6 keinoa rauhoittaa herkkää hermostoa

 

Vetäydyin koko kesäksi luonnon helmaan. Halusin sulkea pois ärsykkeet ja antaa itselleni sitä, mitä eniten kaipasin: luontoyhteyttä, rauhaa ja mahdollisuuden pysähtyä kuulostelemaan omia tarpeitani ja toiveitani. Tauko tuli todella tarpeeseen ja muistutti rauhoittumisen, luontoyhteyden ja itsensä kuuntelun tärkeydestä.

Luo itsellesi hyviä rutiineja

Ärsykkeet vievät etenkin herkän ihmisen helposti mukanaan, ellei itsestään pidä huolta. Silloin kertyy stressiä ja yhteys itseen heikkenee. Kannattaakin luoda rutiineja, joilla saa rauhoitettua itsensä. Voit vaikka sisustaa kotiisi huoneen tai nurkkauksen, joka huokuu levollisuutta. Voit uppoutua hetkeksi rauhoittaviin mielikuviin, kuunnella kaunista musiikkia tai rentouttaa itseäsi lempeän liikunnan avulla. Voit hakeutua veden äärelle tai etsiä lähimetsästä oman voimapaikkasi. Keinoja on monia. 

Vinkkejä hermoston rauhoittamiseen

Koostin tähän kuusi asiaa, jotka auttavat rentoutumaan ja purkamaan mahdollista ylivirittyneisyyttä.

1. painon tunne

Painon ja paineen tunne auttavat rauhoittamaan hermostoa. Esimerkiksi painavan esineen kantaminen, voimaharjoittelu tai kehonpainoharjoittelu, painopeiton alla lepääminen, ja hiekalla tai siemenillä täytetyn tyynyn laittaminen harteille tai syliin ovat keinoja päästä takaisin rauhoittavaan kehoyhteyteen. 

2. kosketus

Kosketuksessa yhdistyvät rauhoittava paineen tunne ja läheisyys. Läheisyys ja kosketus antavat keholle myös annoksen hyvänolon hormonina tunnettua oksitosiinia. Voit myös antaa itse itsellesi tyynnyttävän halauksen, helliä lemmikkiä tai halata pehmolelua.

3. ravistelu

Stressi kerryttää kehoon ja hermostoon jännittynyttä energiaa. Oloaan voi helpottaa ravistelemalla kehoa. Voimme ottaa tässä mallia eläimistä, jotka täristävät stressaavan tapahtuman aikana kertyneen energian pois lihaksistaan. TRE (Tension, Stress & Trauma Release Exercise) on yksinkertainen stressinpurkuharjoitus, jota voi käyttää käynnistämään tämän luonnollisen palautumismekanismin. Lisätietoa löydät mm. TRE Finlandin sivuilta.

4. lämpö

Lämmöntunne on aistimus, jolla on rauhoittava vaikutus. Auringonpaiste iholla, lämmin kylpy, saunan lempeä lämpö ja kosteus tai lämmin jyvätyyny harteilla tai vatsalla rauhoittavat hermostoa tuntoaistin välityksellä. 

5. keskittymisharjoitus

Keskittymis- tai mindfullness-harjoitus on avuksi mielen ja kehon tyynnyttämisessä. Viemällä huomiosi tarkoituksellisesti ympäristöön ja pois mielessä juoksevista ajatuksista, annat hermostollesi signaalin, että kaikki on hyvin. Kokeile seuraavaa:

  1. Istu mukavasti, hengitä ja rentoudu. 
  2. Kun olet valmis, vie katseesi hitaasti esineestä/asiasta toiseen.
  3. Jokaisen esineen tai asian kohdalla, nimeä se ääneen.
  4. Hae katseellasi eritoten sinua miellyttäviä asioita. Jos jokin miellyttää erityisesti, voit tutkia sitä hetken pidempään.
  5. Jatka kunnes huomaat rauhoittuneesi. 

6. ärsykkeiden vähentäminen

Maailma on tulvillaan ärsykkeitä. Etenkin erityisherkän ihmisen hermosto poimii näitä ärsykkeitä ympäristöstään sen verran valppaasti, että se on usein kuormittavaa. Ärsykkeiden vähentäminen on hyväksi ihan kaikille. Sammuta älylaitteet, sulje tv ja radio, hakeudu hiljaisuuteen, helli nenääsi tuoksuttomuudella tai lempituoksullasi, pukeudu mukavimpaan kotiasuusi, käy kelluntatankissa lepäämässä, lepuuta silmiäsi katsomalla kaukaisuuteen. Voit myös miettiä, miten voisit minimoida kuormittavat ärsykkeet arjessasi ja lisätä elinympäristöösi hyvää tekeviä elementtejä. 

Kaipaatko vinkkejä itsestä huolehtimiseen ja erityisherkän hyvinvointiin? Kurkkaa uusi kirja:

 

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image