Rajaton yrittää miellyttää muita, mutta päätyy aiheuttamaan hämmennystä

Rajaton yksilö aiheuttaa toisissa ihmisissä epäluottamuksen tunteita. On hyvä ymmärtää, että rajattomuus aiheuttaa samaa tunnetta myös rajattomassa yksilössä itsessään. Kun koskaan ei voi itsekään tietää, että milloin vetää maton omien jalkojen alta, olo on turvaton oman itsensä kanssa. Aika haastava tilanne elää ja olla, jos edes henkilö itse ei varmista omaa selustaa. Kun yhteys omiin tunteisiin on heikko, niin voi seurata häilyvät rajat.

Rajojen asettamisen opettelu ei ole mitään avaruustiedettä, mutta vaatii järjestelmällisyyttä. Palataan siihen seuraavassa tekstissä, nyt käyn läpi kolme erilaista rajattomuuden muotoa, mistä saatat ehkä tunnistaa itsesi. Nämä seuraavat esiin nousseet kolme muotoa myös usein sekoittuvat keskenään eri tilanteissa. On olemassa muitakin teorioita asian suhteen, mutta tässä yksi.

 

Koskaan ei voi tietää, milloin vetää maton omien jalkojen alta.

 

Ensimmäisenä on tyyppi, missä rajoja ei ole ollenkaan. Tämän takana on usein ajatus siitä, että muiden tekeminen onnelliseksi määrittää omien rajojen asettamista. Omien rajojen asettaminen on itsekästä ja olen paha ihminen, jos asetan rajat. Mukana on usein oletus siitä, että muut tietävät miten minua tulee kohdella vaikka tilannehan menee juuri toisin päin: rajat näyttävät sen, miten minua tulee kohdella. Näin ollen muut eivät tiedä kuka olen, enkä oikein itsekkään tiedä.

Toinen rajattomuuden muoto on se, että rajat ovat erilaiset eri tilanteissa. Taustalla tarve miellyttää ja nyt tulee tärkeä kohta: tämä aiheuttaa erityisen paljon draamaa ihmisen ympärillä. Olet varmasti kuullut jonkun lähipiirin kuuluvan ihmettelevän toistuvaksi, että miksi ihmeessä hän vetää niin paljon haastavia vuorovaikutustilanteita puoleensa. Syy voi mahdollisesti olla epäselvissä rajoissa. Tällainen yksilö on helposti liikaa mukana muiden elämässä ja auttamassa yli oman jaksamisen. Yksilö ei näyttäydy ehjänä kokonaisuutena ja muiden on haastava tietää, että miten tämän seurassa tulisi olla.

 

Rajat näyttävät sen, miten minua tulee kohdella.

 

Kolmas muoto on tilanne, missä rajat on neuvoteltavissa. Tällainen henkilö sanoo usein ”kyllä” vaikka pitäisi sanoa ”ei”. Muiden on haastava jälleen luottaa, koskaan ei voi olla varma, että mitä rajaton vastaa. Sen lisäksi, että myös itse on haastava luottaa omaan tekemiseen niin tämä aiheuttaa kauttaaltaan turvatonta oloa. Samalla yksilö voi tuntea ulkopuolisuuden tunnetta.

Mielestäni mitä enemmän rajattomuuden maailmaan uppoutuu, sitä enemmän ymmärtää, kuinka surullista ja rumaa rajattomuus on. Karrikoiden rajaton usein haluaa miellyttää muita, mutta itseasiassa aiheuttaa vain enemmänkin hämmennystä ympärilleen sekä itselleen. Jos on tottunut elämään näin, niin omien rajojen asettaminen ei tapahdu ihan hetkessä. Asia ei myöskään ole niin monimutkaista, etteikö sitä kannattaisi lähteä kehittämään omassa tekemisessä.

Seuraavassa tekstissä lisää siihen liittyen, miten omia rajoja voi lähteä kehittämään ja samalla vuorovaikutustilanteet ympärillä selkeytyvät, draaman määrä vähenee, muiden luottamus itseä kohtaa kasvaa. Samalla oma olo on turvallisempi.

Tutustu Komulainen.eu nettisivuihin tästä. 


Kurkkaa uudet Riidan ratkaisu -kortit:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image