Kuinka kauan erosta toipuminen kestää ja miten erosta selviää ehjänä? – 8 kysymystä eroasiantuntijalle

Miten eroa kannattaa käsitellä? Mitä eron jälkeen ei kannata tehdä? Entä mikä voi saada eronneen hehkumaan niin, että ystävät kyselevät, onko hän rakastunut? Seksuaaliterapeutti ja 20 vuotta eroasiantuntijana toiminut Marika Rosenborg vastaa kysymyksiin erosta ja antaa toivoa kriisin keskelle.

Eroasiantuntija ja seksuaaliterapeutti Marika Rosenborg (Kuva: Samuel Glassar)

1. Mikä on suomalaisten yleisin syy eroon?

– Harvoin eroon on yhtä syytä. Monet asiat vaikuttavat matkan varrella. Ne asiat, joista suomalaiset riitelevät, ovat kotityöt, seksi, lasten kasvatus, raha ja yhteinen aika. Mutta ne eivät ole niitä asioita, joiden takia ihmiset eroavat. Erojen yleisin syy on tunneyhteyden katkeaminen ja läheisyyden puute, joita voidaan kuvata vaikka erilleen kasvamiseksi.

– Eron taustalla on usein ei niin näkyviä syitä, jotka voivat olla ihmiselle itselleenkin vähän epämääräisiä. Taustalla voi olla esimerkiksi oma identiteettikriisi, joka saa näkemään parisuhteen eri valossa kuin ennen.

2. Onko ero mielestäsi hyvä vai huono asia?

– Ero voi olla hyvä tai huono asia. Yleensä se on molempia. Olennaista on se, haluaako ihminen itse tehdä siitä kasvukokemuksen. Asiakkaani usein pohtivat, että onko oikea päätös lähteä vai jäädä. Näen, että kumpi tahansa päätös voi johtaa hyvään tai huonoon lopputulokseen. Ajattelen, että tärkeää on ylipäätään tehdä joku valinta. On ihmisiä, jotka vuosikausia miettivät, pitäisikö sanoa kumppanille, että ei halua jatkaa suhdetta. Mutta sekin on kuitenkin päätös, että jää suhteeseen.

KATSO KOKO MARIKA ROSENBORGIN HAASTATTELU VIDEOLTA:

3. Mitkä ovat yleisimpiä tunteita eron kynnyksellä?

– Ennen eropäätöstä vaikein tunne on ehdottomasti ahdistus. Eron jälkeen, jos eroa on pohtinut pitkään, saattaa päällimmäinen tunne olla helpotus. Jos taas on tullut jätetyksi odottamatta, päällimmäisiä tunteita ovat usein hätäännys, shokki, suru, viha, hämmennys, häpeä…

Kaikki tunteet ovat ok, vaikka mieli yrittäisi sanoa, että hankalia tunteita pitäisi jotenkin vältellä. Eteenpäin pääsemisen kannalta pitäisi löytää rohkeutta kohdata ne tunteet.

4. Miten tunteitaan voi lähteä kohtaamaan ja tutkimaan?

– Ajattelen, että vaikeassa elämäntilanteessa ei kukaan selviä yksin – eikä tarvitse. Apuna voi olla esimerkiksi kirja tai hyvinvointikortit mutta ennen kaikkea tärkeää on jakaa ajatuksia toisen ihmisen kanssa, terapeutin kanssa tai ystävän kanssa tai vaikkapa eroryhmässä vertaistuen avulla.

Olennaista on, että on halukas tutkimaan omia tunteitaan ja kokemaan kaikkia niitä värejä, joita ero tuo mukanaan. Siinä vaiheessa ollaan jo pitkällä. Valitettavasti on myös ihmisiä, jotka eivät halua lähteä prosessiin tai ratkaisevat sen jotenkin kieltämällä tilanteen: lähtemällä heti uuteen suhteeseen, välttelemällä niitä vaikeita tunteita tai projisoimalla kaikki vihan tunteensa ex kumppaniin.

Marika Rosenborgin Erohehku-kortit (Hidasta elämää, 2022) ovat väline eroa pohtivalle tai eronneelle selvitä elämässä eteenpäin ajatusten ja tunteiden kanssa.

5. Mitä eron käsittelyyn kuuluu ja kuinka kauan se kestää?

– Eron käsittelyyn kuluu kaikilla ihmisillä ainakin vuoden päivät. Jos joku sanoo, että ero on taputeltu parissa kuukaudessa, niin kyllä silloin aina vähän epäilykset herää. Ei ole harvinaista, että eron käsittelyyn kuluu muutamakin vuosi.

Käsittely ei tietenkään tarkoita sitä, että tipahtaa kuiluun ja nousee sieltä. Prosessissa on erilaisia vaiheita, ja vaikeita hetkiä voi tulla vielä vuodenkin jälkeen, mutta olennaista on, että ajan kuluessa vaikeat hetket ovat aina vain lyhyempiä.

6. Pitääkö eron jälkeen olla yksin, vai voiko eroa käsitellä uudessa suhteessa?

– Eroa voi käsitellä uudesta suhteesta käsin. Ei ole suositeltavaa aloittaa uutta suhdetta heti eron jälkeen, sillä on niin paljon itsetutkiskeluun liittyviä asioita, joita olisi hyvä käsitellä ensin yksin. Olisi hyvä, jos edellisestä suhteesta voisi oppia ja hyödyntää niitä asioita sitten uudessa suhteessa.

Elämä ei kuitenkaan aina mene niin. Silloin on suurta rakkautta, jos uusi kumppani voi tehdä tilaa eron käsittelylle uudessa suhteessa eikä koe sitä uhkaksi tai haitalliseksi, vaan ymmärtää, että menneisyyden käsittely hyödyttää molempia suhteessa.

Ajattelen, että kaikkien elämänkriisien kohdalla on niin, että meitä hyödyttää se, että kohtaamme ne ajallaan, silloin kuin ne tulevat. Mutta koskaan ei ole myöhäistä. Esimerkiksi eroseminaareissani käy ihmisiä, joiden erosta voi olla jo vuosia aikaa, mutta he ovat havahtuneet siihen, että uusissa suhteissa tapahtuu aina näitä samoja asioita, jotka vaativat käsittelyä.

7. Sinulta on ilmestynyt Erohehku-nimiset hyvinvointikortit, jotka tukevat ihmistä eroprosessin aikana. Minkälaisia ovat korteissa kuvaamasi kolme vaihetta?

Herääminen on radikaalin hyväksynnän vaihe. Hyväksyt, että et voi vaikuttaa menneeseen, mutta voit vaikuttaa omaan asenteeseen ja omien tunteiden kanssa olemiseen. Herääminen kutsuu tuntemaan, mitä nyt tapahtuu. Hyväksymään sen, että tämä sattuu ja ottaa aikansa, mutta kun hyväksyn ja käsittelen asian, selviän tästä paremmin.

Hellittäminen on prosessia, jossa pyritään hyväksymään tilanne sellaisena kuin se on, vaikka se ei mielestäsi olisi hyvä niin. Se on lisäksi myötätuntoa ja lempeyttä ja suostumista siihen, mitä nyt tapahtuu. Sen myöntämistä, että kun suhteessakaan kaikki ei ollut sinun varassasi, niin ei ole nytkään, ja saat tarvita muita ihmisiä ja apua itsellesi.

Hehkun vaiheessa on päästy sen verran eteenpäin, että irrottautuminen ex-puolisosta on tapahtunut. Voimakkaita negatiivisia tunteita häntä kohtaan ei enää herää, ja kommunikaatio on parempaa. Olet käsitellyt sen, että eron syyt liittyvät myös sinuun. Olet hyväksynyt, että ihmissuhteen arvo ei ole sen pituudessa, vaan lyhyetkin ihmissuhteet voivat olla tärkeitä. Se, että ihmissuhde päättyy, ei ole epäonnistuminen tai merkki sitä, että olette tehneet virheen. Teidän matkanne tuli päätökseen ja nyt tulee jotain uutta.

Kun näitä teemoja käsittelee tarpeeksi itsensä kanssa, voi todella kokea erohehkun, jossa kokee saaneensa itsensä takaisin ja näkee uuden elämän todellisena mahdollisuutena. Parhaimmillaan erohehkusta asetutaan hyvään sisäisen turvan olotilaan, jossa voidaan rakentaa omaa, uudenlaista tulevaisuutta – joko yksin tai uudessa suhteessa.

Erohehku-korteissa jokainen teema on värikoodattu: Kortteja voi käyttää erottelemalla värit oman prosessin mukaiseksi tai niitä voi käyttää kokonaisena pakkana.

8. Mitä haluaisit sanoa eroa pohtivalle tai eron keskellä olevalle?

– Jos ahdistava olo on jatkunut pitkään eikä päätöstä erosta ole pystytty tekemään, kannustan päätöksentekoon, jotta tapahtuisi jotain konkreettista eteenpäin vievää, vaikkapa asumusero. Ettei jäisi siihen päättämättömyyden tilaan. Jos kumppani ei suostu prosessoimaan asiaa, ala tehdä päätöksiä itse, oman itsesi ja hyvinvointisi takia.

Eron keskellä olevalle haluan sanoa, että tämäkin menee ohi. Anna itsellesi aikaa. Älä pelkää tunteita, sillä tunteet ovat tarkoituksenmukaisia. Ole lempeä itsellesi, sillä nyt on se aika, kun itsemyötätunnolle on käyttöä.

 

Kurkkaa TÄSTÄ uudet Erohehku -kortit, jotka ovat sinulle, joka…

…olet eron keskellä tai harkitset eroa.
…olet eronnut ehkä jo kauan aikaa sitten, mutta palaat yhä miksi-kysymysten äärelle.
…koet hankalia tunteita eroon liittyen, etkä löydä uutta suuntaa.
…haluat parantaa itsetuntemustasi uuden elämänvaiheen alussa sekä vahvistua ja oppia hyväksymään uuden elämäntilanteen.
…haluat antaa anteeksi itsellesi tai eksällesi.
…haluat vahvistaa kiitollisuutta mennyttä aikaanne kohtaan.
…haluat oppia hyväksymään erosi.
…toimit auttamistyössä, esimerkiksi terapeuttina.
…haluat auttaa eronnutta ystävääsi pääsemään eteenpäin elämässään antamalla nämä kortit lahjaksi.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image