Runeberginpäivä lähestyy. Nämä leivonnaiset ovat yksi suosikeistani omenapiirakan- ja porkkanakakun rinnalla. Kehittelin itselleni tyypilliseen tapaan reseptistä maistuvan, helpon ja terveellisemmän version. Ajatukseni on nimittäin tarjota näitä minikokoisia herkkuja myös perheen pienimmille ja silloin suosin aina vähempää sokerikuormaa arjessa. (Eikä sokerin vähentäminen ole meille aikuisillekaan pahitteeksi..)
Nämä Runebergin tortut ovat luontaisesti gluteenittomia ja ne ovat valmistettu ilman valkoista sokeria. Valkoisen sokerin korvaa tässä reseptissä ravinnerikkaampi makeutusvaihtoehto: kookos-tai intiaanisokeri. Valmistin myös vadelmasoseen itse. Mielestäni vadelmien oma makeus, pienellä kirpakkuudellaan toimivat sellaisenaan soseessa.
Vadelmahillon viereen tulevan perinteisen tomusokerikuorrutteen voit korvata vaikkapa kookoskermaraidalla.
Minikokoiset gluteenittomat Runebergin tortut
(ohjeesta tulee noin 12 minikokoista Runebergin torttua)
100 g voita
1 dl kookos-tai intiaanisokeria
1 kananmuna
1,5 dl kaurajauhoja
0,5 dl mantelirouhetta
1 dl mantelijauhoja
1 t psylliumia
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 dl piimää
ripaus suolaa
VAIHE 1) Vaahdota huoneenlämpöinen voi sekä valitsemasi sokeri
VAIHE 2) Vatkaa joukkoon kananmuna
VAIHE 3) Yhdistä kaikki kuivat aineet ja lisää ne taikinan joukkoon vuorotellen piimän kanssa
VAIHE 4) Paista uunin keskiosassa 200 asteessa, noin 20 minuuttia
VAIHE 5) Kostuta Runebergit ja lusikoi koristeet päälle
Vadelmahillo-ohje
200g pakastevadelmia
1 tl vanilja pastea/ tai raastettua vaniljaa
1 tl psylliumia
VAIHE 1) Kiehauta vadelmat kattilassa ja sekoita lusikalla siten, että vadelmat soseutuvat (et tarvitse keittämiseen vettä)
VAIHE 2) Lisää kiehautetun vadelmasoseen joukkoon vanilja sekä psyllium ja anna seoksen jäähtyä
Kostutus
0,5 dl kuumaa vettä
(aikuisten torttuihin: 0,5 dl punssia, rommia, konjakkia, mantelilikööriä tms..)
1 rkl kookos-tai intiaanisokeria
VAIHE 1) Kiehauta vesitilkka kattilassa ja sekoita joukkoon loput aineet