Tämä luonteenpiirre on sosiaalisen jännittämisen taustalla – Tunnistatko itsesi näistä kuvauksista?

Sosiaalinen herkkyys on kattokäsite kahdelle pääasialliselle piirteelle, jotka altistavat yksilön sosiaalisen epämukavuuden tunteille ja kuormittumiselle sosiaalisissa tilanteissa. Tunnetumpi näistä piirteistä on introverttiyden alapiirre ujous. Toinen vähemmän tunnettu, mutta yhtä keskeinen piirre on tunneherkkyyden alapiirre arviointiherkkyys.

Arviointiherkkyys on olennaisin piirre sosiaalisen jännittämisen taustalla. Se ilmenee suoritusjännityksenä sosiaalisissa tilanteissa. Arviointiherkät tulkitsevat sosiaalisia tilanteita herkästi suoriutumistilanteina, joissa heidän ominaisuuksiaan tai suoriutumistaan arvioidaan. Tämä saa heidät puolestaan jännittämään oman suoriutumisensa onnistumista.

Arviointiherkät ovat usein huolissaan siitä, että nolaavat itsensä jotenkin muiden silmissä ja menettävät näin arvostusta muiden silmissä. He siis eräällä tavalla ennakoivat sitä sosiaalista kipua, joka syntyisi muiden negatiivisen arvioinnin seurauksena. Saatat olla arviointiherkkä, jos tunnistat itsesi seuraavista kuvailuista:

  • Jännität sosiaalisia tilanteita. Tulkitset sosiaalisia tilanteita herkästi suoriutumistilanteina, joissa ominaisuuksiasi tai suoriutumistasi arvioidaan. Olet myös usein kivuliaan itsetietoinen omasta jännittämisestäsi ja sen näkymisestä muille ihmisille. Saatat myös pyrkiä piilottamaan jännittämistä muilta, koska pelkäät tulevasi negatiivisesti arvioiduksi sen vuoksi.
  • Olet herkkä negatiivisille arvioille: Käytät paljon aikaa ja energiaa sen pohtimiseen, mitä muut ajattelevat sinusta. Saatat murehtia etukäteen, että nolaat itsesi jollain tavalla sosiaalisessa tilanteessa. Saatat myös nolostua herkästi, jos teet jonkin pienen virheen. Saatat lisäksi vältellä muiden ihmisten huomiota, koska huomion keskipisteeksi joutuminen on aina mahdollisuus tulla arvioiduksi. Saatat myös pyöritellä pieniäkin virheitä pitkään mielessäsi.
  • Olet herkkä positiivisille arvioille: Arviointiherkät yksilöt eivät useinkaan ahdistu ainoastaan negatiivisista arvioista vaan kiusaantuvat myös positiivisesta palautteesta. Saatatkin mennä herkästi lukkoon, jos sinua kehutaan. Etenkin jos positiivinen palaute tulee auktoriteetilta, kuten opettajalta tai esimieheltä, tai se annetaan muiden ihmisten edessä.
  • Sinulla on tarkat sosiaaliset tuntosarvet. Sinulla on kyky arvioida muiden ajatuksia pienistä kasvojen ilmeistä sekä kehon ja äänenpainon vivahteista. Käytät taitavasti sosiaalisia normeja sosiaalisen toimintasi kompassina sekä korjaat sanojesi sävyjä ja sisältöjä hienovaraisesti lennosta kuulijan heijastamasta palautteesta riippuen. Sinulla on siis käytössäsi eräänlainen sosiaalinen kaikuluotain, jonka avulla tulkitset tekojesi ja sanojesi vaikutuksia muihin ihmisiin. Kaikuluotain tarjoaa loistavan kompassin muiden ihmisten tunteiden ja tarpeiden verkoissa luovimiseen.

Suurin osa ihmisistä on luonnollisesti jossakin määrin huolissaan muiden ihmisten arvioinneista, mutta toiset ovat niille muita herkempiä. Kaikkiin piirteisiin liittyy lisäksi voimavaroja ja haavoittuvuuksia, eikä arviointiherkkyys tee tässä poikkeusta. Arviointiherkät ovat luonnostaan kiinnostuneita siitä, mitä muut ihmiset ajattelevat, ja ovat näin usein saaneet paljon harjoitusta toisten ihmisten mielentilojen lukemisesta. Arviointiherkkyyden haavoittuvuudet tulevat esille silloin, kun nämä herkät tuntosarvet on käännetty omien epävarmuuksien palvelukseen. Arviointiherkän olisikin hyvä oppia kääntämään sosiaaliset tuntosarvensa muiden ihmisten arviointiin oman itsensä tarkkailun sijaan.


Kirjoittaja Joni Martikainen on psykologi, tietokirjailija ja Ujonrohkaisija-palvelun perustaja. Ujonrohkaisija on kehitetty sosiaalisesti herkille ja sosiaalisista tilanteista kuormittuville ihmisille, jotka eivät halua antaa ujouden tai jännittämisen rajoittaa elämää ja valintoja. Ujonrohkaisijasta saat tutkittua tietoa, oman yksilöllisen tilannekartoituksen, sosiaalisen harjoitteluohjelman sekä asiantuntijan henkilökohtaista ohjausta. Lisätietoja Ujonrohkaisija-palvelusta löydät TÄÄLTÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image