5 vinkkiä ujolle introvertille kumppanin löytämiseen – Kun olet oma itsesi, voit löytää hänet, joka rakastaa sinua sellaisena kuin olet


Introvertit ja ekstrovertit voivat molemmat olla sosiaalisesti taitavia, mutta heillä korostuu usein hieman erilaiset sosiaaliset taidot. Karkeasti ottaen ekstrovertit ovat parempia puhumaan ja introvertit parempia kuuntelemaan. Ekstroverteillä on myös laajemmat tuttavapiirit, kun taas introvertit sijoittavat suhteissaan enemmän laatuun kuin määrään.

Introverttien ja ekstroverttien sosiaaliset erot näkyvät myös nopealiikkeisessä deittimaailmassa, missä introvertit saattavat usein kokea jäävänsä paitsioon. Introverttien usko omiin kykyihinsä houkutella potentiaalisia kumppaneita onkin kyselytutkimuksissa selvästi ekstroverttejä matalampi.

Tässä meille ujoille introverteille deittimaailmaan muutamia vinkkejä, jotka pätevät niin perinteisesti kuin näin digiaikanakin:

1. Älä pyri muuttumaan seurallisemmaksi

Ujo introvertti saattaa usein tuntea painetta muokata itseään ekstrovertimpään suuntaan seurallisuutta arvostavassa kulttuurissamme. Tämä on inhimillistä, mutta ei suositeltavaa. Ensinnäkin tähän sisältyy vaara, että vastapuoli ihastuu johonkin, mitä emme ole. Vielä suurempi tragedia on se, että menetämme näin kaikki ne kumppanit, jotka olisivat pitäneet meistä aitona itsenämme. Lisäksi seurallisen roolin ylläpito vie introvertiltä valtavasti energiaa ja johtaa pitkällä tähtäimellä uupumiseen.

2. Kerro itsestäsi rehellisesti

Olemalla avoimesti oma itsemme ja puhumalla avoimesti itsestämme, karsimme tehokkaasti epäsopivat kumppanit ja houkuttelemme niitä ihmisiä, jotka pitävät aidosta itsestämme. Tämä kannattaa pitää mielessä myös esimerkiksi deittiprofiilin tekovaiheessa, jolloin kannattaa korostaa kaikkia niitä omia kummallisuuksia, jotka tekevät meistä erityisen.

3. Kerro luontaisista tarpeistasi

On myös hyvä kertoa avoimesti luontaisista tarpeistamme. Ujoina introvertteinä arvostamme omaa rauhaa ja viihdymme usein paremmin kotona kuin kaupungilla. Tarvitsemme aikaa muutoksiin sopeutumiseen ja sosiaalisesta kuormituksesta palautumiseen. Lisäksi se, että tarvitsemme omaa tilaa, ei tarkoita, ettemmekö kaipaisi läheisyyttä. Nämä asiat on hyvä ilmaista ajoissa ja suoraan tuntematta syyllisyyttä. Näin teet palveluksen molemmille osapuolille.

4. Muista sosiaaliset vahvuutesi

Seurallisuus ei ole sama asia kuin sosiaaliset taidot. Ujo introvertti on taitava kuuntelija ja sivuun asettuvana kehittynyt usein sosiaalisesti tarkkanäköiseksi. Lisäksi vaikka luottamuksen rakentaminen introvertin kanssa vie aikaa, niin introvertit ovat tutkimusten mukaankin keskimääräistä luotettavampia kumppaneita. He ovat kumppaneina ennustettavia, vakaita ja uskollisia. Sen sijaan, että pyrkisit lunastamaan oman arvosi toisen silmissä muuttumalla seurallisemmaksi, on hyvä ajatella, että toisen on lunastettava sinun luottamuksesi saadakseen sinut kumppanikseen.

5. Älä tuijota liikaa persoonallisuuspiirteitä

Persoonallisuuspiirteet eivät ole kovin hyvä ennustaja ihmisten yhteensopivuudelle. Joskus kaksi samanlaista ihmistä sopii yhteen, joskus vastakohdat vetävät toisia puoleensa ja tasapainottavat toisiaan. Persoonallisuuspiirteitä parempi ennustaja on yhteinen arvomaailma ja keskinäinen kemia. Toimivassa parisuhteessa osataan puhua, ymmärtää ja yhteensovittaa erilaisia luontaisia tarpeita.

Lopuksi on vielä hyvä muistuttaa, että sosiaalinen rohkeus ei ole rohkaistumista joksikin mitä emme ole, vaan sitä, että olemme avoimesti oma itsemme. Tämä on hyvä periaate kaikkeen sosiaaliseen kanssakäymiseen ja pätee yhtä lailla myös deittimaailmaan.


Kirjoittaja Joni Martikainen on psykologi, tietokirjailija ja Ujonrohkaisija-palvelun perustaja. Ujonrohkaisija on kehitetty sosiaalisesti herkille jännittäjillle ja se tarjoaa tutkittua tietoa, yksilöllisen tilannekartoituksen, sosiaalisen harjoitteluohjelman sekä asiantuntijan henkilökohtaista ohjausta. Lisätietoja Ujonrohkaisija-palvelusta löydät TÄÄLTÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image