Valittaminen, tyytymättömyys… Haastavia teemoja parisuhteissa (kuten toki muuallakin, mutta tämä kirjoitus keskittyy tutkimaan ilmiötä parisuhteen kontekstissa).
Tekopositiivisuus ei sekään toimi, mutta valituksellekaan ei ole viisasta antaa liikaa valtaa. Miten parisuhteessa tähän valittamis-ilmiöön voisi sitten suhtautua?
Kukaan ei ole aina positiivinen, kiitollinen, hyväntuulinen tai myötätuntoinen. Parisuhteessa tulee vääjäämättä näkyviin kokonainen ihmisyytemme, sekin, että joskus on tatti otsassa, joskus sanoo tyhmästi, joskus tuhahtelee pikkuasioille, tai mitä hyvänsä.
Ihmisenä oleminen sisältää myös monenlaista turhautumista, jännitystä ja epävarmuuden hetkeä. Olisi tietysti esimerkillistä, jos pystyisimme joka ikisen jännityksemme omistamaan purkamatta sitä tarpeettomasti muille. Mutta en usko, että olen itse tavannut ketään, joka siihen pystyisi. Teen itse parhaani, enkä silti todellakaan aina pysty.
Sen sijaan että alkaa valittamaan valittamisesta, on viisasta tulla uteliaaksi siitä, mitä valittamisen takana ihan oikeasti on.
▶️ Valittaminen on usein naamioitunut tarve tai itseltäkin piilotettu kaipuu.
Esim. -> “Olet ihan liikaa töissä” – Kaipaisin sinulta läsnäoloa. Kaipaisin huomiota tms.
▶️ Valittamisen takana voi myös olla jokin muu tunne, jota ei ole osannut/uskaltanut tunnistaa taikka ilmaista.
Esim. Valittamisen taustalla voi olla omaa jännitystä, pettymystä, surua tms.
Jos tekee mieli valittaa, kiinnostukaa siitä, mikä kaipuu tai tarve valituksen takana oikeasti on. Sitä ei ole aina välttämättä mahdollista täyttää, mutta jo kuulluksi tulo usein riittää.
Moni meistä on oppinut epäsuoran tavan viestiä vihjein, kiertotein ja sivupoluin. Aito ja läheinen parisuhde on kutsu harjoitella viestimään suoremmin – ja samalla vaatimatta.
Kommunikointi on monisyinen taitolaji, mutta alla olevan ”tukilauseen” avulla voi aloittaa harjoittelun vaikka heti.
Tunnen _____________ ja toivoisin sinulta _________________. Olisiko se mahdollista?
Joskus parisuhteessa nousee esiin syviä kaipuita ja toiveita, joita emme automaattisesti voi vaatia toista täyttämään. Turvallisessa kiintymyssuhteessa on kuitenkin hyvin luonnollista ja vilpitöntä tahtoa tarjota toiselle korjaavia kokemuksia.
Miten kasvaa yhdessä, tulla kuulluksi ja nähdyksi syvemmin?
Aito ja läheinen parisuhde verkkokurssi on kesäkuun ajan tarjouksessa 79€ (99€).
Kurssi sisältää 7 ymmärrystä lisäävää luentoa sekä useita harjoituksia. Voit osallistua kurssille yksin tai yhdessä <3
https://hidastaelamaa.fi/2020/05/aito-ja-laheinen-parisuhde-verkkokurssi/