Herkän hermoston rauhoittaminen – 6 keinoa rentoutumiseen ja palautumiseen

 


Vetäydyin koko kesäksi luonnon helmaan. Halusin sulkea pois ärsykkeet ja antaa itselleni sitä, mitä eniten kaipasin: luontoyhteyttä, rauhaa ja mahdollisuuden pysähtyä kuulostelemaan omia tarpeitani ja toiveitani. Tauko – ja samalla hermoston rauhoittaminen – tuli todella tarpeeseen ja muistutti rauhoittumisen, luontoyhteyden ja itsensä kuuntelun tärkeydestä.

Luo itsellesi hyviä rutiineja

Ärsykkeet vievät etenkin herkän ihmisen helposti mukanaan, ellei itsestään pidä huolta. Silloin kertyy stressiä ja yhteys itseen heikkenee. Kannattaakin luoda rutiineja, joilla saa rauhoitettua itsensä. Voit vaikka sisustaa kotiisi huoneen tai nurkkauksen, joka huokuu levollisuutta. Voit uppoutua hetkeksi rauhoittaviin mielikuviin, kuunnella kaunista musiikkia tai rentouttaa itseäsi lempeän liikunnan avulla. Voit hakeutua veden äärelle tai etsiä lähimetsästä oman voimapaikkasi. Keinoja on monia. 

Vinkkejä hermoston rauhoittamiseen

Koostin tähän kuusi asiaa, jotka auttavat rentoutumaan ja purkamaan mahdollista ylivirittyneisyyttä.

1. Painon tunne rauhoittaa

Painon ja paineen tunne auttavat rauhoittamaan hermostoa. Esimerkiksi painavan esineen kantaminen, voimaharjoittelu tai kehonpainoharjoittelu, painopeiton alla lepääminen, ja hiekalla tai siemenillä täytetyn tyynyn laittaminen harteille tai syliin ovat keinoja päästä takaisin rauhoittavaan kehoyhteyteen. 

2. Kosketus tyynnyttää mieltä

Kosketuksessa yhdistyvät rauhoittava paineen tunne ja läheisyys. Läheisyys ja kosketus antavat keholle myös annoksen hyvänolon hormonina tunnettua oksitosiinia. Voit myös antaa itse itsellesi tyynnyttävän halauksen, helliä lemmikkiä tai halata pehmolelua.

3. Ravistelu rentouttaa kehoa

Stressi kerryttää kehoon ja hermostoon jännittynyttä energiaa. Oloaan voi helpottaa ravistelemalla kehoa. Voimme ottaa tässä mallia eläimistä, jotka täristävät stressaavan tapahtuman aikana kertyneen energian pois lihaksistaan. TRE (Tension, Stress & Trauma Release Exercise) on yksinkertainen stressinpurkuharjoitus, jota voi käyttää käynnistämään tämän luonnollisen palautumismekanismin. Lisätietoa löydät mm. TRE Finlandin sivuilta.

4. Lämpö hellii hermostoa

Lämmöntunne on aistimus, jolla on rauhoittava vaikutus. Auringonpaiste iholla, lämmin kylpy, saunan lempeä lämpö ja kosteus tai lämmin jyvätyyny harteilla tai vatsalla rauhoittavat hermostoa tuntoaistin välityksellä. 

5. Keskittymisharjoitus kirkastaa ajatukset

Keskittymis- tai mindfulness-harjoitus on avuksi mielen ja kehon tyynnyttämisessä. Viemällä huomiosi tarkoituksellisesti ympäristöön ja pois mielessä juoksevista ajatuksista, annat hermostollesi signaalin, että kaikki on hyvin. Kokeile seuraavaa:

  1. Istu mukavasti, hengitä ja rentoudu. 
  2. Kun olet valmis, vie katseesi hitaasti esineestä/asiasta toiseen.
  3. Jokaisen esineen tai asian kohdalla, nimeä se ääneen.
  4. Hae katseellasi eritoten sinua miellyttäviä asioita. Jos jokin miellyttää erityisesti, voit tutkia sitä hetken pidempään.
  5. Jatka kunnes huomaat rauhoittuneesi.

6. Ärsykkeiden vähentäminen keventää oloa

Maailma on tulvillaan ärsykkeitä. Etenkin erityisherkän ihmisen hermosto poimii näitä ärsykkeitä ympäristöstään sen verran valppaasti, että se on usein kuormittavaa. Ärsykkeiden vähentäminen on hyväksi ihan kaikille. Sammuta älylaitteet, sulje tv ja radio, hakeudu hiljaisuuteen, helli nenääsi tuoksuttomuudella tai lempituoksullasi, pukeudu mukavimpaan kotiasuusi, käy kelluntatankissa lepäämässä, lepuuta silmiäsi katsomalla kaukaisuuteen. Voit myös miettiä, miten voisit minimoida kuormittavat ärsykkeet arjessasi ja lisätä elinympäristöösi hyvää tekeviä elementtejä. 

Lisää keinoja herkän hyvinvoinnin parantamiseen, omien tarpeiden tunnistamiseen ja niistä huolehtimiseen löydät esimerkiksi näistä:

Herkän voimakortit

Erityisherkän päiväkirja

Helpotusta erityisherkän elämään -kirja

 

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image