Oletko erityisherkkä sinkku? – 10 lempeää vinkkiä, miten olla itsesi puolella

Erityisherkkyys vaikuttaa myös sinkkuna olemiseen, mutta kumpaakaan ei tarvitse häpeillä! Tärkeintä on olla itsensä ja oman herkkyytensä puolella. Oppia rakastamaan ensin itseään – kokonaan ja täysillä.

Itse olen ollut sinkkuna yli 7 – enkä enää häpeile kertoa sitä. Nykyään olen ylpeästi sinkku ja viime vuodet olen ollut sitä ensimmäistä kertaa omasta tahdostani. Toisin oli ennen. Vuosien ajan koin olevani yksinäinen, rikki ja erilainen kuin muut. Silloin myös erityisherkkyyteni kääntyi kaikilla elämän osa-alueilla minua vastaan enkä osannut arvostaa sitä. Myöskään rakkaudessa.

“Miksi olet vielä vapaana?”

Kuulostaako tutulta? Ainakin minulta on kysytty usein, miten voi olla, että olen vielä vapaana? Se voi turhauttaa, jos et ole vapaa omasta tahdostasi.

Ehkä joku miettii, että minussa on pakko olla jotain vikaa, ja toisten mielestä olen liian vaativa. Vastaus on kuitenkin se, etten ole tavannut vielä sitä minulle “oikeaa ihmistä” – ainakaan sopivalla hetkellä. Sinkkuvuosiin on mahtunut myös paljon huonoa tuuria, vääriä miehiä ja huonoja ajoituksia. Myös erityisherkkyydellä on oma roolinsa tässä tarinassa.

Muutama vuosi sitten päätin lopettaa etsimisen. Silloin alkoi elämäni tärkein matka; kasvumatka itseni puolelle. Olen opetellut rakastamaan itseäni ja olemaan itse itselleni paras puoliso. Olen löytänyt todellisen minäni, alkanut ohjautua sisältäpäin ja unohtanut kaikki ulkoapäin tulevat vaatimukset sekä oletukset. Olen myös tutustunut herkkyyteeni – sitä aidosti arvostaen ja kunnioittaen.

Ja kyllä, taidan olla myös hieman nirso, mutta miksi en saisi olla? Olen viimein oppinut arvostamaan itseäni ja silloin pitääkin vaatia itselleen sitä parasta. Ja tiedätkö, uskon, että tulen vielä löytämään sen, mitä olen vuosia odottanut. En edelleenkään aio tyytyä mihinkään, mikä ei tunnu oikealta sieluni sopukoita myöden, mutta nyt luotan tulevaan. Ja samalla tunnen, että näinkin on hyvä. Minä riitän itselleni – ja se on tärkeintä.

Olen opetellut rakastamaan itseäni ja olemaan itse itselleni paras puoliso. Olen löytänyt todellisen minäni, alkanut ohjautua sisältäpäin ja unohtanut kaikki ulkoapäin tulevat vaatimukset sekä oletukset

Millaista on olla erityisherkkä sinkku?

Tämä ei aina ole täysin kivuton yhdistelmä. Vuosia koin vaikeaksi olla erityisherkkänä sinkkumarkkinoilla ja samaan aikaan olla rehellinen itselleen. Erityisherkille on lisäksi normaalia olla huolissaan siitä, tekevätkö he oikean valinnan puolisonsa suhteen.

Olen myös kokenut itseni usein väärinymmärretyksi ja vääränlaiseksi. Olen kokenut, että miehet usein pelästyvät herkälle ominaista voimakasta intensiteettiä ja sitä, että näytän tunteeni avoimesti. Myös tämä rikas tunne-elämä voi säikäyttää. Yleensä ihastunkin kovaa – tai en sitten ollenkaan. Toki välimuotojakin on mahtunut mukaan, mutta ne eivät ole johtaneet tapailua pidemmälle.

Koen, että erityisherkälle sinkulle on tavallista haastavampi löytää sopivaa kumppania – sellaista, joka ymmärtää herkkyyteen kuuluvat piirteet ja osaa myös arvostaa niitä. Nähdä erityisherkkyyden lahjana ja ominaisuutena, josta myös toinen osapuoli pääsee nauttimaan. Koenkin tärkeäksi löytää ihmisen, joka hyväksyy minut juuri sellaisena kuin olen ja näkee erityisherkkyyden vahvuutena.

Miten herkän elämyshakuisuus vaikuttaa sinkkuuteen?

Itselläni sinkkuelämän haasteisiin on vaikuttanut myös se, että olen elämyshakuinen erityisherkkä. On ollut haastavaa tasapainoilla näiden välillä. Elämyshakuisessa herkässä yhdistyvät herkän tunteellisuus ja elämyshakuisen into sekä uteliaisuus. Lisäksi kaipuu vaihteluun ja uusiin seikkailuihin ohjaa usein elämyshakuisen herkän valintoja myös ihmissuhteisiin liittyen.

Pelkkään elämyshakuisuuteen ja rakkauteen tyypillisesti yhdistetään ohimenevät suhteet, näin kirjoittaa Elaine AronElämyshakuiset herkät kuitenkin tekevät usein itsensä kanssa kompromissin ja lopulta sitoutuvat – etsiessään herkkien kaipaamaa syvää yhteyttä ja aitoa rakkautta. Toisaalta he myös usein pelkäävät sitoutumista, koska eivät haluaisi menettää vapauttaan tai pelkäävät suhteessa tylsistymistä, kirjoittaa Aron.

Koenkin tärkeäksi löytää ihmisen, joka hyväksyy minut juuri sellaisena kuin olen ja näkee erityisherkkyyden vahvuutena.

Mitä kannattaa huomioida, jos tapailee erityisherkkää?

Ei kannata heti pelästyä erityisherkän avoimuutta, suuria tunteita ja intensiivisyyttä, vaan olisi hyvä sallia herkän olla sellainen kuin on. Me myös huomaamme kaiken – ne pienetkin asiat. Analysoimme kaikkea kokemaamme ja näkemäämme, tahdoimme tai emme. Meillä on niin sanotusti tuntosarvet pystyssä 24/7.

Lisäksi erityisherkillä on vahva intuitio ja usein luotammekin siihen – ehkä sitä kannattaa myös toisen välillä kuunnella. Keskustelu ja hyvä kommunikaatio on meille erityisen tärkeää. Jos uskaltaa antaa ja avata itseään erityisherkälle, saa myös itse paljon. Tarvitsemme kuitenkin paljon omaa aikaa palautuaksemme, myös niistä kivoista asioista, eli tasapaino oman tilan ja läheisyyden suhteen on tärkeää.

Toiselta osapuolelta tarvitaan myös kärsivällisyyttä, empatiakykyä ja aitoa halua tutustua herkkyyden moniin ominaisuuksiin. Pienet asiat myös merkitsevät meille enemmän kuin arvaatkaan. Meille läsnäololla, huomionosoituksilla, kosketuksella, äänenpainolla, katseilla ja sanavalinnoilla on valtavan suuri merkitys.

Kun meidän kanssa syntyy yhteys ja luottamus, me annamme toiselle todella paljon sekä tarjoamme hyvin rikasta ja värikästä elämää. Ja koska rakastamme läheisyyttä ja toisen huomioimista, erityisherkkä harvoin jättää ketään kylmäksi! Meiltä saa usein sellaista rakkautta ja lämpöä, jonka syvyyttä ei voi ymmärtää, ellei sitä itse koe.

Jos uskaltaa antaa ja avata itseään erityisherkälle, saa myös itse paljon.

10 lempeää vinkkiä erityisherkälle sinkulle – näin olet itsesi puolella:

  1. Tutustu itseesi. Itsetuntemus on lähtökohta kaikelle.
  2. Luota itseesi ja intuitioosi.
  3. Arvosta herkkyyttäsi ja huolehdi omasta ajasta.
  4. Puhu avoimesti herkkyydestäsi äläkä yritä olla jotain muuta.
  5. Vältä kertomasta itsestäsi ihan kaikkea ensitapaamisella.
  6. Älä koskaan muuta itseäsi kenenkään toisen takia.
  7. Älä tyydy. Ansaitset vain parasta.
  8. Uskalla heittäytyä äläkä pelästy, jos alun huuman jälkeen tunteet hieman viilenevät.
  9. Ole ensisijaisesti itse itsesi paras puoliso.
  10. Opettele ensin rakastamaan itseäsi ja sitten vasta toista.

Haluatko apua erityisherkkyyden tai itsensä puolella olemisen suhteen? Tutustu Annukan Lempeämpi valmennukseen ja lataa maksuton Herkkyys voimavaraksi -työkirja.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image