Miten ilmaista vihaa rakentavasti? – Näin kohtaat tunnekuohun itseäsi tai muita satuttamatta

Vihan kanssa kompurointia

Olen temperamentiltani dramaattinen. Tunteet nousevat ja laskevat nopeasti ja intensiivisesti. Ilmaisen niitä sekä taiteen kautta, että myös sanoilla. En satuta ketään muilla tunteillani, kuten spontaanisti nousevalla, lapsenomaisella ilollani tai elämän haikeutta ilmentävällä surullani, mutta vihallani olen kyllä satuttanut montaakin ihmistä.

Googletin erästä työtehtävää varten vihaa. Tutkimukseni johdattivat minut Mielenterveystalon vihaan keskittyvään tunnelukkoharjoitukseen, jonka löydät tästä! Harjoituksessa vihan tunne ilmaistaan visuaalisesti, omassa turvallisessa kuplassa. Tunne ilmennetään siis kokijalle itselleen, ei toisille mekastamalla.

Harjoituksessa minulle avautui aivan uudenlainen maailma kokea tunnetta. Aivan kuin sisäinen lapsi olisi viimein päässyt kokemaan tunteen voimakasta energiaa ilman syyttelyä tai selittelyä. Toisinaan me aikuiset koetamme sekoittaa voimakkaan tunteen ilmaisemisen ja rationaalisen argumentoinnin. Nämä kaksi yhdessä johtavat yleensä epäselvään valittamiseen, epäloogisiin väitteisiin tai huutamiseen.

Jos unohdan vihan noustessa tehdä harjoituksen, mekastan helposti jotain ärtyisää ja epäselvää, onnistun vain loukkaamaan läheisiäni. On lohdullista muistaa, että uudet tavat juurtuvat kyllä. Voin jopa pyytää läheisiäni muistuttamaan minua vaikkapa vain sanomalla: ”Kupla.” tai ”Salama.”

Vihan purkaminen visuaalisesti

Tässä oma muunnelmani visuaalisesta vihanpurkuharjoituksesta:

  • Sulje silmät
  • Kuvittele ympärillesi oma tila, kuin turvallinen kupla, jossa saat kokea tunnettasi rauhassa. Kupla voi olla lempeän valoisa tila, tai pelkästään näkymättömät rajat ympärilläsi. Kuvittele kuplastasi tilava ja ilmava, jottet koe olevasi ”ahtaalla”.
  • Hengitä syvään ja rauhoita näin hermostoasi.
  • Kuvittele vihan tulevan ulos käsistäsi ja miksei muistakin kehosi osista, kuin säkenöivät salamat. Jos tämä tuntuu hankalalta, voi olla luontevinta aloittaa vihan purkaminen uloshengityksen aikana. Käännä kätesi poispäin itsestäsi, kämmenet ylöspäin.
  • Nauti salamista oman kuplasi sisällä hetki. Älä ajattele, miksi olit alunperin vihainen, keskity ainoastaan ilmaisemaan tunnetta ja katselemaan sen ilmentymää.

Näe vihan erivärisinä salamoina, jotka leiskuvat ympärilläsi kuvitteellisessa maisemassa, esimerkiksi yötaivaalla. Siellä ne saavat loistaa valoaan ja ilmentää kauniilla tavalla tunteen, jonka olet ehkä joskus nähnyt rumana ja haitallisena.

Minkälainen olo sinulla on harjoituksen jälkeen? Ainakin minulla on huikeasti selkeämpi olo. Jos vihan nostattanut asia vaatii keskustelua jonkun kanssa, pystyn keskittymään itse asiaan. Purettuani tunteen olen varma siitä, mikä minua oikeasti harmittaa, mitä oikeasti toivon tilanteelta ja mitä haluan sanoa. Ilmaisen itseäni tiiviisti ja selkeästi (tätä harva pystyy tekemään vihan vallassa, vai mitä?).

Visuaalisen purkamisen kautta viha tulee koetuksi ja nähdyksi. Tunnekuohu hajoaa kauniina valonpurkauksina – vain itse asia jää jäljelle.


Lisää tätä? Mitran ihanat kirjat Sisäisen rauhan käsikirja sekä Seksi ja läsnäolo löydät tästä.

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image