Suodatinkahvin valmistus kotona: Kuinka valita itselle sopiva valmistustapa, suodattimet ja pavut?

Kahvinvalmistusta voidaan pitää jo pyhänä osana päivittäistä aamurutiinia miljoonien ihmisten keskuudessa ympäri maailmaa. Kahvinjuojia ja kahvinjuontiin liittyviä perinteitä on lukuisia, kuten myös valmistustapoja. Ei ole mikään salaisuus, että meille suomalaisille tiputettu tai suodatinkahvi on suosituin valinta. Jotkut ovat vakiinnuttaneet oman tapansa valmistaa täydellinen kupillinen kahvia, kun taas toiset saattavat vielä haluta tutkia eri vaihtoehtoja tai etsiä käteviä vinkkejä tehostamaan jo hyväksi todettua menetelmää. Tässä artikkelissa kerromme lisää tärkeimmistä suodatinkahviin liittyvistä aiheista – valmistusmenetelmistä, suodattimista ja pavuista.

Haudutusmenetelmän valinta: Manuaalinen vai Automaattinen?

Suodatinkahvia voi valmistaa yleisesti ottaen kahdella eri tavalla – manuaalisesti, esimerkiksi V60- tai Chemex-työkaluilla tai automaattisesti, esimerkiksi klassikon maineen saavuttaneella Moccamaster-keittimellä, mikä onkin paljon kätevämpi vaihtoehto, jos haluat valmistaa suuria määriä kahvia. Miten valita itselle sopiva vaihtoehto? Pidä mielessä tekijät, kuten aika ja vaiva, jonka olet valmis käyttämään kahvisi valmistukseen sekä se, kuinka monelle kahvia on tarkoitus keittää. Ota lisäksi huomioon haluatko juoda kahvisi heti tai vai siemailla sitä hiljalleen päivän mittaan? Kun olet löytänyt vastaukset kaikkiin näihin kysymyksiin, löydät myös itsellesi parhaiten sopivan menetelmän. Manuaalisesti tapahtuva kahvinvalmistus vaatii seisoskelua keittimen ääressä ja aktiivista osallistumista prosessiin, erityisesti kaatovaiheessa. Kuvittele tämä tilanne – kaadat vettä varovasti keittimestä paperisuodattimen läpi samalla varmistaen, että vesi on juuri tietyssä lämpötilassa. Käytät lisäksi hyväksi todettuja kaatoliikkeitä ja menetelmiä kaataessasi kuumaa vettä, jotta varmistut uuttoprosessin moitteettomasta lopputuloksesta. Jos tämä kuulostaa liian suurelta vaivalta, voit jättää suurimman osan työstä kahvinkeittimen huolehdittavaksi, joka tekee kaikkein puuduttavammat työvaiheet puolestasi. Voit toimia haudutusprosessin päällikkönä ja napsauttaa muutamaa painiketta määrittääksesi, keitetäänkö kahvia kahdelle hengelle vai koko perheelle ja vieraille tai voit jopa päättää asettaa keittimen pitämään kahvia valmiiksi lämpimänä.

Kiinnitä huomiota paperisuodattimiin

Suodattimen käyttö on ehdoton osa kahvinkeittoprosessia. Se saattaa vaikuttaa vain turhalta ohuelta paperisuikaleelta, mutta on itse asiassa keskeinen osa onnistuneen kahvikupillisen valmistusta. Ennen saksalaisen kotiäidin Melitta Bentzin suurta saavutusta, eli paperisuodattimen keksimistä, ihmiset käyttivät muita suodattimia, kuten esimerkiksi pellavakankaita estääkseen jauhon sekoittumista kahvin sekaan. Bentz keksi idean paperisuodattimen käytöstä, kun hän sai tarpeekseen kitkerästä mausta, joka syntyi kahvin ollessa pidempään kosketuksissa kuuman veden kanssa pellavakankaiden käyttämisestä johtuen. Tosiasia on, että paperisuodattimen ansiosta pystymme nyt pitämään kahvin poissa suodattimesta liiallisia aikoja ja valutamme sitä jauhojen läpi vain niin kauan, kun on tarpeellista hyvän maun saavuttamiseksi. On tärkeää käyttää laadukkaita paperisuodattimia, sillä ne ovat juuri oikeanlaisia tiheydeltään ja vahvuudeltaan, jotta ne eivät hajoa heti kostuttuaan ja pitävät jauhon kunnolla pesässään. Kiinnitä myös huomiota paperisuodattimen kokoon, koska kahvinkeittimestä riippuen voidaan tarvita erikokoisia suodattimia. Liian suuri tai pieni suodatin voi olla hankaloittava tekijä, tai vielä pahempaa – pilata koko haudutuksen. Useimmat kahvinkeitinvalmistajat valmistavat omia merkkisuodattimiaan, jotka sopivat täydellisesti erityyppisiin malleihin. Saatat myös juuttua pähkäilemään tehdessäsi valintaa valkaistun tai valkaisemattoman suodattimen välillä, mutta tosiasia on, että sillä ei ole juurikaan vaikutusta maun kannalta. On suositeltavaa valuttaa vettä suodattimen läpi ennen keittämistä, kumpaa tahansa mallia käytätkään, jotta kahviin ei tule paperista makua. Muista kuitenkin, että jos käytät valkaistua suodatinta ja se vahingossa repeää, siitä voi irrota palasia kahvin sekaan, jolloin kahviin saataa erittyä epämiellyttävää valkaisuaineiden ja kemikaalien makua. Valkaistut suodattimet eivät tämän lisäksi ole kovin ympäristöystävällisiä.

Miten valita paras kahvi suodatinvalmistukseen?

Kahvi voi maistua valmistustavasta riippuen hieman erilaiselta – kokeile suodatinmenetelmää samoilla pavuilla mitä käytät espressokeittimessäsi ja huomaat nopeasti, että kahvit ovat kuin eri maailmoista. Tämän vuoksi monet kahvilat ja kahvimyymälät merkitsevät kahvinsa valmistustavan mukaan, varsinkin jos ostat ne jo valmiiksi jauhettuina. Jauhaminen onkin avainasemassa, sillä kahvijauhon on oltava karkeudeltaan tietyntyyppistä, jotta käytettävä valmistusmenetelmä tuo kahvin parhaat maut esille. Valitse suodatinkahvillesi keskijauhatus- tai karkea jauhatusaste. Pienempikokoiset purut mahdollistavat veden valumisen kahvin läpi hitaasti pidentäen uuttoprosessia, jolloin saat kahvipavuistasi uutettua enemmän makua. Koska suodatinkahvin valmistuksessa ei käytetä painetta, on aika ratkaisevassa roolissa. Olethan kuitenkin varovainen, sillä liian karkeaksi jätetty kahvi maistuu herkästi liian laimealta, koska kuuma vesi valuu jauhon läpi yksinkertaisesti liian nopeasti. Liian hienoksi jauhettu kahvi voi puolestaan luoda hieman kitkerämmän lopputuloksen, koska kahvi seisoo liian pitkään suodattimessa (ollen myös vahvempaa!). Karvasta makua esiintyy enemmän tummemmilla paahtoasteilla, sillä suodatinkahvin valmistus kestää yleensä kauemmin kuin espresson (4-6 minuuttia vs. 20-30 sekuntia). Tämän vuoksi tummemmat kahvit, joissa voi olla jo valmiiksi karvaita vivahteita, voivat maistua erityisen vahvoilta . Kultainen keskitie on nimensä mukaisesti kahvi, joka on keskijauhettu ja jonka paahtoaste on kevyt- tai keskipaahto. On myös hyvä tietää, että kahvin ja veden suhteen tulisi olla; noin 60 grammaa kahvia litrassa makeaa vettä. Määrää voi säätää omien tottumusten mukaisesti. 

Lopuksi voidaan todeta, että kannattaa miettiä tarkasti ennen seuraavaa keittohetkeä, mikä valmistusmenetelmä on juuri sinulle oikea. Muista valita oikeantyyppinen paperisuodatin, hankkia pussillinen tuoreita papuja ja jauhaa ne käyttötarkoituksen mukaan, niin saat aina palkinnoksi kupillisen täydellistä kuumaa suodatinkahvia.

Artikkeli on mainosyhteistyö Kahvikaveri.fi:n kanssa

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image