Unohda nämä 10 latistavaa sananlaskua – ja ota käyttöön niiden uudet tulkinnat!

Tuntuuko omien vahvuuksien tunnistaminen ja muille ääneen sanominen vaikealta? Jos tuntuu, niin ei mikään ihme! Kenestä tahansa tuntuisi siltä, jos olisi elänyt lapsuuden, jossa huomio kiinnitettiin virheisiin onnistumisten ja vahvuuksien sijaan. Olet todennäköisesti elänyt kouluiän, jossa aineisiin ja kokeisiin merkittiin punakynällä vain virheet. Kenties kotonakin sait kuulla paljon varoituksia ja kieltoja. Opit ehkä vähitellen piilottamaan itseäsi, ottamaan varman päälle ja kuuntelemaan auktoriteettien mielipiteitä hyvästä elämästä.

Omien vahvuuksien ja osaamisen tunnistaminen onkin intohimojen tunnistamisen ohella tärkeimpiä kivijalkoja onnellisen (työ)elämän luomisessa.

10 itsetuntoa latistavaa sananlaskua uusine tulkintoineen

Itku pitkästä ilosta

Miksi ilon jälkeen pitäisi itkeä? Oletko joskus ajatellut: ”Tämä on liian hyvää ollakseen totta, kohta varmaan tapahtuu jotain kamalaa.” Minä olen! Ja toinen mehevä valhe, jota olen uskotellut itselleni: ”En ole ansainnut mitään näin hyvää!” Meidät on ohjelmoitu ajattelemaan, että jos saat hyvää, kohta tulee jotain ihan muuta. Mitään kauhean kamalaa ei ehkä olekaan tapahtumassa sinulle, vaikka hyvää olisi jatkunut pitkään!

Kel onni on, se onnen kätkeköön

Miksi onni pitäisi kätkeä muilta? Kerro nyt ihmeessä muille, jos sinulla menee hyvin! Hehän voivat saada siitä uutta energiaa oman elämänsä voimaannuttamiseen. Niin negatiivinen kuin positiivinenkin energia tarttuu, levitä siis reippaasti hyvää oloasi, kun sitä on. Hyvä olo, onni ja rakkaus vain lisääntyy sitä jakamalla.

Ken kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa

Saavutatko lopulta mitään isoa, jos pelkäät haasteita? Riskin ottajat saavat myös isoimmat palkinnot ja oppivat eniten. Tunnustele, minkä kokoiset riskit ovat sinulle sopivia. Kuuseen kurkottaja oppii taatusti enemmän kuin puun juurella seisoskelija. Mitä korkeammalle tavoittelet, sitä enemmän haluamiasi asioita kuitenkin saat, vaikket kaikkea aina saisikaan. Ken kuuseen ei kurkota, elää katajapensaassa ikänsä!

Lopussa kiitos seisoo

Miten niin vasta lopussa? Positiivinen palaute, jatkuva itsensä ja muiden kannustaminen sekä onnistumisten huomaaminen ovat parasta sytykettä tekemisen roihulle. Suomalaiset osaavat suorittaa ja ahkeroida, ja kokemukseni mukaan edes projektin lopussa ei välttämättä muisteta kiittää itseä. Kiitä, kannusta ja kehu itseäsi ja muita matkan varrella joka vaiheessa. Tunnista rajasi ja uskalla myös keskeyttää, jos voimavarat loppuvat.

Ei leikki leivässä pidä

Niin – mitähän siitä tulisi, jos töissä olisi kivaa? Vanhan kansan mukaan työt on työtä, hauskanpito on erikseen. Itse en voisi kuvitellakaan tekeväni työtä, jossa en saisi leikkiä ajatuksilla, ideoilla, kollegoiden kanssa ja valmennettavieni kanssa. Elämä ei ole niin vakavaa. Mitä luovempaa työtä teet, sitä tärkeämpää on rento flow-tila.

Mies tulee räkänokastakin, vaan ei tyhjän naurajasta

Olisikohan se parempi ratkaisu, jos kaikki vain mököttäisimme? Tämän takana saattaa olla se työnteon kulttuuri. Kuinkahan monen lapsena ääneen iloisesti ja vapautuneesti nauraneen ilo on tukahdutettu tuhahduksilla ja juuri tällä lannistavalla elämänviisaudella. Suomalaisille on kova pala, jos jollain on liian hauskaa liian usein – sehän tuo esiin oman synkkyyden. Otetaan nyt ihmeessä ilo irti kaikesta, mistä se milloinkin lähtee! Nauraminen laukaisee kehossamme hyvänolonhormoneja, joiden avulla teemme taas tehokkaammin töitäkin.

Vanha koira ei opi uusia temppuja

Oletko ajatellut, että olet liian vanha tekemään jotain? 90-vuotiaan mummoni mielestä hän on liian vanha juomaan viiniä kesäisellä terassilla. Ystäväni mielestä hän on liian vanha vaihtamaan alaa 40-vuotiaana. 10-vuotiaan tyttöni mielestä hän on liian vanha katsomaan Muumeja. Uskot siihen tai et, molemmissa tapauksissa olet oikeassa. Hiljennä siis sisäinen kriitikkosi ja kohtaa epäonnistumisen pelkosi. Ihminen toimii uskomustensa mukaan ja sen mukaiset ovat myös tulokset.

Vaatimattomuus kaunistaa

Vai kaunistaako totuus paremminkin? Ehkä, jos toisella puolella on kerskailu ja ylimielisyys. Liika vaatimattomuus uuden uran luomisessa vie kuitenkin sinulta upeita mahdollisuuksia. Jos osaat kertoa rehellisesti vahvuutesi ja kehittymiskohtasi, olet vakuuttava. Kerro, mistä olet ylpeä ja mikä sujuu. Tuleva työnantajasi luottaa osaamiseesi, jos sinäkin luotat siihen. Palkkakehityksen kannalta vaatimattomuus ei myöskään näy pankkitilillä.

Laiska töitään luettelee

Vai olisiko töiden luetteleminen kuitenkin merkki itsearvostuksesta? Tähän törmään valmentajana usein: ”Kyllä se pomo varmasti sitten jossain vaiheessa huomaa uurastukseni ja antaa ylennyksen/palkankorotuksen/kehun.” No, ei välttämättä! Kerro pomollesi, mitä toivot työltäsi.

Arvonsa mies ansaitsee, vaan ei ylistystä

Voiko aitoa arvostusta osoittaa koskaan liikaa? Ennen uskottiin, että lapsi menee pilalle liialla kehumisella.  Moni vanhempi on noudattanut kuuliaisesti neuvolan oppeja. Seurauksena on satoja tuhansia aikuisia, jotka hakevat hyväksyntää ja rakkautta itsensä ulkopuolelta ylisuorittamalla. Älä siis säästele kannustavia sanoja, jos niitä jostain ihmisestä ajattelet!

 

Vinkki arkeen: Listaa päivän päätteeksi aikaansaannoksesi ja onnistumisesi ja taputa itseäsi olalle. Hyvä sinä!

 

***

Lue lisää Riikan ura- ja hyvinvointivalmennuksista ja seuraavasta uramuutosryhmästä: www.riikkapajunen.fi

 

 

 

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image