokemus omista isovanhemmistaan, kuin minulla. Ja mikä hauskinta meidän papoilla oli vielä sama nimikin. Voi olla, että olen pohjaton romantikko, mutta ainakin ajatusmalli on tuonut elämääni paljon hyvää.

Unelmat vaativat toteutuakseen kirkastamista ja aktiivista panostusta-tekoja. Kun seuraavan kerran katsot kumppaniasi, katsotko häntä rakkauden silmin? Tunnistatko, että hän on se jonka kanssa haluat unelmasi toteuttaa? Jos vastaat kyllä, muista panostaa unelmaasi joka päivä.

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image