Kuuluvatko nämä vanhat perinteet sinun jouluusi? – Näin herätät henkiin vanhan ajan joulun

Yulena juhlitaan valoa

Joulu on maagista aikaa. Eikä vain siksi, että kultaiset köynnökset koristavat kuusta ja on loma, ja perheet mahdollisesti kokoontuvat yhteen – vaan ihan oi-ke-as-ti.

Yule eli joulu oli olemassa jo kauan ennen kuin limutehtaan joulupukki punaisessa nutussaan alkoi vierailla kodeissamme. Siis se naapurin setä. Yulea on vietetty yleensä 21.12. eli talvipäivänseisauksen kohdalla. Se on valon juhla, ja valoa on syytäkin juhlia kun syksyn ja talven pimeyden pisin aika on voitettu, ja valon määrä alkaa jälleen lisääntyä. Valoa houkutellaan esiin kynttilöin ja tuoden tuiketta talven pimeyteen – tai jos pakkasherra on meitä suosinut, hohtamaan kilpaa valkoisten hankien kanssa. Keskitalven tunnelma on toiveikas, kun uusi sykli kohti valoa ja kasvua taas käynnistyy. Me teimme sen! Nyt päivät kirkastuvat ja mielet niiden mukana.

Vaihtoehto joulukuuselle

Kuuselle on Yulen juhlinnassa olemassa vaihtoehto: puuhalon rituaalinen polttaminen. Puu kaadetaan tätä varten jo keskellä kesää. Se kuivuu koko syksyn ja talven keskellä se sitten yhteisöllisesti poltetaan. Tuhka kerätään talteen seuraavaksi vuodeksi suojaamaan vahingoilta. Minä ehkä levittäisin sen kodin ympärille suojaavaksi piiriksi ja ripottelisin kukkapenkkeihin. Rituaali on alkujaan germaaninen, kuten moni meille omaksuttu juhlapyhien tapa toimia. Skandinaviassa halko esiintyy edelleen – kynttilänjalkana! Muistan jopa askarrelleeni puukäsitöissä alakoulussa vastaavan: pölli laitettiin halki
ja porattiin tuikuille reiät. Puiseen halkoon voi myös kirjoittaa toiveita ja kiinnittää paperinauhaa ja sitä solmiessa tehdä toiveita tulevalle vuodelle.

Perinteiset esineet ja käsityöt elävät kanssamme ilman, että välttämättä tiedostamme niiden alkuperäistä merkitystä. Lapsuuteni kodissa tehtiin suuresta kelomännystä jätkänkynttilä. Se roihusi usein joulun aikaan etupihan syvässä hangessa. Sen ympärillä ei 80-luvulla kuiskittu tietoisesti toiveita hangessa, mutta rutikuiva puu paloi suurella liekillä valaisten jopa lähimetsän reunan ja oli vaikuttava näky keskellä talven kylmyyttä.

Pukilla pelottelua ja muita perinteitä

Suomalaisen perinteen pukki oli kaikkea muuta kuin se punaiseen nuttuun pukeutunut, hou-houta hohottava limsafirman edustaja. Meillä sarvipäinen ukko viskasi säkillisen perunoita tupaan – siis jos oltiin oltu kiltisti. Kun oma lapseni kasvaa, olisikin hauskaa korvata mukava valkopartainen pukki sarvipäisellä kolistelijalla. Se huutelisi rappukäytävässä “Onko täällä kilttejä lapsia?” niin uskottavasti, että tuhmat aikuisetkin pakenisivat piiloon sängyn alle. Vähän säpinää joulupyhiin!

Lapsuuden kotini traditioihin on kuulunut joulusaunan jättäminen lämpimäksi myös tontuille: viimeiset löylyt heitetään aina saunatontun saunottavaksi. Teen yhä näin, vuodenajasta riippumatta. Saunatonttu on syytä pitää tyytyväisenä, jotta säilyy saunarauha (eikä sauna pala). Jouluna tontuille jätetään kuusen alle tai tonttuoven eteen pipareita ja pientä purtavaa.

Käsitöihin uppoutuminen tuo läsnäoloa

Käsitöitä tehdessäni ja askarrellessani olen luomisen kautta yhteydessä joulunajan magiaan. Tämä taika liittyy vahvasti kotiin, kiitollisuuteen, lepoon, perheeseen ja kestävään rakkauteen.

Joulunajan runsaita ja luonnollisia koristeita voivat olla sarvet ja olkipukit, kävyt ja kuivatut sitrushedelmäviipaleet, havut ja rusetit. Appelsiineihin voi upottaa mausteisen tuoksuisia neilikoita (näitä vien lahjaksi kauniiseen silkkinauhaan solmittuna). Talven ja valon juhlan maagiset värit ovat punainen, joka edustaa menestystä, intohimoa, juurevuutta ja hyvää onnea. Ikivihreät ikuista elämää ja runsautta. Valkoinen kirkkautta ja talven valoa, sekä kultainen aurinkoa, voimaa ja energiaa.

Tärkeintä on, että voimme tehdä joulusta omamme näköisen! Jouluun pätee mielestäni sama kuin häihin; jotain vanhaa, jotain uutta, jotain lainattua ja jotain…maagista!

Artikkelikuva: Photosplash | Anita Austvika. Artikkeli on julkaistu aiemmin Minä olen -lehdessä. 

<<<<<<<<     >>>>>>>>

Lumoava tyttö -tehtäväkirja kannustaa itsensä tutustumiseen ja oman äänen löytämiseen. Kirjan monipuoliset tehtävät luotsaavat tyttöjä ja tytöiksi itsensä kokevia kasvamaan villiksi ja vapaiksi ihmisiksi, jotka nauttivat kehoistaan, kuuntelevat sydämensä ääntä ja antavat tarinoidensa kaikua kauas. Lumoava tyttö kannustaa itsetutkiskeluun ja auttaa näkemään tavallisessa elämässä ripauksen taikaa. Tilaa omasi puodista täältä:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image