Rauhaton olo ja epämääräinen möykky sisuksissa? – Etenkin herkän kannattaa suojata mieltään

Viime viikolla alkoivat tutut stressioireet. Huomasin illalla sohvalla istuessani sydämen muljahtelevan ja hengitystä ahdistavan. Ne ovat kehoni tapa kertoa ylirasituksesta. Oireet helpottavat kunhan lepään riittävästi ja teen jotain mieluisaa. Ymmärsin kuormittaneeni mieltäni liikaa pohtiessani maailman tilannetta.

Uutiset, sosiaalinen media ja netin keskustelupalstat eivät ennenkään ole olleet mitään positiivisten asioiden äänitorvia, mutta nyt tuli todella mitta täyteen uutisten ja netissä vellovien epäystävällisten väittelyiden osalta. Medialta ei voi välttyä ja tärkeistä asioista on hyvä pysyä kärryillä, mutta itseään kannattaa suojata liialliselta ikävien asioiden tulvalta.

Olen saanut kuluneen parin kuukauden aikana yhteydenottoja monilta erityisherkiltä ihmisiltä. Arjessa on nyt tavallista enemmän haasteita, etenkin perheellisillä oma aika on ollut kortilla, voi olla isokin huoli pärjäämisestä ja lisäksi meitä on pommitettu joka suunnasta huolestuttavilla uutisilla.

Herkkä ihminen kuormittuu siitäkin syystä, että hän aistii myös toisten tunteet ja kantaa empaattisena huolta. Herkkä pohtii monia asioita joskus liiallisuuteenkin saakka. Jos tähän pyörään jää pyörimään ja unohtaa itsestä huolehtimisen, hermosto voi jäädä yliaktiiviseen tilaan.

Jossain vaiheessa keho alkaa ilmoitella mielen kuormasta ja ylikierroksista mm. kiihtyneenä sydämen sykkeenä, rytmihäiriöinä, ruoansulatusvaivoina, univaikeuksina, päänsärkynä ja ärtyneisyytenä. Tunteet saattavat ailahdella laidasta toiseen, ajatukset pyörivät hyrränä päässä ja lepo ei virkistä. On hyvä osata tunnistaa ylikuormittuneisuus ja pysähtyä ajoissa pitämään itsestään huolta. Mistä sitten voisi olla apua? Oloaan voi rauhoittaa mm. seuraavin tavoin.

Hengitä syvään

Syvään hengittäminen on yksi nopeimmista tavoista saada hermostonsa rauhoittumaan. Kiertäjähermo eli vagushermo on tärkein parasympaattinen hermo. Parasympaattinen hermosto on kehomme rauhoittava hermosto, jota voi aktivoida tietoisesti. Syvä ja rauhallinen hengitys aktivoi vagushermoa.

Käytä ääntä

Sisälle patoutunutta tunnetta ja hermostunutta energiaa voi purkaa äänen avulla. Yhdistämällä pitkään uloshengitykseen ”huu”- tai ”vuu” –ääneen, voi rauhoittaa itseään. Joskus kunnon karjuminenkin helpottaa kummasti. Se voi auttaa saamaan jumiin jääneet tunteet virtaamaan ja lopulta itkun tulemaan ulos. Itku puhdistaa.

Liiku maltillisesti

Moni saattaa hoitaa stressiään liikkumalla vimmaisesti. Rankka liikuntasuoritus kuitenkin vain lisää stressiä. Kuormittuneena kannattaakin harrastaa palauttavaa, matalatehoista liikuntaa, kuten kävelylenkki luonnossa tai kevyt joogaharjoitus.

Pidä kiinni järkevästä unirytmistä

Säännöllinen vuorokausirytmi auttaa kehoa rauhoittumaan iltaisin. Järkevästä unirytmistä kannattaa pitää kiinni. Rutiinit ylipäätään tuovat elämään rakennetta ja hallinnan tunnetta. Tietty päivärutiini, samanlaisina toistuvat ja ennakoitavat asiat auttavat luomaan turvallisuuden tunnetta ja pysymään toimintakykyisenä stressaavissakin tilanteissa.

Jätä alkoholi ja kahvi vähemmälle

Väsymystä voi olla houkuttelevaa lääkitä kahvilla ja levottomuutta alkoholilla. Näin kuitenkin ajaudutaan ojasta allikkoon, sillä molemmat juomat vaikuttavat hermostoon kiihdyttävästi. Niitä siis kannattaa vähentää tai välttää kokonaan, jos käy jo valmiiksi ylikierroksilla.

Pidä taukoa medioista

Vältä median liiallista seuraamista. Negatiivisen informaation tulva on tällä hetkellä entistäkin suurempi. Olo rauhoittuu, kun sulkee laitteet ja keskittyy tekemään jotain mieluisaa, maadoittavaa ja palauttavaa.

Pyri olemaan itsellesi armollinen

Etenkin monet hyvin herkät ihmiset ovat erityisen hyviä vaatimaan itseltään paljon. Nyt on aika hellittää ja pyrkiä vähemmän täydelliseen suoritukseen. Vaatisitko vaikkapa parasta ystävääsi pärjäämään stressitilanteessa kuin yli-ihminen? Tuskin. Anna siis itsellesikin sama armo.

Nauti kaikesta kauniista

Maailma on täynnä kauneutta ja erityisherkillä on erityinen kyky nähdä se, sekä luoda kauneutta ja harmoniaa ympärilleen. Nauti siitä. Ihastele uuteen kasvuun heräävää luontoa, kuuntele lintujen iltakonserttia, nauti taiteesta ja musiikista. Helli aistejasi kaikella hyvältä tuntuvalla.


Jos kaipaat tukea rauhoittumiseen, löydät Erityisherkän palautumispaketin täältä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image