Entisen nyrkkisankarin 8 onnellisen elämän ohjetta – “Iloa ja kiitollisuutta ei annettu mulle, vaan ne oli etsittävä, otettava, rakennettava itse”

Teksti on tuotettu mainosyhteistyössä Like Kustannuksen kanssa.

Jarkko Stenius, kuvaaja Ville Juurikkala

Nyrkkisankarin paluu (Like Kustannus, 2021) kertoo kaunistelemattoman ja väkivaltaisen tositarinan siitä, miten Jarkko Stenius muuttui adrenaliinikoukussa olevasta huippu-urheilijasta pohjalle pudonneeksi katkokävelijäksi, joka lopulta oppi ottamaan vastuuta itsestään ja löysi elämäänsä tyyneyttä, tasapainoa ja onnellisuutta.

Jokainen meistä joutuu elämässään tilanteeseen, jossa ymmärrämme, että meidän täytyy muuttaa jotain. Muutoksen tekeminen ei kuitenkaan ole helppoa.

Matkalla vanhasta uuteen tulee väistämättä vastaan myös pettymyksiä ja epäonnistumisia, mutta niiden sietämistä voi oppia. “Ihmisyyteen kuuluu olla heikko, ja helpompaa olisi, jos kaikki sen myöntäisivät”, Stenius toteaa.

Tässä 8 onnellisen elämän oivallusta entiseltä nyrkkisankarilta.

1. On turha käyttää aikaansa menneisyyden katumiseen

“Minulla on vain yksi elämä enkä tiedä koska se loppuu, ja siksi kieltäydyn elämästä vajavaisuuksieni, pelkojeni ja heikkouksieni kautta.”

2. Yritä olla ajattelematta, mitä muut ajattelevat

“En voi muuttaa ihmisten ajatuksia. Voin muuttaa vain omaa käyttäytymistäni. Me emme ole sellaisia kuin me sanomme olevamme emmekä myöskään sellaisia kuin joku muu sanoo meidän olevan. Me olemme sitä mitä me teemme ja sitä mitä me jätämme tekemättä.”

3. Muutos ei usein tunnu hyvältä, kun se on kesken

“Muutokseni ikävintä aikaa oli se, kun en voinut enää tukeutua vanhoihin toimintatapoihin, ja uudet eivät vielä toimineet. Välillä mulla oli epäonnistunut olo, kun uusi suunta ei tuntunutkaan pelkästään hyvältä. Mutta ennen kaikkea tunsin itseni pieneksi ja yksinäiseksi. Tuntui kuin matkani olisi ollut pahimmassa vaiheessaan, ja niin se taisi ollakin.”

4. Yritä muuttaa mieluummin itseäsi kuin muita

“On ihmeellistä, että ihmiset opettavat lemmikkikoiransa kierimään ja tekemään muita temppuja, mutta kun pitäisi muuttaa omia käytöstapoja, nostetaan kädet pystyyn. Olen kiitollinen, että olen tehnyt työtä henkisen puoleni kanssa. Matka on ollut pitkä ja välillä vaikea, mutta sillä tiellä on kannattanut pysyä. Vanha suosikkitunteeni viha käy kylässä yhä harvemmin ja tietoinen läsnäoloni tässä hetkessä pysyy päivästä toiseen lähes katkeamattomana.”

5. Vaikka tuntisit nyt vain synkkiä tunteita, tulevaisuus voi olla toinen

“Vihaaminen on helppoa. Siksi niin monet jäävät siihen kiinni. Minä onnistuin taistelemaan itseni takaisin valoon. Iloa ja kiitollisuutta ei annettu mulle, vaan ne oli etsittävä, otettava, rakennettava itse.”

6. Läsnäolo on elintärkeää

”Mindfulness on hieno sana. En tiedä kuka sen on keksinyt, joku bisnesmies varmaan. Kiteytettynä se tarkoittaa, että me ollaan läsnä meidän elämässä. Ei koko ajan menossa johonkin. Ei valveunessa. Vaan tässä. Tietoinen läsnäolo on vastaus moniin – ehkä jopa kaikkiin – elämän ongelmiin. Tai ei se läsnäolo sun laskuja maksa, mutta läsnäolon kautta voi oivaltaa ne asiat, jotka tekevät elämästä merkityksellisen. Sen kautta voi löytää etsimänsä vastaukset.”

7. Tunnista ja tiedosta omat rajasi

“Omien rajojen puolustaminen anteeksi pyytelemättä on ollut yksi parhaista päätöksistäni. Olen ymmärtänyt, että tarvitsen paljon omaa aikaa, ja hyväksyn sen ominaisuuden itsessäni. Väsähdän sosiaalisissa tilanteissa aika nopeasti.

Myös somessa on tärkeää huolehtia rajoistaan. Muhun ottaa välillä yhteyttä ihmisiä, jotka luulevat, että olen ilmainen vas- tausautomaatti, jolta voi kysyä mitä vain. Annan itselleni oikeuden siirtää heidät roskakoriin vastaamatta mitään. Myöskään känniviestejä en enää jaksa. Jurrisössötyksestä on miljoona kilometriä oikeaan muutokseen.

Hukkasin puhelimeni sim-kortin vuosia sitten, ja sen mukana melkein kaikki numerot. Sen jälkeen en ole enää vastannut tuntemattomiin numeroihin. Muhun saa yhteyden vain somekanavien kautta ja sähköpostilla, ja mielestäni se riittää. Jos en jaksa keskustella jostain asiasta, sanon, että otetaan uusiksi joku toinen kerta. Ei maailma tarvitse enää supersuorittajia, jotka pystyvät kaikkeen. Koin tehneeni jo tarpeeksi, ja päästin irti.”

8. Onni tulee, kun ruokit hyvää

“Mistä onni tulee? Tekemällä niitä asioita, jotka ruokkivat onnen tunnetta ja jättämällä vähemmälle ne, jotka tuottavat pahoinvointia. — Ensimmäinen iso, hyvä oivallukseni elämässäni oli se, kun ymmärsin alkaa tavoitella omaa unelmaani, itseni näköistä elämää, en esimerkiksi äitini tai yhteiskunnan.”

Jarkko Steniuksen raa’an tositarinan Nyrkkisankarin paluu (Like Kustannus, 2021) löydät TÄÄLTÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image