Läheisriippuvuuteen taipuvainen on usein ylikeskittynyt toiseen: Mitä hän oikein ajattelee? Olenko hänelle tärkeä? Mihin suhteemme menee? Ylikelaaminen tuntuu usein ahdistavalta, viikolla vaikea keskittyä muuhun tai niinkin tärkeään asiaan kuin omaan elämään.
Jatkuva ajattelu on usein yritystä ratkaista epävarmuuden ja epätietoisuudesta nousevaa turvattomuuden tunnetta. Mutta tunteita ei voi ratkoa ajattelemalla.
Jos huomaat toistuvasti ylianalysoivasi suhdetta tai toista ihmistä, pysähdy kysymyään itseltäsi: Miltä minusta nyt oikeastaan tuntuu? Jos taustalla on pelkoa ja turvattomuutta, ovat ne tärkeitä viestejä joita kannattaa tarkastella. On mahdollista että nuo tunteet tulevat menneisyydestä ja ovat kuin ylivirittynyt palohälytin, joka soi silloinkin kun hella ei ole edes päällä.
Usein on myös niin että turvattomuus viestii tarpeesta tulla kuulluksi. Tarpeesta selkeyttää jotain. Siellä taustalla on jokin syvempi tarve. Voitko kuulla sen itse, vaikka toinen ei ehkä pystyisi siihen vastaamaan?
Entä miten voisit kääntää huomiosi SINUUN? Ja sinun ainutlaatuiseen elämään? Sillä joskus käy niin, että olemme niin keskittyneitä toisen kelailuun, että oma elämä ja se mihin voi oikeasti vaikuttaa lähtee sivuluisuun.
Emme voi valita ajatuksiamme, mutta voimme valita mitä ajatuksia lähdemme seuraamaan tai ruokkimaan.
TOIMITUKSEN VINKKI: Miten tunnistaa omia tunteita ja alkaa ymmärtää itseä paremmin?
Miten tunnistan tunteeni? Miten syventää yhteyttä tunteisiin? Miten tunnetaitoja voi harjoitella?
Ymmärrä tunteitasi -kortit auttavat tutustumaan ja syventämään yhteyttä tunteisiin – tuttuihin, toistuviin, vieraileviin ja myös niihin itselle tuntemattomimpiin.
Eevi Vuoriston Ymmärrä tunteitasi -kortit ovat Sinulle, joka…
…haluat olla syvemmin yhteydessä tunteisiisi
…haluat oppia terveitä tunnetaitoja
…haluat lisätä itseymmärrystä ja myötätuntoa niin itseäsi kuin muitakin kohtaan.
Voit tutustua kortteihin TÄÄLLÄ.
Katso lisää videolta, jossa puhun aiheesta laajemmin.